Η Αυστρία στέλνει στρατιώτες στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

Η Αυστρία θα στείλει στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προσφυγικής ροής ανακοίνωσε από το Βελιγράδι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο περιορισμός που έθεσε η κυβέρνησή του για τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν

θα είναι μεγαλύτερος από 37.500, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια και απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εάν η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη «βαλκανική οδό» κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες το ίδιο θα πράξει και η Σερβία. Εξέφρασε πάντως την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να μην μετατεθεί ένα δύσκολο πρόβλημα στις χώρες των Βαλκανίων.

Σε ένα άλλο μέτωπο του προσφυγικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάμιξής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει κάθε συζήτηση για μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διάσωση ζωών, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι η όποια συμμετοχή της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι μόνο στα τουρκικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα