Η δράση του 231 Τ.Π. κατά την εισβολή

Η δράση του 231 Τάγματος Πεζικού κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων εισβολέων από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 1974 ήταν ηρωική. Αυτό αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός, αποδειγμένο ιστορικά. Καταμαρτυρείται από τις καταθέσεις και μαρτυρίες αξιωματικών, υπαξιωματικών και απλών οπλιτών της Μονάδας που πήραν μέρος στις σκληρές άνισες αλλά επικές μάχες εναντίον του εισβολέα.

Ομολογείται, επίσης, από ανώτερους αξιωματικούς του μιαρού Αττίλα, που πήραν μέρος στις μάχες με τους γενναίους του 231ΤΠ και από αξιωματικούς

της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που υπηρετούσαν στη ζώνη ευθύνης του Τάγματος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Και από όλες αυτές τις καταθέσεις και ομολογίες, καθώς και από άλλα κείμενα, που γράφτηκαν από πολεμιστές άλλων μονάδων της Εθνικής Φρουράς και Τούρκους ακόμη συγγραφείς - πολεμικούς ανταποκριτές και αξιωματικούς του Αττίλα, εξάγεται η κραυγαλέα αδιάψευστη απόδειξη, που διαλαλεί ότι: Οι αξιωματικοί και άντρες του 231ΤΠ τίμησαν τα όπλα τα ιερά, που τους είχε εμπιστευθεί η Πατρίδα.

Ελάχιστα πολεμικά μέσα και οπλισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, διέθεταν οι λεβέντες του 231 ΤΠ. Εφεδρείες δεν είχαν. Είχαν, όμως, αδάμαστη Ελληνική ψυχή που κρυφόκαιγε μέσα τους. Δεν ορρώδησαν μπροστά στον πάνοπλο, υπεράριθμο εχθρό, που διέθετε όλα τα σύγχρονα πολεμικά μέσα. Και με την ψυχή τους την αδάμαστη, με την παλληκαριά τους πρόταξαν τα στήθη τους και έφραξαν το δρόμο στον βάρβαρο εισβολέα.

Ανάστησαν τις Θερμοπύλες στο Πυλέρι, στο Καλαμπάκι, στην Αετοφωλιά, στο «Φυλάκιο 26», στη Γομαρίστρα, στο Αγριδάκι στο ύψωμα «Άσπροι» και στον κάμπο Σκυλλούρας -Αγίου Βασιλείου. Οι 18 πεσόντες στο πεδίο της τιμής και οι δυο αγνοούμενοι άντρες του Τάγματος αποτελούν την πιο αδιάψευστη απόδειξη των σκληρών, επικών μαχών που έδωσαν οι λεβέντες της Μονάδας αυτής. Μάχες που τίμησαν την πολεμική ιστορία της Εθνικής Φρουράς. Πεσόντες και αγνοούμενοι, πέρασαν, ήδη, στο πάνθεο των ηρώων.

Η πατρίδα θα τους ευγνωμονεί εσαεί. Και οι επιζήσαντες, όμως, αρκετοί από τους οποίους φέρουν ακόμη παράσημα ατίμητα, τα σημάδια των πληγών, που τους άνοιξαν του εχθρού οι όλμοι, οι βόμβες, οι οβίδες και οι σφαίρες, νιώθουν, δικαιολογημένα, ιδιαίτερη περηφάνια για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του επιδρομέα Αττίλα. Κι αυτοί είναι άξιοι κάθε τιμής ανάλογης με τη δράση τους.

Πεσόντες, αγνοούμενοι και επιζήσαντες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και εθνοφρουροί του 231 Τάγματος Πεζικού, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, για τον κάθε Έλληνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της τιμής και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας, που ιερά εδάφη της μολύνονται ακόμα από την μπότα του μιαρού Αττίλα.

(Από το βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη «Οι Αετοί του Πενταδάκτυλου», που θα παρουσιαστεί στις 8 Μαϊου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αραδίππου).
Keywords
Αναζητήσεις
231 τπ
Τυχαία Θέματα