Γιατί οι επιστήμονες ξαναμετρούν το ύψος του Έβερεστ;

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι θα μετρήσει ξανά το ύψος του Έβερεστ, για να διαπιστώσει αν αυτό μεταβλήθηκε από τον σεισμό του Νεπάλ το 2015.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η lifo.gr, δορυφορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο σεισμός 7,8 βαθμών που έπληξε το Νεπάλ πριν από δύο χρόνια, μείωσε το ύψος της κορυφής

από μερικά χιλιοστά μέχρι και δύο εκατοστά. Επισήμως, η κορυφή του Έβερεστ βρίσκεται στα 8.848 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μία ινδική επιστημονική αποστολή θα σταλεί στο υψηλότερο βουνό του κόσμου σε δύο μήνες. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας χαρτογράφησης και γεωγραφικών μετρήσεων της Ινδίας Swarna Subba Rao δήλωσε στο πρακτορείο Press Trust of India ότι «θα το ξαναμετρήσουμε. Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον μεγάλο σεισμό στο Νεπάλ και υπάρχουν αμφιβολίες στην επιστημονική κοινότητα για το αν τελικά συρρικνώθηκε».

Η ομάδα θα χρειαστεί περίπου έναν μήνα για να καταγράψει τις παρατηρήσεις της και δύο επιπλέον εβδομάδες για την ανάλυση και ανακοίνωση των δεδομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα