Η Κύπρος από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.

Ρεύμα χρυσάφι πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές.

Αυτό καταδεικνύει η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, η οποία κατατάσσει την Κύπρο ως την πέμπτη ακριβότερη χώρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Επίσης, την κατατάσσει και ως δεύτερη στην βιομηχανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Στην έκθεση, εντοπίζονται στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην Κυπριακή αγορά εξαιτίας του μονοπωλιακού καθεστώτος της ΑΗΚ, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στους

καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, oι τιμές είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. εξαιτίας της έντονης εξάρτησης εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων και του de facto μονοπωλίου της ΑΗΚ. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο έχει σοβαρές διαρθρωτικές ελλείψεις. Πρέπει να γίνει μια σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρισμού είναι μονόδρομος και θα είχε θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και θα βοηθούσε στην εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Για βελτίωση της κατάστασης η Κομισιόν, εισηγείται επαρκή διαχωρισμό της ΑΗΚ, κάτι που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαχωρισμός της ΑΗΚ

Ο διαχωρισμός της ΑΗΚ σε διαφορετικές εταιρείες είναι πιο εφικτός για τα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Αυτό δεν θα άλλαζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, αλλά θα βοηθούσε στην ιδιωτικοποίηση της. Ο διαχωρισμός θα βοηθούσε σε ένα υγιή ανταγωνισμό, σωστή ρύθμιση και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνεπεία του μονοπωλιακού καθεστώτος της ΑΗΚ, η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας υπερκαλύπτει τις ανάγκες λόγω της υπερβολικής επένδυσης, που δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον οργανισμό αφού είναι ο μόνος παροχέας ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα