Έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στην Κύπρο, Γαλλία και Ρωσία

Συνάντηση με τον Βλαδιμιρ Πούτιν και τον Φρανσουά Ολαντ είχε ο Προέδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων, στο Ερεβαν. Oι δυο συναντήσεις έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα, με τον Προέδρο να ενημερωνει κυρίως για τις εξελίξεις στο κυπριακό, αφού Γαλλία και Ρωσία αποτελούν δυο από τα πέντε μονιμά μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας.

O Γάλλος Πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε από τον

κ. Αναστασιάδη για το κυπριακό, υπέδειξε ότι η στήριξη της χωράς του στο Συμβούλιο Ασφάλειας είναι δεδομένη, εάν και εφόσον επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις.

Την ιδιά στιγμή ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιαδη για την στήριξη των γαλλικών θέσεων στα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση και ευαρέσκεια του για τα θετικά βήματα της Κύπρου, όσον αφορά στο οικονομικό της πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να εξέλθει νωρίτερα του προγράμματος.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Ολαντ αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη και θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο.

Έτοιμη να βοηθήσει και η Ρωσία

Ο Ρώσος Προέδρος ήταν πέραν από ξεκάθαρος όσον αφορά το κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέδειξε στον Προέδρο Αναστασιάδη ότι, εάν και εφόσον επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις, η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, είτε παρεμβαίνοντας προς την Άγκυρα είτε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Μάλιστα είπε ότι ο Σεργκεϊ Λαβροφ είναι κάλος γνώστη του κυπριακού, οπόταν η Λευκωσία μπορεί να στηριχθεί σε αυτόν.

Ο Ρώσος Προέδρος θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Προέδρο Αναστασιάδη στις 9 Μαΐου στη Μόσχα στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη κατά του ναζισμού.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, αφού εξέφρασε την εκτίμηση του για τη στάση της Λευκωσίας στο θέμα της Ουκρανίας εντός της ΕΕ, άφησε να νοηθεί ότι σύντομα θα αρθεί το εμπάργκο των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων στη ρωσική αγορά, ως αντίποινο για το εμπάργκο της ΕΕ σε ρωσικά προϊόντα.

ΠτΔ: Κύπρος και Αρμενία, θύματα της ατιμωρησίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ερεβαν, και ενώπιον άλλων Αρχηγών-κρατών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμένιων, τονίζοντας ότι η ατιμωρησία δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Κύπρος και Αρμενία, είπε, αποτελούν ακριβώς θύματα αυτής της ατιμωρησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα