Κομισιόν-ΕΚΤ θέτουν τρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Η ανανέωση των μεταρρυθμίσεων, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλώνει η Τρόικα μετά το πέρας του 3ου μεταμνημονιακού ελέγχου (PPS).

«Η οικονομική ανάκαμψη ανέβασε περαιτέρω ταχύτητα, αλλά η διατήρηση της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα χρειαστεί ανανεωμένη δυναμική για μεταρρυθμίσεις, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιτάχυνση της μείωσης

των ΜΕΔ», αναφέρουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανέβασε ταχύτητα και ότι η οικονομική ανάπτυξη υπερέβη τις προσδοκίες, βασιζόμενη στην αυξημένη εγχώρια κατανάλωση και τον ισχυρό τουριστικό τομέα. Σημειώνουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ ο τομέας των ακινήτων ανακάμπτει.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι το ψηλό ιδιωτικό χρέος, το οποίο μειώνεται σταδιακά, συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η διεύρυνση του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να παρακολουθείται στενά λόγω του υψηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την ΕΚ και τη ΕΚΤ, η δημοσιονομική απόδοση επωφελήθηκε από το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και τις συνετές πολιτικές δαπανών.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του πρώτου μισού του έτους ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων.

«Ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου, η εκτέλεση των δημοσίων δαπανών παραμένει συνετή», αναφέρουν οι δανειστές, οι οποίοι αναμένουν το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος να ξεπεράσει το αντίστοιχο του 2016.

Τονίζουν ωστόσο ότι παραμένουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως τη δημοσιονομική επίπτωση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στην υγεία και την απουσία μηχανισμού περιορισμού του μισθολογίου πέραν του 2018.

«Η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των εξόδων, περιλαμβανομένου του κρατικού μισθολογίου, παραμένει αναγκαία για την Κύπρο προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρουν ΕΚ και ΕΚΤ.

Επισημαίνουν ακόμη πως «αν επαληθευτεί το δημοσιονομικό περιθώριο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τη μείωση του ακόμη υψηλού δημοσίου χρέους και για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα που αυξάνουν την παραγωγικότητα, έτσι ώστε να αυξηθεί η μακροχρόνια δυνητική οικονομική ανάπτυξη».

Για τον τραπεζικό τομέα, οι Ευρωπαίοι δανειστές σημειώνουν ότι το πολύ ψηλό επίπεδο των ΜΕΔ παραμένει η κύρια πηγή ευπάθειας για την κυπριακή οικονομία και η ανάγκη για σημαντική μείωσή τους είναι πιεστική.

Αναγνωρίζουν ότι το υψηλό απόθεμα των ΜΕΔ μειώνεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ΜΕΔ επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών.

Επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης συνεισέφερε στην υψηλή ρευστότητα των τραπεζών και ότι η παραχώρηση νέων δανείων αυξάνεται, ΕΚ και ΕΚΤ τονίζουν πως «τα ΜΕΔ υποχωρούν στον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του, αλλά παραμένουν ανάμεσα στα ψηλότερα στην ΕΕ».

«Υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι αναδιαρθρώσεις καθίστανται πιο δύσκολες αναδεικνύοντας τις δυσκολίες στη διευθέτηση δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών», τονίζουν.

Ζητούν επίσης βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, αλλά και τη θέσπιση πλαισίου για την τιτλοποίηση δανείων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά δανείων.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δανειστές συνδέουν τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών με την ανανέωση της δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επιτάχυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για το ΓΕΣΥ, οι δανειστές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι διασφαλίσεις έναντι ενδεχόμενων υπερβάσεων του κόστους, ενώ ζητούν τη γρήγορη μεταρρύθμιση του δικαστικού κλάδου, μεταξύ άλλων με την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου, την ενημέρωση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και τη θέσπιση νομοθεσίας για τη βελτίωση της επιβολής των απαιτήσεων.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και θα στηρίξει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Το κλιμάκιο παρότρυνε επίσης τις αρχές και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν σημαντική πρόοδο σε άλλους βασικούς τομείς, όπως η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η δημιουργία του ταμείου κρατικών επενδύσεων και η μεταρρύθμιση της έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας.

Η επόμενη αποστολή PPS θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2018.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα