Κενά παρατηρούνται στην πυροπροστασία ψηλών κτηρίων

ΝΕΟΥΣ κανονισμούς, με στόχο να καλυφτούν τα κενά που υφίστανται σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία ψηλών κτηρίων και με δεδομένο το ότι η Πυροσβεστική μπορεί στο παρόν στάδιο να καλύψει κτήρια ύψους μέχρι 30 μέτρων, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

«Τα ψηλά κτήρια στην Κύπρο αυξάνονται και οι κανονισμοί πυροπροστασίας, ιδιαίτερα αυτών των κτηρίων, θα πρέπει να αναθεωρηθούν, κι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της Επιτροπής

Ελένη Μαύρου. «Ερχόμαστε με κάποια καθυστέρηση, όμως σίγουρα το θέμα θα ρυθμιστεί», είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Μαύρου, ενώπιον της Επιτροπής βρίσκεται νομοσχέδιο και κανονισμοί, κανονισμοί εκτεταμένοι που καλύπτουν πάρα πολλά ζητήματα από την πυροπροστασία για όλα τα ύψη και όλα τα μεγέθη κτηρίων, για όλες τις χρήσεις κτηρίων μέχρι τις διόδους διαφυγής και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Μέχρι 30 μέτρα καλύπτει η Πυροσβεστική
Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κτήρια στα οποία αν ξεσπάσει πυρκαγιά δεν θα υπάρχει τρόπος αυτή να αντιμετωπιστεί, η κ. Μαύρου είπε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν αυτά τα κτήρια είναι επικίνδυνα ή όχι και πρόσθεσε πως αυτό που αναφέρθηκε στην Επιτροπή είναι ότι υπάρχουν κτήρια με ύψος πέραν των 30 μέτρων (30 μέτρα είναι το ύψος που μπορεί να καλύψει σήμερα η Πυροσβεστική) τα οποία δεν έχουν συστήματα κατάσβεσης από μόνα τους πυρκαγιάς.

Είπε ότι δεν γνωρίζει αν επιβάλλονται άλλοι όροι και πως φαίνεται να υπάρχει ένα κενό. «Η τροποποίηση που έρχεται είναι εκτεταμένη, καλύπτει πάρα πολλά καινούργια ζητήματα, κτήρια τα οποία έχουν ήδη κτιστεί έχουν εξασφαλίσει άδειες με τους υφιστάμενους κανονισμούς και όχι με αυτούς που συζητούμε», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι μια από τις πρόνοιες αυτών των κανονισμών είναι η ύπαρξη συστημάτων τα οποία θα καταβρέχουν το κτήριο για να μπορεί να σβηστεί πιο εύκολα η πυρκαγιά. Σημείωσε, τέλος, ότι η συζήτηση των κανονισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου και η ψήφισή τους σίγουρα πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα