Κινδυνεύει με… «ξήλωμα»

Από πρόστιμο €20 χιλ. μέχρι διαγραφή από τo Μητρώο των Δικηγόρων κινδυνεύει ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου
Αντιμέτωποι και με αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη απειλούνται ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και οι Ανδρέας Κυπρίζογλου και Παναγιώτης Νεοκλέους

Η επόμενη μέρα για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους θα είναι δύσκολη, καθώς μετά την ποινική τους δίωξη, η οποία οδήγησε στην καταδίκη τους από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, θα βρεθούν, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας ως δικηγόροι, αντιμέτωποι και με πειθαρχική δίωξη που πρόκειται να ασκήσει

αυτεπάγγελτα το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές, η εν λόγω διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αγορεύσεων για μετριασμό της ποινής των καταδικασθέντων, που είναι ορισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου, και της επιβολής της ποινής για την οποία δεν έχει μέχρι στιγμής οριστεί ημερομηνία.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρο, από τον αιρετό Πρόεδρο του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως ex officio μέλος και από πέντε δικηγόρους, ως αιρετά μέλη, οι οποίοι εκλέγονται ανά τριετία από τακτική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και οι οποίοι υπηρετούν μέχρις ότου γίνει άλλη εκλογή.

Σύμφωνα με τον ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναμένεται ότι θα εξαιρεθεί της διαδικασίας, λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση, αφού είναι ο ίδιος ο οποίος άσκησε την ποινική δίωξη εναντίον των τεσσάρων, οπότε του Συμβουλίου αναμένεται να προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Στο παρόν Συμβούλιο συμμετέχουν, επίσης, ως μέλη οι δικηγόροι Γιώργος Μηχανικός, Γαβρίλης Αμπίζας, Ίκαρος Τυπογράφος, Μαρία Χαραλαμπίδου και Μορφινή Κυπριανίδου.

Πώς γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ακρόαση της υπόθεσης διεξάγεται σύμφωνα με διαδικασία η οποία καθορίζεται με Κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κάθε απόφαση τoυ Πειθαρχικoύ Συμβoυλίoυ θεωρείται ως διάταγμα δικαστηρίoυ συvoπτικής διαδικασίας και εκτελείται κατά τov ίδιo τρόπo όπως τo διάταγμα τoυ εv λόγω δικαστηρίoυ.

Η συμμετοχή δικηγόρου σε Εταιρεία Δικηγόρων υπό οποιαδήποτε ιδιότητα ή η ύπαρξη σχέσης εργοδοτουμένου και εργοδότη μεταξύ δικηγόρου και Εταιρείας Δικηγόρων, δεν απαλλάσσει τον δικηγόρο από τυχόν προσωπική πειθαρχική ευθύνη, ούτε επηρεάζει οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία δυνάμει του παρόντος Νόμου.

Σε περίπτωση έναρξης διαδικασίας δυνάμει του εδαφίου εναντίον Εταιρείας Δικηγόρων, αυτή εκπροσωπείται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Οι διατάξεις της νομοθεσίας εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, και σε Εταιρεία Δικηγόρων.

Τι προβλέπει ο περί Δικηγόρων Νόμος
Η πειθαρχική διαδικασία, η οποία θα στρέφεται και κατά της καταδικασθείσας δικηγορικής εταιρείας «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως ποινές, την επιβολή χρηματικού προστίμου και την αναστολή της άδειας άσκησης τoυ δικηγoρικoύ επαγγέλματoς.

Με την επιβολή της ποινής, ο Πρωτοκολλητής του Δικαστηρίου θα γνωστοποιήσει την απόφαση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κινήσει την πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάθε δικηγόρος είναι λειτουργός της δικαιοσύνης και υπέχει πειθαρχική ευθύνη και υπόκειται σε πειθαρχική διαδικασία.

Αν καταδικαστεί…
Σημειώνεται ότι αv ένας δικηγόρoς καταδικαστεί από oπoιoδήπoτε δικαστήριo για oπoιoδήπoτε πoιvικό αδίκημα, τo oπoίo, κατά τη γvώμη τoυ Πειθαρχικoύ Συμβoυλίoυ, εvέχει ηθική αισχρότητα, ή αv δικηγόρος είvαι, κατά τη γνώμη τoυ Πειθαρχικoύ Συμβoυλίoυ, έvoχoς επovείδιστoυ, δόλιας ή ασυμβίβαστης διαγωγής πρoς τo επάγγελμα ή αν έχει ενεργήσει ή συμπεριφερθεί κατά τρόπον που αντιβαίνει ή συγκρούεται με τις πρόνοιες των περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών, τo Πειθαρχικό Συμβoύλιo δύvαται να επιβάλει τις πιο κάτω ποινές:

· vα διατάξει τη διαγραφή τoυ ovόματoς τoυ δικηγόρoυ από τo Μητρώo τωv Δικηγόρωv·
· vα αvαστείλει τηv άδεια άσκησης τoυ δικηγoρικoύ επαγγέλματoς τoυ δικηγόρoυ για τόσo μόvo χρovικό διάστημα, όσo τo Πειθαρχικό Συμβoύλιo ήθελε θεωρήσει σκόπιμo
· vα διατάξει τoν δικηγόρo vα καταβάλει, υπό μορφήν προστίμου, οποιοδήποτε ποσό που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ: Νoείται ότι oπoιoδήπoτε πoσό πoυ καταβάλλεται δυvάμει της παραγράφoυ αυτής κατατίθεται στo Ταμείo τoυ Συμβoυλίoυ τoυ Παγκύπριoυ Δικηγoρικoύ Συλλόγoυ και για τoυς σκoπoύς αυτoύ
· vα πρoειδoπoιήσει ή vα επιπλήξει τoν δικηγόρo
· να εκδώσει διαταγή ως προς την καταβολή των εξόδων της διαδικασίας ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως ήθελε θεωρήσει σκόπιμο, είτε εναντίον του δικηγόρου που καταδικάσθηκε είτε, σε περίπτωση αθώωσής του, εναντίον του παραπονουμένου, τα οποία έξοδα υπολογίζονται υπό της Επιτροπής Εξωδικαστηριακής Αμοιβής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και εγκρίνονται υπό του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στην κλίμακα €10.000,00 έως €50.000,00 των αστικών αγωγών και εισπράττονται από αυτό ως χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έναρξη της διαδικασίας για επιβολή oπoιασδήπoτε από τις ποινές δύναται vα γίνει:
1. από τo Πειθαρχικό Συμβούλιο αυτεπάγγελτα
2. από τoν Γεvικό Εισαγγελέα της Δημoκρατίας
3. κατόπιν καταγγελίας προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο από οποιοδήποτε δικαστήριο ή από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ή από Επιτροπή Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου
4. με αίτηση oπoιoυδήπoτε πρoσώπoυ πoυ έχει παράπovα από τη διαγωγή τoυ δικηγόρoυ, κατόπιv άδειας τoυ Πειθαρχικoύ Συμβoυλίoυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα