Στις 16 Απριλίου προβλέπεται το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Στις 16 Απριλίου προβλέπεται να γίνει το δημοψήφισμα στην Τουρκία για το προεδρικό σύστημα, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το κόμμα της αντιπολίτευσης ΜΗΡ που στηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος Υπουργός αντέδρασε σε αναφορά

του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι «η Κυβέρνηση αποκαλεί τρομοκράτες όλους τους ψηφοφόρους του όχι», λέγοντας «εμείς δεν λέμε τρομοκράτες εκείνους που ψηφίζουν όχι» και πως πρόκειται για μεγάλη συκοφαντία. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εκείνοι που λένε «όχι» είναι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το CHP, το PKK, το DHKP/C, το FETO (κίνημα Γκιουλέν), λέγοντας ότι όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις λένε όχι.

«Εμείς λέμε στους πολίτες μας να κοιτάξουν ποιοι λένε όχι και ποιοι λένε ναι και να αποφασίσουν. Γιατί όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις επιστρατεύουν τα μέλη τους να ψηφίσουν όχι; Μήπως το ΡΚΚ λέει όχι, επειδή σκέφτεται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας; Λέει όχι, επειδή όταν έρθει το προεδρικό σύστημα, η Τουρκία θα είναι πιο ισχυρή και η δημοκρατία της καλύτερη;», διερωτήθηκε.

Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι θετικές και εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν θετικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως είπε, τα πιο σημαντικά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, κατά την άποψή του θα υπάρξει καινούρια οπτική με τη νέα περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα