ΕΤΥΚ: Απεργία διαμαρτυρίας στην Κεντρική Τράπεζα

Σε μια συμβολική κίνηση να καταδείξουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τα όσα διαδραματίζονται στην Εποπτική Αρχή, οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα, μέλη της ΕΤΥΚ, θα κατέλθουν στις 11 το πρωί σε μονόωρη στάση εργασίας.

Σε εγκύκλιο της προς τους εργαζομένους στην Εποπτική Αρχή, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι η Κεντρική αποτελεί τα τελευταία χρόνια, πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και

άλλων, με αποτέλεσμα να τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της ως ανεξαρτήτου θεσμού.Η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για ένα εκτυλισσόμενο σενάριο του παραλόγου και τονίζει ότι οι εξελίξεις γύρω από τους τελευταίους Διοικητές, τις Κυβερνήσεις και τα Κόμματα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο.

Tονίζει πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αντί να διαφυλαχθεί σαν κορωνίδα του τραπεζικού συστήματος, "απετέλεσε και αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και άλλων, έξω από την αποστολή της, με αποτέλεσμα να τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της σαν ανεξάρτητος θεσμός τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου".

Αυτή η κατάσταση, δηλώνουν, απαξιώνει πέραν των άλλων και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι με υπέρμετρο επαγγελματισμό και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να φέρουν σε πέρας την δύσκολη αποστολή που η κατάσταση της οικονομίας τους επέβαλε. "Έχουμε όλοι την υποχρέωση να αφήσουμε απερίσπαστους τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα και να τους δώσουμε κάθε εφόδιο για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, ειδικά τα τελευταία χρόνια", συμπληρώνουν..

Στην ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ εγείρει και το θέμα της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας "η Οργανωτική πυραμίδα της Τράπεζας έχει στην ουσία διαλυθεί". "Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τον αυξανόμενο όγκο εργασίας που καλείται το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας να διεκπεραιώσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον αναγνώρισης και αντιμετώπισης τους από την ίδια την Τράπεζα".

Η ΕΤΥΚ καλεί όλους όσοι εμπλέκονται στις τελευταίες εξελίξεις με θάρρος και νηφαλιότητα να αναζητήσουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και όχι προσωποκεντρικά ή κομματικά συμφέροντα.

"Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τακτική της ενοχοποίησης του άλλου δεν έχει επιτυχία, διότι στα μάτια της κοινωνίας ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι έχουν ΕΥΘΥΝΗ και είναι εκτεθειμένοι ίσως με διαφορετική βαρύτητα αλλά όλοι συμβάλουν στην καταστροφή και αυτό πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ. Θα ήταν ευχής έργο αν μέσα από αυτή την κρίση ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας ενισχυθεί και αναβαθμισθεί προς το καλύτερο, πάντοτε όμως με διαφάνεια και στόχο την εξυπηρέτηση του συνόλου. Για να ανακάμψει οικονομικά ο τόπος πρέπει να ανακάμψει και ηθικά, και η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει με ηχηρά παραδείγματα των κρατούντων την εξουσία προς την κοινωνία ολόκληρη", συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα