Έρχονται αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξάνονται και πάλι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, καθώς ακολουθούν τις συνεχείς αυξήσεις που έχουν υποστεί τος τελευταίους μήνες οι τιμές στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, φέτος τον Ιανουάριο η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, σύμφωνα με την ΑΗΚ, θα είναι της τάξεως 2,23% σε σχέση με τον Δεκέμβριο για όλα τα τιμολόγια, ενώ μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από τον

Ιανουάριο του 2016, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 4,7%, που χοντρικά μεταφράζεται σε διαφορά €6 στην τσέπη του καταναλωτή.

Η εν λόγω αύξηση ακολουθεί μια σειρά διακυμάνσεων που σημειώθηκαν τους περασμένους μήνες, λόγω της ενίσχυσης στις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καταναλωτές είχαν κληθεί να πληρώσουν το ρεύμα κατά 4,5% ακριβότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο η επιπλέον επιβάρυνση στο πορτοφόλι των Κυπρίων άγγιξε μόλις το 0,91%.

Η τιμή του ρεύματος είχε υποστεί συνεχείς μειώσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2016, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους σημειώθηκε η πρώτη αύξηση που έφτασε το 4,4%. Τον Ιούνιο, η τιμή υπέστη μείωση της τάξεως του 2%, ενώ μετά άρχισε η ανοδική πορεία, με τον Ιούλιο να αυξάνεται κατά 3,5%, τον Αύγουστο 9%, το Σεπτέμβριο 0,5% και τον Οκτώβριο 1%.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την τιμή της βενζίνης, οι αυξήσεις γίνονται αισθητές στους καταναλωτές με καθυστέρηση τριών μηνών, λόγω των αποθεμάτων που διατηρεί η ΑΗΚ στην Κύπρο και των τιμών στις οποίες τα προμηθεύτηκε, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού τιμολογίου παίζει και η διαφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο έχει γίνει φτηνότερο κατά 18,61% από τον Ιανουάριο του 2015 και κατά 21,07% από τον Ιανουάριο του 2014.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα