Όλα τα φώτα στην Ελλάδα

Στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών Μέσων η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποδέχτηκε με ένα «όχι πάλι» τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πλείστα ξένα ΜΜΕ αναφέρονταν χθες στην καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία,

μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Οι εκλογές στην Ελλάδα βρίσκονταν όλη μέρα στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται διαρκώς στα δελτία τους στις εξελίξεις. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν, επίσης, στο γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα έξι χρόνων και η τρίτη εντός του 2015.

Έτσι το είδαν οι Γερμανοί
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel σημειωνόταν: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες τού τη δίνουν». Το σχόλιο της Neue Osnabr?cker Zeitung: «Η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια κινήσεων. Η αποστολή της είναι να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, αν χρειαστεί ακόμη και κατά της βούλησης του λαού. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται και μόνον από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, μπορεί να καθυστερήσει και η εκταμίευση των τόσο αναγκαίων δόσεων».

«Η εκ νέου εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε», έγραψε παράλληλα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει στην Ελλάδα μια δίκαιη νέα αρχή «και να μην αντιμετωπίζει πλέον τη νέα αριστερή κυβέρνηση με εκβιασμούς».

«Όχι πάλι»
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt «υποδέχτηκε» τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και τη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ κάνοντας ένα... retweet. Εν τω μεταξύ σε άρθρο της η εφημερίδα εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες. Η Handelsblatt υποδέχτηκε με ένα «όχι πάλι» τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και... εμμέσως: επιλέγοντας να κάνει retweet την ανάρτηση χρήστη, ο οποίος «ανέβασε» το σχετικό άρθρο του BBC.

ΒΒC: «Παραδέχονται ήττα»
«Οι Συντηρητικοί της Ν.Δ. παραδέχονται την ήττα τους», σημειωνόταν στην πρώτη σελίδα του BBC, που όπως και η Independent επισημαίνουν πως μέσα σε 72 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσει τον (ή τους) εταίρο (ους) του στην ερχόμενη κυβέρνηση. Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι, εκτός από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε πως «στο σύνολό τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

«Ο Τσίπρας αντέχει»
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κατελάμβανε τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Με συνεχή ανανέωση των ιστοσελίδων παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα», είναι ο τίτλος στην el pais. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες», είναι ο τίτλος της el mundo. «Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει», είναι ο τίτλος της εφημερίδας el periodico.

«Κερδίζει η Αριστερά»
Για σαφές νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έκαναν λόγο ψες τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα τα αποτελέσματα των Exit Polls και έχοντας την ελληνική εκλογική αναμέτρηση ως πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας τους. Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία μετέδωσε ήδη στο δελτίο ειδήσεων στις 19.00 ώρα Κύπρου ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έξω από τα εκλογικά κέντρα (Exit Polls) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές εφημερίδες στις ψεσινές ηλεκτρονικές εκδόσεις είχαν ως πρώτη είδηση τις προβλέψεις του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, τονίζοντας το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά, η «Κουρίρ» είχε ως τίτλο «Οι Έλληνες δίνουν ακόμη μία ευκαιρία στον Τσίπρα». Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» τόνιζε στον τίτλο της «Η Αριστερά κερδίζει στις ελληνικές εκλογές», σημειώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής υπήρξε χαμηλότερο από εκείνο στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» στο δημοσίευμά της, στο οποίο παραθέτει τα αποτελέσματα των Exit Polls, είχε ως τίτλο «Οι κουρασμένοι από τις εκλογικές αναμετρήσεις Έλληνες ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Συγχαρητήρια μηνύματα
Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον κ. Τσίπρα ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Μάρτιν Σουλτς, σε tweet του επισήμανε ότι «μόλις συνεχάρην τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Τώρα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή κυβέρνηση έτοιμη να υλοποιήσει», αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα. Τα συγχαρητήριά του μέσω tweet έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής των podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας: «Οι Έλληνες λένε ξεκάθαρα ποιον θέλουν για πρωθυπουργό. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη, φίλε».

Keywords
ελλαδα, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, el pais, exit polls, νίκος αναστασιάδης, ειδήσεις, μμε, συριζα, νέα, εκλογες, ηλεκτρονική, spiegel, τσιπρας, μερκελ, σόιμπλε, twitter, bbc, ββc, independent, ΚΚΕ, ανταρσυα, exit, κυπρος, δημοσκοπηση, γαλλια, tweet, αθηνα, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, exit poll, θεμος αναστασιαδης, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, exit polls 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, δημοκρατια, ηττα, θεμα, κυπρου, μμε, πρωτο θεμα, πρωτοσελιδα, ωρα, bbc, el pais, αδυναμια, αρθρο, εβδομαδες, γεγονος, γερμανικα, διαστημα, δυναμη, ευκαιρια, υπαρχει, εξι, εφημεριδα, ιγκλεσιας, εκδοσεις, κυβερνηση, λογο, μνεια, νικη, πεμπτη, σειρα, συγχαρητηρια, τριτη, τιτλος, χρονος, ωρες, ευχερεια, ετοιμη, exit, η εφημεριδα, independent, ολη μερα, tweet, πληροφοριες, spiegel
Τυχαία Θέματα