Η Ευρώπη στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, θα σταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κυπριακό, καθώς όπως προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η Ένωση παρέχει στήριξη αναφορικά με τις εγγυήσεις, την ασφάλεια, αλλά και τη διαδικασία στη Γενεύη.

Όπως προκύπτει από την τελευταία παράγραφο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του συμβουλίου των ηγετών, δηλώνει έτοιμη να μετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρήσει την ιδιότητα του κράτους μέλους και μετά τη λύση.

Συγκεκριμένα,

η παράγραφος υπ' αριθμόν 21 έχει ως εξής:

"Μετά την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την υποστήριξή του στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου.Η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη διευθέτηση, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου 2017".

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πώς η ΕΕ θα είναι παρούσα στην πράξη, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει η Ένωση να παραβρίσκεται στη Γενεύη ως απλός παρατηρητής, για να δεχτεί σε δεύτερο χρόνο όσα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ως πρωτογενές δίκαιο.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την ενημέρωσή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, είχε ζητήσει τη στήριξή τους στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλευρό του ΠτΔ, όπως διέρρευσε, στάθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νρόναλντ Τουσκ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστηρίζοντας ότι η βέλτιστη εγγύηση για την Κύπρο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής, ο ΠτΔ ανέφερε:

"Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συνολική διευθέτηση. Όπως θα γνωρίζετε στις 9, 10 και 11 θα μεταφερθούμε στη Γενεύη, ενώ στις 12 η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο θα λάβει χώρα με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και βεβαίως άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που μπορεί να χρειαστούν"

Briefed today the #EU heads of state or government on the ongoing negotiations latest developments in the #Cyprus issue. pic.twitter.com/xeer8hT7Rn

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) December 15, 2016

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε επί λέξει:

"Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση του ΠτΔ για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, για την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.

Ειδικότερα στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης είναι κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό αποτελεί και την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους".

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει περιληφθεί ειδική αναφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία, ακριβώς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος της ΕΕ, εκφράζεται η ετοιμότητα για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς ποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πέραν της τοποθέτησης από τον Πρόεδρο Tusk, έγινε επίσης τοποθέτηση από τον Πρόεδρο Juncker, από την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κα Μogherini και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

"Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αύριο Παρασκευή στις 11:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα