Κυπριακό: Το φόρματ της Διάσκεψης θα κρίνει τη σύνθεσή της

Στη μορφή και τη δομή που θα έχει η Διάσκεψη για την Κύπρο, κρύβεται το μυστικό για την παρουσία και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των υπολοίπων μερών που τελικά θα συμμετάσχουν.

Έντονη κινητικότητα και αντιδράσεις προκλήθηκαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά τις δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή που θα βάλει την υπογραφή στην όποια λύση προκύψει, αλλά η νέα

ομόσπονδη Κύπρος. Σημείωσε επίσης, ότι δεν συμφωνήθηκε να είναι παρόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πραγματικότητα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην διαπραγματευτική διαδικασία, είναι ότι ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" για την ελληνοκυπριακή πλευρά το τελευταίο διάστημα, είναι να βρεθεί η φόρμουλα αυτή που να εξασφαλίζει στο έπακρο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα να γίνεται αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία.

Το μυστικό βρίσκεται στο φόρματ, τη δομή και το πώς θα διεξάγεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Γενεύη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μελετήσει σε βάθος διάφορες εναλλακτικές, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένη όταν θα έρθει η ώρα των τελικών αποφάσεων και του καθορισμού της διαδικασίας, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν, ότι η επιμονή Ακιντζί σε πενταμερή με τις δυο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις παρούσες, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της τουρκικής πλευράς και αποσκοπεί στην προσπάθεια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, κάτι που φυσιολογικά δεν πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε καμιά των περιπτώσεων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρεί άλλωστε, ύψιστης σημασίας την συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, ως ενιαίο σύνολο και όχι ως ανεξάρτητες ξεχωριστές χώρες, ως μεμονωμένες οντότητες, όπως ανέφερε σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στόχος είναι, μέσα από τις πρόνοιες της διαδικασίας αλλά και των συμφωνηθέντων, να διασφαλιστεί η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τίποτα λιγότερο, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επί της διαδικασίας, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο, ότι η δομή και ο τρόπος διαπραγμάτευσης θα είναι σύνθετος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση σε διαφορετικά επίπεδα, με βάθος και με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής των εμπλεκομένων μερών. Δεν θα πρέπει να αναμένεται επίσης το τελικό κλείσιμο του Κυπριακού στο πλαίσιο της Διάσκεψης, καθώς ακόμα και με θετική έκβαση, υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα, μέχρι την τελική συμφωνία και την ετοιμασία όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Καίριας σημασίας ο εκ των προτέρων καθορισμός των διαδικασιών

Η εκ των προτέρων διαβούλευση και καθορισμός τόσο της θεματολογίας της Διάσκεψης όσο και της δομής, με την οποία θα συζητηθεί η θεματολογία αυτή, είναι εξαιρετικά ουσιαστική για την θετική έκβαση της Διάσκεψης.

Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ρητά εκ των προτέρων, ότι θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των θεμάτων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και των θεμάτων που αφορούν ξεκάθαρα την διεθνή πτυχή.

Επιδίωξη επίσης είναι να διασφαλιστεί ότι όποια και να είναι η έκβαση της Διάσκεψης, η διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων θεμάτων να συνεχίσει στην Κύπρο και όχι στο τραπέζι κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την διεθνή πτυχή.

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί συγκεκριμένη θεματολογία και επιτραπεί ευρεία συζήτηση θεμάτων, αυτό θα αποτελέσει άλλοθι για την Τουρκία, έτσι ώστε να μην ανοίξει στο τέλος τα χαρτιά της για τα θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ως πρόφαση θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, αναφέρουν οι πηγές, ότι υπάρχουν διαφωνίες σε άλλα κεφάλαια και θα πρέπει να τα δούμε όλα μαζί. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε δύσκολη φάση την διαδικασία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με απρόβλεπτη κατάληξη.

Σημαίνοντα ρόλο πάντως για τον καθορισμό όλων των πιο πάνω, αναμένεται να επιτελέσει η ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι που να προδικάζει την θετική έκβαση ή ακόμα και την πραγματοποίησή της.

Τα ανοιχτά θέματα ενόψει Διάσκεψη

Η συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί την 1η Δεκεμβρίου, αφήνει ανοιχτά δυστυχώς πολλά ζητήματα κομβικής σημασίας για την Διάσκεψη. Ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν ακόμα και την ίδια την υλοποίηση της Διάσκεψης, σε ενδεχόμενο διαφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών:

Η τελική σύνθεση της ΔιάσκεψηςΗ δομή, το φόρματ και ο τρόπος διαπραγμάτευσηςΟ ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου μέρουςΣε περίπτωση που δεν επέλθουν πριν την Διάσκεψη οι αναμενόμενες συγκλίσεις σε εκκρεμούντα ζητήματα, θα πάμε σε Διάσκεψη;Η συγκεκριμενοποίηση της θεματολογίαςΤι θα απογίνει με τα επιμέρους εκκρεμούντα θέματα;Θα υπάρξει ενδεχόμενο δυο τραπεζιών, όπως επιτακτικά ζητούσε η τουρκική πλευρά;

Την Παρασκευή στην συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό αρκετά ζητήματα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στις συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 4 Ιανουαρίου αλλά ενδεχομένως ακόμα και στις 7 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα