Στο 2% η κατάσταση των δυνάμεων στη κούρσα για Λευκό Οίκο

"Ανέκαθεν το ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο" έλεγε η Χίλαρι Κλίντον τον Ιούλιο. Τα προγνωστικά της επιβεβαιώθηκαν στις προκριματικές του Νιού Χαμσάιρ, με την άνετη επικράτηση του Μπέρνι Σάντερς. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, κυριαρχεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κανείς δεν εγκαταλείπει.

Τα διδάγματα για τη συνέχεια της κούρσας του χρίσματος

Οι προσεχείς προκριματικές θα διεξαχθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου στο νότιο και το δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, περιοχές δημογραφικά και ιδεολογικά διαφορετικές και "πλούσιες" σε αντιπροσώπους. Μέχρι σήμερα, μετά την Αϊόβα

και το Νιού Χαμσάιρ, μόνο το 2% των αντιπροσώπων ορίσθηκε από τις δύο προκριματικές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τραμπ 1, μηχανισμός 0

Πρώτο δίδαγμα: μη βγάζετε εσπευσμένα αποτελέσματα. Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατόρθωσε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του στη Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα, όταν ήρθε δεύτερος, πίσω από τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. Όμως η αναμφισβήτητη κυριαρχία του στις δημοσκοπήσεις επισφραγίσθηκε με την νίκη του στο Νιού Χαμσάιρ, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των ρεπουμπλικανικών ψήφων.

"Οι άνθρωποι υπερεκτίμησαν τα αποτελέσματα του Τραμπ στην Αϊόβα", λέει ο Ρόμπερτ Μπόουταϊτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Clark.

Το μήνυμα του "αντι- ελίτ", "αντισυστημικού" δισεκατομμυριούχου υποψηφίου έχει κερδίσει έναν συνασπισμό εικονοκλαστών ψηφοφόρων, που τοποθετούνται από το κέντρο μέχρι τη δεξιά, κοινός τόπος των οποίων είναι η απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, δεν εγκατέλειψαν τον προφήτη τους.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στον Τραμπ ενσαρκώνεται από τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιους, που καθένας εξασφάλισε στο Νιού Χαμσάιρ από 10% έως 16% των ψήφων: ο κυβερνήτης Τζον Κέισικ (Οχάιο), ο πρώην Kυβερνήτης της Φλόριντας Τζεμπ Μπους, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριντα), καθώς και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Τέξας), εκφραστής της θρησκευτικής δεξιάς που αφαιρεί εδάφη και από τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήθελε τον περιορισμό του αριθμού των υποψηφίων αντι-Τραμπ και αντι-Κρουζ", λέει ο Κάιλ Κόντικ του newsletter Crystal Ball του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. "Αλλά αυτό το ξεσκαρτάρισμα δεν έγινε χθες το βράδυ".

Όσο ο ανταγωνισμός είναι τόσο κατακερματισμένος, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να κυριαρχεί, ακόμη και αν δεν φθάσει στο 50% των ψήφων. Όμως, από τις 15 Μαρτίου, μεγάλος αριθμός πολιτειών θα αρχίσει να δίνει το σύνολο των ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων στον νικητή των προκριματικών κάθε μίας, όπου δεν ισχύει το αναλογικό σύστημα, όπως στην περίπτωση των προκριματικών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τζεμπ Μπους παραμένει "εν ζωή"

Αδελφός και γιος δύο προέδρων, ο Μπους πέρασε την περασμένη εβδομάδα απαντώντας ότι το Νιου Χαμσάιρ δεν αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Έχοντας εξασφαλίσει την τέταρτη θέση στο Νιου Χαμσάιρ, ο Τζεμπ Μπους παραμένει λοιπόν "εν ζωή".

Το Νιού Χαμσάιρ "ενισχύει την υποψηφιότητά του, δείχνει ότι διαθέτει όση υποστήριξη έχουν ο Ρούμπιο και ο Κρουζ", σημειώνει ο Στίβεν Σμιθ, πολιτολόγος του πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις. Εξάλλου, "πιθανότατα έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει από τον Κέισικ και τον Ρούμπιο και μπορεί να κάνει εκστρατεία μεγάλου βεληνεκούς στις προσεχείς προκριματικές εκλογές, στη Νότια Καρολίνα , στις 20 Φεβρουαρίου και τη Νεβάδα, στις 23 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο τρίτος υποψήφιος έκπληξη της Αϊόβα, έπεσε στην πέμπτη θέση εξαιτίας της κακής του επίδοσης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ του περασμένου Σαββάτου.

"Ο Μάρκο Ρούμπιο υπερεκτιμήθηκε μετά την Αϊόβα και θα υποτιμηθεί μετά το Νιού Χαμσάιρ", επιμένει ο Κάιλ Κόντικ.

Μετά την ήττα στο Νιού Χαμσάιρ, η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον έδωσε έμφαση στην αριθμητική: "το χρίσμα θα κερδιθεί πιθανότατα τον Μάρτιο, όχι τον Φεβρουάριο", έγραψε ο Ρόμπι Μουκ, επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον σε ανακοίνωση που μοιράστηκε στον Τύπο.

Είκοσι οκτώ πολιτείες ψηφίζουν τον Μάρτιο, για την ανάδειξη άνω του 50% των αντιπροσώπων, ειδικότερα η Νότια Καρολίνα, το Τέξας, η Τζόρτζια, η Αλαμπάμα, όπου οι μειονότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων αποτελούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Εδώ, από τη δεκαετία του '90 και την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, οι δεσμοί ανάμεσα στους Κλίντον και την κοινότητα των μαύρων είναι αδιάσπαστοι, με την εξαίρεση του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

"Πριν από τις προκριματικές, η πρόβλεψη έλεγε ότι η Αϊόβα και το Νιού Χαμσάιρ θα ήταν οι δύο από τις τρεις καλύτερες πολιτείες για τον Μπέρνι Σάντερς, μαζί με την δική του πολιτεία του Βερμόντ", λέει ο Κάιλ Κόντοκ, που προειδοποιεί ωστόσο ότι η εικόνα της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να πληγεί σε εθνικό επίπεδο από την ήττα.

Όμως, η θέση του Μπέρνι Σάντερς στο νότο επιβεβαιώνεται από πλήθος δημοσκοπήσεων. Υπολείπεται κατά 37 εκατοστιαίες μονάδες της Χίλαρι στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC.

"Θα είναι πολύ δύσκολο, μέχρι αδύνατο, να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών χωρίς την ισχυρή υποστήριξη των μαύρων και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων", επιμένει ο Ρόμπι Μπουκ με το πρόσωπο χωμένο στους αριθμούς.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα