Η δημοσκόπηση του Twitter

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Παράλληλα με την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και τα παραδοσιακά exit polls, που στήθηκαν από τα παραδοσιακά media, μια ακόμα σύγχρονη δημοσκόπηση διεξήχθη, αυτήν τη φορά μέσα στα social media.

Προκειμένου να καταγραφεί ο παλμός και η τάση του εκλογικού σώματος, η ιστοσελίδα palo.gr δημιούργησε μια πλατφόρμα, η οποία παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο τις αναφορές που γίνονταν απ' όλους τους χρήστες του twitter, ταξινομώντας τες με έναν ειδικό αλγόριθμο σε «αρνητικές», «θετικές» και «ουδέτερες», παρουσιάζοντάς τες με τη μορφή ενός δυναμικού διαγράμματος, το οποίο διαμορφωνόταν αυτομάτως. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε η δυνατότητα από τον καθένα, παρατηρώντας την πορεία των γραφημάτων, να διαμορφώσει μια ενδεικτική εικόνα σχετικά με το πώς κινείται η ψυχολογία των χρηστών του Ίντερνετ όσον αφορά τις εκλογές, αλλά και ποιο κόμμα προηγείται στην αρένα του διαδικτύου.

Το twitter για τα κόμματα
Συγκεκριμένα, από τις 7:00 μέχρι τις 19:00 της Κυριακής, οπότε έκλεισαν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε νικητής των online αναφορών σε απόλυτους αριθμούς, παρουσιάζοντας σχετική ισοψηφία θετικών και αρνητικών αναφορών, με τις ουδέτερες αναφορές να ξεπερνούν κατά πολύ τις υπόλοιπες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αγγίζοντας τις 1949 στις 12:00 το μεσημέρι. Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις θετικές να φτάνουν τις 384 στις 11:00, ξεπερνώντας αναλογικά τόσο τις αρνητικές, όσο και τις ουδέτερες αναφορές, οι οποίες κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα.

Ωστόσο το σκηνικό μεταβλήθηκε καθώς προχωρούσαμε προς το κλείσιμο της κάλπης, με τη Νέα Δημοκρατία να περνάει οριακά μπροστά στις αναφορές στις 17:00. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 452 σχολίων, θετικά εκφράστηκαν για τη Νέα Δημοκρατία 175 χρήστες, ενώ αρνητικά 82. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 475 σχολίων, τα 132 που σημειώθηκαν εκείνη την ώρα ήταν θετικά και τα 148 αρνητικά.

Το ΚΚΕ άγγιξε τις 356 (ουδέτερες) αναφορές στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε άσχημα συγκριτικά, συγκεντρώνοντας στο peak του 380 αναφορές, επίσης στις 12:00.
Τα υπόλοιπα κόμματα κινήθηκαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει, αφενός ότι το βάρος της ημέρας είχε πέσει ως αναμενόταν στα δύο μεγάλα κόμματα, αφετέρου ότι τα περισσότερα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων επιμένουν να μην υπολογίζουν τα social media ως βασικό εργαλείο της προεκλογικής περιόδου, σε πείσμα της ανερχόμενης διεθνούς πρακτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα