Επιχειρεί να ρίξει τους τόνους ο Συνεργατισμός

Ικανοποιημένοι είναι οι μέτοχοι του Συνεργατισμού από την απόφαση της Βουλής την Παρασκευή, αναφορικά με το «μπλόκο» στον έλεγχο που επιδίωξε ο Γενικός Ελεγκτής, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσουν το ζήτημα, σε σχέση με τις διαστάσεις που αυτό έχει λάβει στον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όπου το κράτος διατηρεί καθολικό έλεγχο (πλην ενός μηδαμινού ποσοστού της τάξεως του 0,78%), είναι αφιερωμένο

στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Συνεργατισμού, στις οικονομικές επιδώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και στις προτεραιότητες, εξαντλώντας το θέμα του ελέγχου σε μία μικρή παράγραφο.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια «κατάπαυσης» των πυρών και κατευνασμού του έντονου πολιτικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του «θορύβου» που έχει ξεσπάσει από την συνεδρίαση της Ολομέλειας την Παρασκευή.

Στην σχετική ανακοίνωση, χαιρετίζεται το γεγονός ότι μπήκαν περιορισμοί στην δυνατότητα του Γενικού Ελεγκτή να ασκήσει έλεγχο, έστω και διαχειριστικό, στον Συνεργατισμό, με το αιτιολογικό ότι αυτός δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από τα άλλα Αδειοδοτημένα Ιδρύματα, σημείο που αποτέλεσε και κορμό της γνωμοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιοόν, λίγες ημέρες πριν.

Οι άλλες αποφάσεις

Στη Γενική Συνέλευση, έγινε εκτενής παρουσίαση της πορείας του Συνεργατισμού, ενώ συζητήθηκαν οι επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας, με φόντο τις «συμβατικές δεσμεύσεις, εποπτικές υποχρεώσεις και στρατηγικούς στόχους» του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στους μετόχους ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκε θετική απόκλιση από τους στόχους, γεγονός, που όπως τόνισε, επιβεβαιώθηκε «και από τους εξωτερικούς θεσμούς».

Όσον αφορά στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι σε ικανοποιητικό βαθμό υπήρξε συμμόρφωση, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα της απόκτησης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

«Η εν λόγω διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Συνεργατισμό λόγω και του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι οικονομικές επιδόσεις πάνε καλά

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης επισημάνθηκε σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και οι επιδόσεις της οικονομικής δραστηριότητας του Συνεργατισμού.

Ανάμεσα σε όσα χαρακτηρίστηκαν ως «σημαντικά», τονίσθηκε η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαίων μέσω της οργανικής κερδοφορίας, η οποία ανεβάζει τον σχετικό δείκτη άνω του 16%, η αναμενόμενη ανακοίνωση κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διατήρηση των καταθέσεων σε ικανοποιητικό βαθμό, συνολικού ύψους €4 δις, γεγονός που ανεβάζει τη ρευστότητα σε επίπεδα πλεονάσματος.

Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στην μεγάλη πρόκληση του «ανοίγματος» στο δανειακό πελατολόγιο, αλλά στην αύξηση του όγκου των χρηματοδοτήσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Βελτιώνεται η Οικονομία κι αυτό βοηθάει

Η βελτίωση της κυπριακής Οικονομίας, δεν έλειψε από τις παρατηρήσεις του κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε ότι η θετική της πορείας και οι διαθρωτικές αλλαγές που επέφεραν αναμόρφωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Συνεργατισμού, αποτελούν θετικές εξελίξεις για αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων.
Οι σημαντικές αυτές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, επηρεάζουν δυσμενώς το ήδη επιβαρυμένο επιχειρησιακά κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και το οποίο έθεσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το κράτος, ως ο κύριος μέτοχος, μεταξύ άλλων προαναφερθέντων, καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ να προχωρήσει εντός των επόμενων δύο μηνών στην σύγκλιση νέας Ειδικής Γενικής Συνέλευσης η οποία να ενημερωθεί και να κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:

(α) Αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.

(β) Μέτρα και εισηγήσεις για περαιτέρω λειτουργική και οικονομική απόδοση.

(γ) Μέτρα και εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

(δ) Μέτρα για μείωση του ψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, όπως μέτρα για αύξηση του ρυθμού παραχώρησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, μέτρα για αύξηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων καθώς και μέτρα και νέα εργαλεία για πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα