Ετοιμάζεται το νέο σύστημα διορισμών

Υπουργικό: Αποφάσεις για θερινά σχολεία και μη μόνιμους εκπαιδευτικούς
Την ολοκληρωμένη στρατηγική για τους νέους, που σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους νέους, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο παράλληλα θεσμοθέτησε τη λειτουργία των θερινών σχολείων, τα οποία φέτος το καλοκαίρι θα ανέλθουν στα 29

Την απόφαση να καταστούν αορίστου χρόνου

οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα πέραν των 30 μηνών έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με αυτήν την εξέλιξη αίρονται όλες οι επιφυλάξεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως χθες συζητήθηκε ενώπιον του Υπουργικού το θέμα που αφορά το νέο σύστημα διορισμών. «Τέθηκαν όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος και λήφθηκε η πολιτική απόφαση να προχωρήσουμε στη διασφάλιση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάστηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα πέραν των 30 μηνών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, καθιστώντας τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου», πρόσθεσε.

Το φθινόπωρο οι εξετάσεις
Επεσήμανε πως από την αρχή της συζήτησης αυτού του θέματος η θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι «θα έπρεπε να δούμε με ευαισθησία αυτούς τους εκπαιδευτικούς.

Το έχουμε κάνει μέσα από τις διαδικασίες και τα δεδομένα που είχαμε ενώπιόν μας και τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας, και πιστεύω ότι με αυτήν την εξέλιξη αίρονται όλες οι επιφυλάξεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών». Πρόσθεσε πως «εμείς ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες εξετάσεις, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ.) τα δύο προηγούμενα δύο χρόνια, προβαίνει και φέτος, μετά από χθεσινή έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη λειτουργία τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού 2017.

Φέτος, ο θεσμός των Θ.Δ.Σ. θα επεκταθεί και θα εφαρμοστεί σε 29 Σχολικές Μονάδες (23 Δημοτικά και 6 Νηπιαγωγεία) καθώς και στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Ο Θεσμός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 σε 22 Δημοτικά Σχολεία, ενώ πέρυσι επεκτάθηκε σε δύο Νηπιαγωγεία.

Σημαντική ημέρα για την Παιδεία
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής είπε πως είναι σημαντική ημέρα για την παιδεία, καθώς μετά από πολύμηνες προσπάθειες, η Κύπρος αποκτά για πρώτη φορά μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη νεολαία, η οποία ακουμπά όλα τα ζητήματα που αφορούν τους νέους.

Ο κ. Καδής τόνισε δύο χαρακτηριστικά της προσπάθειας για ολοκλήρωση της στρατηγικής. Πρώτον, όπως είπε, η προσπάθεια δεν ήταν από πάνω προς τα κάτω με τον σχεδιασμό της στρατηγικής να μη γίνεται από τους τεχνοκράτες αλλά από τους ίδιους τους νέους, σε μια διαδικασία την οποία συντόνισε ο Οργανισμός Νεολαίας και περιελάμβανε διαβούλευση με πέραν των 3000 νέων.

Το δεύτερο σημείο, αφορά τη δέσμευση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη στρατηγική και δεν είναι τυχαίο, όπως σημείωσε, που προσκλήθηκε χθες στο Υπουργικό αντιπροσωπία του Οργανισμού Νεολαίας, η οποία παρουσίασε τη Στρατηγική.

«Στις 30 του μήνα θα παρουσιαστεί εδώ στο Προεδρικό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναλυτικά η Στρατηγική, και απ’ εκεί και πέρα ξεκινά σχέδιο δράσης για υλοποίηση των προνοιών που περιλαμβάνει», είπε.

Καθορίζει στόχους και προτεραιότητες
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτης Σεντώνας είπε πως η Στρατηγική θέτει το εθνικό όραμα για τους νέους της Κύπρου, καθορίζει στόχους και προτεραιότητες σε 8 θεματικούς τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των νέων.

Το σημαντικό, σημείωσε, είναι πως η όλη προσπάθεια έγινε σε διαβούλευση με τη νέα γενιά και απ’ εδώ και πέρα ξεκινά η ετοιμασία των σχεδίων δράσης, αλλά και τη σύσταση των μηχανισμών για παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται.

Ο κ. Καδής είπε στη συνέχεια πως το Υπουργικό ενέκρινε επίσης χθες τη θεσμοθέτηση των θερινών σχολείων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων να απασχοληθούν δημιουργικά στα σχολεία μέχρι το μεσημέρι και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.

Όπως σημείωσε, είναι ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία, καλύπτει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στηρίζει τους γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τα πρωινά κατά τους θερινούς μήνες. «Φέτος επεκτείνεται αυτός ο θεσμός, θα καλύψει 29 σχολεία και αναμένεται τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα θερινά σχολεία να ξεπεράσουν τις 3 χιλιάδες», είπε.

Στόχος η ευκαιρία μάθησης
Στόχος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων είναι η προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης σε όλα τα παιδιά αλλά ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. αγκαλιάστηκε θερμά από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, αφού μεταξύ των άλλων:

· Δόθηκε στα παιδιά, καθώς και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

· Περιορίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς, αναφορικά με την επίβλεψη των παιδιών τους κατά την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

· Τα Θ.Δ.Σ. αποτέλεσαν μέσο για να περιοριστούν κακές συνήθειες, όπως είναι η υπερβολική τηλεθέαση.

· Εργοδοτήθηκαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καθώς και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. σχολικοί συνοδοί).

· Αξιοποιήθηκαν τα σχολικά κτήρια για περισσότερο χρόνο, πέρα από τη χρήση τους για τα κανονικά μαθήματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φοίτηση στα Θ.Δ.Σ. είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Το πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. θα λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές, για συνολικά 25 εργάσιμες μέρες, και συγκεκριμένα από τις 26 Ιουνίου μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2017 (τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου).

Προτεραιότητα εισδοχής στα Θ.Δ.Σ. θα έχουν τα παιδιά τα οποία προέρχονται από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι γονείς θα έχουν, όπως και πέρσι, την ευκαιρία να επιλέξουν το θερινό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, το οποίο δεν ήταν απαραίτητα το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.

Πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων
Στα Θ.Δ.Σ. θα εφαρμοστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, στη βάση των δυνατοτήτων του χώρου και σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας της κάθε σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ημέρα τους στο σχολικό περιβάλλον (από τις 7:45 π.μ. μέχρι και τη 1:05 μ.μ.), απασχολούμενα με δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Αγωγή Ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, προβολή ταινιών, ομαδικά παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, Κουκλοθέατρο, Φιλαναγνωσία/Βιβλιοθήκη, επισκέψεις, εκδρομές κ.λπ.

Θα αναλάβει το Υπουργείο τα έξοδα
Για τη λειτουργία του Προγράμματος, το ΥΠΠ θα επιχορηγήσει όλα τα λειτουργικά έξοδα των Θ.Δ.Σ. (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αναλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού και μη χαρακτήρα, μισθούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, εκδρομές κ.λπ.). Επίσης, τα παιδιά που λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πρόγευμα και στα Θ.Δ.Σ.

Τα Θ.Δ.Σ. θα στελεχωθούν, ως επί το πλείστον, με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, με επικεφαλής σε κάθε σχολείο, μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για τις λεπτομέρειες που αφορούν στην έναρξη εγγραφών των παιδιών στα Θ.Δ.Σ., τα κριτήρια επιλογής των μαθητών και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα ενημερωθούν μέσω των σχολείων τους.

Keywords
υπουργείο παιδείας, σχολεια, καλοκαιρι, κυπρος, νέα, προσφορες, ιουνίου, θεατρο, ηλεκτρικος, νουμερα τηλεθεασης, κλειστα σχολεια, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κοινωνια, τηλεθεαση, το θεμα, δωρεαν, θεμα, κυπρου, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, φυσικη, αγωγη, αοριστου χρονου, γεγονος, γινεται, γονεις, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εκφραση, ενδιαφεροντα, εξετασεις, εξελιξη, εξοδα, επρεπε, ζωη, ζωης, υπολογιστες, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μηνες, νεα γενια, νεολαια, νερο, νηπιαγωγειο, οραμα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, ρευμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιτιση, σχεδιο, σχολειο, ηλεκτρονικοι υπολογιστες, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φθινοπωρο, φορα, δημοτικα, εφαρμογη, εκδρομες, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, ομαδες, θεματα, υλικα
Τυχαία Θέματα