«Εθνική Φρουρά. Από τα πέτρινα χρόνια στο σήμερα»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΠΑΥΛΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας - Σπίτι της Κύπρου πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, 16 Μαΐου 2017, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, την παρουσίαση του βιβλίου «Εθνική Φρουρά. Από τα πέτρινα χρόνια στο σήμερα», του Υποστράτηγου ε.α. της Εθνικής Φρουράς Παύλου Ιεροδιακόνου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής

Αμύνης.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Νίκος Παπαναστασόπουλος, Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος παρουσίασε τους πιο σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής του συγγραφέα και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κενεβέζος χαιρέτισε την εκδήλωση εξαίροντας τη συναρπαστική γραφή του Παύλου Ιεροδιακόνου και επεσήμανε ότι το βιβλίο «αποτελεί έμπρακτη απόδοση τιμής σε όσους, μέσα από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, αγωνίστηκαν και προσέφεραν τη ζωή τους στον υπέρτατο αγώνα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αλλά και σε αυτούς που πρόσφεραν διαχρονικά στην οργάνωση μιας σύγχρονης, ευέλικτης, αξιόμαχης και αποτρεπτικής στρατιωτικής δύναμης με υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, Γιώργος Συλλούρης, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο είναι έμπρακτη απόδειξη πως ο Παύλος Ιεροδιακόνου είναι ενεργός πολίτης, στρατιωτικός και προσωπικότητα με παιδεία και άποψη. Με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο, ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ενωμένοι, πέραν πολιτικών αντιλήψεων, να μην ξεχνάμε τα λάθη μας, να μην ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

«Πρόκειται για έναν εξαίρετο αξιωματικό, που διακρίνεται για την επαγγελματική του κατάρτιση, την επιτελική και διοικητική του ικανότητα, το πνεύμα πειθαρχίας και συνεργασίας, την εργατικότητα και το ήθος», είπε ο Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αθανάσιος Νικολοδήμος για τον Παύλο Ιεροδιακόνου. «Το βιβλίο διακρίνει η υπευθυνότητα, η αντικειμενικότητα, ο βαθύς σεβασμός προς την ιστορική αλήθεια αλλά και η λογοτεχνική ροή της γλώσσας», σημείωσε ο ομιλητής παρουσιάζοντας με ευσύνοπτο τρόπο το περιεχόμενό του.

Ο Ανδρέας Πενταράς, Αντιστράτηγος ε.α., τ. Διοικητής Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παρουσίασε το βιβλίο τονίζοντας ότι «παρά τις αντιξοότητες και τα δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετώπισε η Εθνική Φρουρά στην πενηντάχρονη πορείας της, στάθηκε όρθια και δυνατή χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών της, [...] στους οποίους οφείλουμε την πρέπουσα τιμή», ενώ καταλήγοντας συνεχάρη τον συγγραφέα για το εξαίρετο βιβλίο στο οποίο «ο αναγνώστης δεν θα διαβάσει την ιστορία της ΕΦ μόνο, αλλά τη νεότερη κυπριακή ιστορία».

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, τ. Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου όπου «ο Ελληνισμός υπερασπίζεται την υπόστασή του. [...] Το ότι υπάρχει Εθνική Φρουρά είναι μια δύναμη υπεράσπισης της εθνικής μας υπόστασης. Η Εθνική Φρουρά είναι τεράστιας σημασίας, παιδαγωγικά, στρατιωτικά, πολιτικά, αμυντικά και διεθνώς για την ασφάλεια των ανθρώπων. Η ασφάλεια είναι η αφετηρία της προόδου, της ευημερίας και της ανάπτυξης», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο ομιλητής και συνεχάρη τον συγγραφέα για το πόνημά του.

Στην αντιφώνησή του, ο συγγραφέας του βιβλίου υπογράμμισε ότι «η ιστορία της Εθνικής Φρουράς είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη με την πολιτική ιστορία του σύγχρονου Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού οι πρωτεργάτες της ίδρυσής της και δεκάδες χιλιάδες Αξιωματικοί και Μον. Υπαξιωματικοί που ακολούθησαν ήταν ή εξακολουθούν να είναι μόνιμα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παύλος Ιεροδιακόνου ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως όλους όσοι συνετέλεσαν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα