Υπ. Μεταφορών: Η ΚΔ προστατεύει τον πολιτισμό της

Η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αποφάσεις και προβαίνει σε ενέργειες που συνάδουν με τη διεθνή πολιτική για προστασία, διατήρηση και προβολή του πολιτισμού της, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο Χοιροκοιτίας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, η οποία ορίστηκε, από το ICOMOS, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων, από το 1983 για τις 18 Απριλίου.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η Ημέρα αυτή επισημαίνει τη σημασία που θα πρέπει να αποδίδεται στους «ζωντανούς» μάρτυρες

του παρελθόντος και της ιστορίας κάθε τόπου, όπως είναι τα Μνημεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι.

"Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λαμβάνει αποφάσεις και προβαίνει σε ενέργειες που συνάδουν με τη διεθνή πολιτική για προστασία, διατήρηση και προβολή του πολιτισμού της. Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς, το γεγονός ότι επιλέγηκε για την εκδήλωση ο συγκεκριμένος νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικότατο από αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής άποψης αρχαιολογικό χώρο, σε παγκόσμιο επίπεδο," ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σημείωσε πως οι πρόσφατες εργασίες στο χώρο, όπως διαμορφώνονται μέσα από τη σταδιακή υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως προς τη διαχείριση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. "Στόχος και σκοπός μας είναι η προβολή των διαχρονικών αξιών του τόπου μας, αναδεικνύοντας διεθνώς τη σημασία του πολιτισμού μας μέσω και τη προσέλκυσης στον χώρο μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Η διασύνδεση των ενεργειών αυτών με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις στρατηγικές κατευθύνσεις του κράτους για ανάπτυξη αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τουρισμό", υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, ανέφερε, “οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν ότι όταν επικεντρωνόμαστε στους στόχους μας, και όταν εργαζόμαστε συλλογικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ευημερία, ανάπτυξη και πρόοδο. Επιπλέον καταδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή μέσα από τη συνεργασία με ντόπιους και ξένους φορείς".

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε στο σημείο αυτό το συνεχές ενδιαφέρον της κοινότητας της Χοιροκοιτίας για τον πολιτισμό που ήκμασε σε αυτήν την περιοχή πριν από χιλιετίες. Η στάση αυτή της κοινότητας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τη σχέση που οφείλουμε να διατηρούμε με τον πολιτισμό που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως η υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του αρχαιολογικού χώρου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, τη διαχρονική συνεργασίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο αλλά και την ευγενική χορηγία της γαλλικής εταιρίας TOTAL.

"Τους οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο `ευχαριστώ`", επεσήμανε, προσθέτοντας πως "η συνεισφορά τους επιβεβαιώνει ότι οφείλουμε να επενδύσουμε στην αρχαιολογική μας κληρονομιά και ταυτότητα, για να δημιουργήσουμε τη νέα προοπτική που θα έχει ως γνώμονα τον πολίτη και την κοινωνία μας, όχι μόνο σε κυπριακό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Ανέφερε επίσης πως το Διαχειριστικό αυτό Σχέδιο δεν αποτελεί παρά την αρχή από μια σειρά μέτρων που προωθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του τόπου μας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα