Αντιπαράθεση για τον Ρίκκο

Βολές εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά του Προέδρου για τους «άριστους των αρίστων»
Ουδέποτε στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας προσήχθησαν ενώπιον των δικαστηρίων τόσες πολλές υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων όσο κατά τη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε το Προεδρικό

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε χθες, ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το Προεδρικό, υπό το φως της δικαστικής απόφασης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Αφορμή αποτέλεσαν δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, σύμφωνα με τις οποίες η εμπλοκή του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε αξιόποινες πράξεις, πλήττει το κύρος ενός εξαιρετικά σημαντικού και ευαίσθητου θεσμού, αυτού της Νομικής Υπηρεσίας, και επιτείνει την απογοήτευση στην κοινή γνώμη.

«Η ευθύνη γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη βαραίνει πρωτίστως τον τέως Β.Γ. Εισαγγελέα, ο οποίος δεν στάθηκε στο ύψος της ευθύνης που απορρέει από το αξίωμα που κατείχε. Η ευθύνη, όμως, βαραίνει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον διόρισε εκφράζοντας μάλιστα ‘απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία και την ακεραιότητά του’ και ‘βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες’», υποστήριξε ο κ. Στεφάνου.

«Ευθύνες φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γιατί ακολούθως παρείχε στήριξη στον κ. Ερωτοκρίτου -μαζί με τον ΔΗΣΥ- ακόμα κι όταν ο τέως Β.Γ. Εισαγγελέας βρέθηκε κατηγορούμενος στο Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Η γύμνια του συνθήματος
Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, οι πολίτες θυμούνται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε ότι θα διόριζε ποινικούς ανακριτές για όσα κατάγγειλε ο κ. Ερωτοκρίτου, γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γ. Εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε ως ντροπή τη «μετατροπή των κατηγορουμένων σε κατηγόρους» με τη «συνδρομή και την υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας».

«Το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι ο διορισμός του κ. Ερωτοκρίτου δεν έγινε βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, αλλά στη βάση προεκλογικών κομματικών συναλλαγών και σκοπιμοτήτων», τόνισε.

«Η δυσάρεστη εξέλιξη με τον τέως Β.Γ. Εισαγγελέα αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τη γύμνια του συνθήματος των κυβερνώντων περί δήθεν διορισμού "των άριστων των αρίστων". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αρκείται στην έκφραση σεβασμού προς την απόφαση του Δικαστηρίου, πράγμα που είναι αυτονόητο. Ο Πρόεδρος οφείλει προς την κοινωνία και τους πολίτες ένα mea culpa», κατέληξε.

«Μηδενική ανοχή»
Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι η ανοχή του απέναντι σε κάθε μορφή διαφθοράς στον δημόσιο βίο και συγκάλυψης σκανδάλων θα είναι μηδενική, όπως έχει αποδείξει στην πράξη μέχρι σήμερα. «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο ο κάθε αντικειμενικός Κύπριος πολίτης έχει διαπιστώσει, ότι επί της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ουδεμία συγκάλυψη ή απόπειρα συγκάλυψης οποιουδήποτε σκανδάλου έγινε», ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ουδέποτε στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας προσήχθησαν ενώπιον των δικαστηρίων τόσες πολλές υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων όσο κατά τη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη και μάλιστα εις βάρος ανθρώπων που κατείχαν είτε στο παρελθόν είτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους αξιώματα, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου από τον οποίον προέρχονταν.

Υποστήριξε, δε, πως «είναι υποκριτικό και αντιφατικό την ίδια ώρα που ασκείται κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έναν διορισμό, να εξυμνείται ο ρόλος και η συμπεριφορά άλλων κρατικών αξιωματούχων τους οποίους επίσης διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Κατέληξε, λέγοντας πως δυστυχώς κάποιοι διαχωρίζουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για θέματα διαφθοράς και σκανδάλων σε καλές ή κακές ανάλογα με το κομματικό τους συμφέρον.

Εξόφληση λογαριασμού
Αντιδράσεις υπήρξαν, ωστόσο, και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η υπόθεση του τέως Γενικού Εισαγγελέα έκλεισε με την απόφαση της δικαιοσύνης. Αυτό που συνεχίζει να εκκρεμεί είναι η ηθική και πολιτική πτυχή που αφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.

Ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο διορισμός του κ. Ερωτοκρίτου ήταν άλλη μια εξόφληση λογαριασμού για την προεκλογική στήριξη της υποψηφιότητάς του, εκείνο που ξεπέρασε κάθε όριο ηθικο-πολιτικής ήταν η στήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Ερωτοκρίτου, όταν αυτός βρέθηκε κατηγορούμενος, υποστήριξε το κίνημα.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει ακάθεκτος να εξοφλά τις προεκλογικές του υποχρεώσεις με διορισμούς σε νευραλγικές και καλοπληρωμένες θέσεις, θέτοντας τις προσωπικές του σκοπιμότητες πάνω από το καλό του τόπου. Σήμερα για άλλη μια φορά το τίμημα το πληρώνουν οι θεσμοί και η κοινωνία. Πώς και πότε σκοπεύει ο Πρόεδρος να αναλάβει τις προσωπικές του πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές που έκανε;», κατέληξε η Συμμαχία.

Λανθασμένη επιλογή
Για σοβαρό πλήγμα στον θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας έκανε λόγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. «Όμως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για την επιλογή του κ. Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αυτές βαραίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον ΔΗΣΥ, που επέλεξαν και στήριξαν τον κ. Ερωτοκρίτου, ακόμα και όταν βρέθηκε κατηγορούμενος. Μην ξεχνάμε ότι και αυτή η επιλογή "από τους αρίστους των αρίστων" του Προέδρου Αναστασιάδη αποδείχθηκε λανθασμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης Ρίκκου Ερωτοκρίτου αποτελεί κόλαφο κατά του συστήματος της κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή του διορισμού αξιωματούχων σε καίριες θέσεις θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται με κομματικά κριτήρια.

Πλήττονται και οι δύο θεσμοί
Η καταδίκη του τέως Β. Γ. Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, πλήττει τόσο τον θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου ήταν επιλογή ο διορισμός του, ανέφερε το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του. «Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του, για τον διορισμό του "άριστου των αρίστων", που όπως αποδείχθηκε ήταν εξαργύρωση προεκλογικής δέσμευσης. Ας ελπίσουμε τον δρόμο που χαράχθηκε με την καταδίκη του τέως Β. Γ. Εισαγγελέα, να ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις, τιμωρώντας επιτέλους όσους ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική κατάντια που βρέθηκε η πατρίδα μας», τόνισε το ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα