Αυξήθηκαν οι τουρίστες από Βρετανία

Ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ασφάλειας που προσφέρει η χώρα μας
Ο Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αποτίμηση του έργου της πλατφόρμας, καθώς και την πρόθεση της Υπάτης Αρμοστείας να προβάλει τις δράσεις της πλατφόρμας, με κοινό γνώμονα την ασφάλεια των τουριστών

Η σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία προς την Κύπρο επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συντονιστική

πλατφόρμα για ασφάλεια των τουριστών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην οικία του Υπάτου Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΟΤ, η πλατφόρμα ιδρύθηκε από τον οργανισμό το 2015, σε στενή συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας και οι εταίροι ξεπερνούν τους 40.

Ο Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αποτίμηση του έργου της πλατφόρμας, καθώς και την πρόθεση της Υπάτης Αρμοστείας να προβάλει τις δράσεις της πλατφόρμας, με κοινό γνώμονα την ασφάλεια των τουριστών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία προς την Κύπρο και τη σημασία που έχει η ασφάλεια των τουριστών σήμερα διεθνώς.

Χαιρέτισε ο ΚΟΤ
Η Ξένια Λοϊζίδου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΤ και συντονίστρια της πλατφόρμας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Υπάτης Αρμοστείας, η οποία υπήρξε από την αρχή στενός αρωγός και συνεργάτης με τον ΚΟΤ, στη σύσταση και επιτυχή εφαρμογή της.

Επεσήμανε την πολύ καλή εικόνα της Κύπρου στα θέματα της ασφάλειας των τουριστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του οργανισμού να συνεχίσει την αποτελεσματική εργασία της συντονιστικής πλατφόρμας. Έκανε ειδική αναφορά στις έρευνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό, οι οποίες δίνουν μιαν από τις πρώτες θέσεις στην Κύπρο ως ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Αποτελέσματα ομάδων εργασίας
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα κυριότερα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας που συμμετέχουν στην πλατφόρμα και επικεντρώνονται στις ακόλουθες θεματικές: Πρόσβαση στο αλκοόλ, ασφάλεια λουομένων και παραλιών, θέματα υγείας και νοσηλείας, τροχαίων δυστυχημάτων, μεταφορών και διεθνούς συνεργασίας.

Ανακοινώθηκαν και νέες δράσεις, όπως η εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για θέματα της ασφάλειας των τουριστών που θα καλύπτει, πέραν της Κύπρου, την Ελλάδα και τη Μάλτα και ο προγραμματισμός νέων σεμιναρίων για την υπεύθυνη πώληση αλκοόλ και τους οδηγούς ταξί, που θα διοργανώσει ο ΚΟΤ την άνοιξη. Ο ΚΟΤ ενημέρωσε, τέλος, τους παρευρισκομένους ότι τον Απρίλιο θα διοργανώσει νέο εργαστήριο για αξιολόγηση των δράσεών της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των ξενοδόχων, των εταιρειών τουριστικής ανάπτυξης, του Υπουργείου Υγείας και του ΚΟΤ, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και αξιωματούχοι της Υπάτης Αρμοστείας.

Δεν συμφωνεί η ΠΕΟ
Παράλληλα, σε συνέχεια του μηνύματος που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα του Υφυπουργείου Τουρισμού, η ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ διευκρινίζει ότι στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας για τα εργασιακά αναγράφεται ξεκάθαρα ότι οι Συντεχνίες διατηρούν τις απόψεις τους για το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι πολύ πρόσφατα έχει κοινοποιήσει σε πολυσέλιδη επιστολή τις διαφωνίες της για το προτεινόμενο Νομοσχέδιο.

Διαφωνίες που, όπως σημειώνει, υποστηρίζει με επιχειρήματα και όχι με αόριστες τοποθετήσεις του τύπου «ο ΚΟΤ έκλεισε τον κύκλο του». Η ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ αναφέρει ότι μια από τις μεγάλες ελλείψεις του προτεινόμενου Νομοσχεδίου ήταν και η απουσία διασφάλισης των εργασιακών ζητημάτων. «Για παράδειγμα, στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ωρομίσθιο προσωπικό του ΚΟΤ».

Αναφέρει, επίσης, πως καθώς δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού οδηγούνται τα πράγματα, θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά της να μη διασφαλίσει τουλάχιστον τα εργασιακά ζητήματα. Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σημειώνει με βάση τα πιο πάνω ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τα εργασιακά ζητήματα και καμία σχέση δεν έχει με την ουσία και φιλοσοφία του Νομοσχεδίου και πως η ίδια η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση αναγνώρισε την προχειρότητα του Νομοσχεδίου και προχώρησε σε διόρθωση στα εργασιακά.

«Δεν ξέρουμε πού έχουν δει το σημαντικό βήμα για τη δημιουργία Υφυπουργείου, αλλά εμείς ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε βήμα από τις απόψεις μας», προσθέτει η Συντεχνία.

Επιμόρφωση προσωπικού
Την ετήσια εκπαιδευτική ξενάγηση για το προσωπικό των ξενοδοχείων της Λάρνακας, τους εγχώριους ταξιδιωτικούς πράκτορες και άλλους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία διοργανώνει και φέτος η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι «η εκδρομή με την ονομασία “Get to know our charming region” θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία αδειούχου ξεναγού, την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, μεταξύ των ωρών 8:45-14:15».

Στόχος της εκδρομής, προστίθεται «είναι η επιμόρφωση του προσωπικού που εργάζεται στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λάρνακας και κυρίως των ατόμων που έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες, για τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας, ώστε να μπορούν να προωθούν σωστά και κατάλληλα τη Λάρνακα στους ξένους επισκέπτες».

Πτηνοπαρατήρηση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικές κάθε φορά περιοχές της πόλης και επαρχίας. Φέτος, η ξενάγηση περιλαμβάνει πτηνοπαρατήρηση στη λίμνη Βορόκληνης και πληροφόρηση από ειδικούς του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Ακολουθεί ξενάγηση στο νεοσύστατο Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής των Λιβαδιών, στο οποίο εκτίθενται τεχνουργήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που συμπεριλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο της UNESCO. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης θα ενημερώσει για τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή και τα νέα έργα που προγραμματίζονται».

Επισκέψεις
Επόμενη επίσκεψη «θα είναι στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά στη Βάβλα, ένα κτίσμα του 15ου αιώνα, μείγμα Βυζαντινού και Γοτθικού ρυθμού. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια θα εμπλακούν στην εμπειρική δραστηριότητα "Μελισσοκόμος για μια μέρα", που διοργανώνεται στη Βάβλα από την εταιρεία G.S Ecophysis. Αφού φορέσουν τις προστατευτικές στολές του μελισσοκόμου, οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία συλλογής πλαισίων μελιού καθώς και την εξαγωγή του στο εμφιαλωτήριο της Βάβλας.

Ακολουθεί γευσιγνωσία μελιού και πεζοπορία στη φύση με την καθοδήγηση της βιολόγου Γεωργίας Σώσειλου, η οποία διοργανώνει την εν λόγω δραστηριότητα. Η εκδρομή θα ολοκληρωθεί με πικνίκ στην ύπαιθρο της ορεινής Λάρνακας». Η ΕΤΑΠ καλεί τους ενδιαφερόμενους που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία και θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην υπό αναφορά εκπαιδευτική εκδρομή, να επικοινωνήσουν με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στο τηλέφωνο 24657070.

Keywords
Τυχαία Θέματα