Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και Αυστραλίας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων Κύπρου και Αυστραλίας, στο περιθώριο της 86ης Συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης της Interpol, η οποία πραγματοποιήθηκε, μεταξύ 26 και 29 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοστόμου είχε διμερή συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας της Αυστραλίας Andrew Colvin και την υπόλοιπη

αντιπροσωπεία της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε επίσης «προκαθορισμένη διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Meg Quingfeg, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου Άγη Νικολάου, με τον οποίο συζήτησε τρόπους ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκε όπως υπογραφεί επικαιροποιημένη Συμφωνία Συνεργασίας στο άμεσο μέλλον».

Αναφέρεται ότι «ανάλογες προκαθορισμένες διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Χρυσοστόμου, με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Σερβίας και της Μολδαβίας».

Ο κ. Χρυσοστόμου απηύθυνε επίσης πρόσκληση στο Γενικό Διευθυντή της Interpol Jorgen Stock για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την οποία και αποδέχθηκε. Προστίθεται ότι αναμένεται ο καθορισμός ακριβούς ημερομηνίας της επίσκεψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν σχεδόν 1.000 σύνεδροι από 156 κράτη - μέλη του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων 62 Αρχηγοί Αστυνομίας και πέραν των 30 Υπουργών ή/και Υφυπουργών Ασφάλειας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σε παρεμβάσεις του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με τροποποίησης σε ψήφισμα για τα κριτήρια εισδοχής κρατών ως μέλη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας εξέφρασε τη διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τροποποίηση η οποία «θα επέτρεπε την εισδοχή οποιασδήποτε `οντότητας` ή περιοχής, η οποία δεν λογίζεται κράτος-μέλος του ΟΗΕ ή παρατηρητής, αναγνωρισμένο ως κράτος από τον ΟΗΕ, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και το μέλλον της ίδιας της Interpol».

«Τις ίδιες ή παρόμοιες με την ως άνω θέση της Κύπρου, εξέφρασαν αρκετές άλλες χώρες. Τελικά, όλες οι τροποποιητικές εισηγήσεις απορρίφθηκαν με ψηφοφορία στην οποία ελάμβαναν μέρος οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 156 κρατών μελών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο είναι το ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Interpol, το οποίο προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Interpol και του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τη διατήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών ιδιοκτησιών (ICCROM), στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος από το 1963».

«Σύμφωνα με το υπό αναφορά Μνημόνιο, η ICCROM θα έχει άμεση πρόσβαση στη βάση δεδομένων των κλοπιμαίων έργων τέχνης της Interpol», συμπληρώνεται.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε επίσης η ένταξη της Παλαιστίνης και των Νησιών του Σολομώντος στον οργανισμό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα