Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομίας στις Βρυξέλλες

Συνέδριο και έκθεση με θέμα τη Λεηλασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις Προκλήσεις που δημιουργεί ο αγώνας για προστασία της, διοργάνωσαν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2015, το European Shoah Legacy Institute (ESLI), σε συνεργασία με τον κ. Pavel Svoboda – Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Νομικά Θέματα.

Η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth, Τασούλα Χατζητοφή, προσκεκλημένη στο συνέδριο κλήθηκε να μοιραστεί τις εμπειρίες της σχετικά με το «Ρόλο του κοινού στον αγώνα για προστασία της πολιτιστικής

κληρονομιάς.»

To συνέδριο με τίτλο Challenges of Cultural Heritage Protection, ξεκίνησε με συζήτηση, της οποίας ηγήθηκε ο Πρέσβης κ. Jakub Dürr, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησαν ομιλίες από ομάδα ειδικών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως επίσης και σημαντικά στελέχη από διάφορους οργανισμούς, τα οποίοι προσκλήθηκαν για να συζητήσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στην προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της λεηλασίας που συντελείται σήμερα σε διάφορες χώρες μπροστά στα μάτια όλων.

«Το Walk of Truth είναι μια πλατφόρμα ειρήνης. Εμείς επιδιώκουμε να ξαναδώσουμε τη δύναμη στα χέρια του απλού ανθρώπου σε όλο τον κόσμο, καλώντας τον να γίνει "‘Ντετέκτιβ για εγκλήματα πολιτισμού’ (Cultural Crime Detective), δίνοντάς του έτσι τη δύναμη και το σωστό πλαίσιο για να κινηθεί μέσα στον αγώνα αυτό,» είπε η κα Χατζητοφή. «Το Walk of Truth πιστεύει στην πολυφωνία θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης. Ο πολιτισμός πρέπει να μας ενώνει, και για να μπορέσει να διατηρηθεί θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να καταδικάσουμε κάθε μορφή εξτρεμισμού και καταστροφής.»

Το συνέδριο ακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια καλλιτεχνικής έκθεσης που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία εγκαινιάσθηκε από τον κ. Pavel Svoboda. Ένα βίντεο από το Walk of Truth, το οποίο αποκάλυψε την ιστορία τεσσάρων τοιχογραφιών από κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου και τη μαζική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει υποστεί το νησί, συγκλόνισε το κοινό που το παρακολούθησε. Τα σπαράγματα των τεσσάρων τοιχογραφιών περιήλθαν στην προσοχή της κας Χατζητοφή μέσω μιας ανώνυμης πληροφορίας που έλαβε μέσω των Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW), αποδεικνύοντας έμπρακτα την επιτυχία του εγχειρήματος ενεργής εμπλοκής του κάθε ανθρώπου στον αγώνα για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς·

Την επόμενη μέρα ακολούθησε σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν εδικοί που εκπροσωπούσαν μερικά από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου, οίκους δημοπρασιών, οργανισμούς έρευνας προέλευσης και αποκατάστασης, Επιτροπές για Αποκατάσταση Τέχνης, καθώς και οργανισμούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Walk of Truth, οι οποίοι συζήτησαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της διακίνησης κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκδήλωση έκλεισε με τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα προτείνει την εισαγωγή σχετικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα επικεντρώνεται στη σημασία ενός έρευνας προέλευσης ως ενός απαραίτητου μηχανισμού που θα διευκολύνει τον αγώνα έναντι του παράνομου εμπορίου και διακίνησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα