Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η κατάσταση στην Ελλάδα και πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της “νότιας Κύπρου”, οι αντιδράσεις που προκαλεί η επιβολή τέλους εισόδου σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν παραλία κοντά σε ξενοδοχείο, οι δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, η διάψευση εκ μέρους του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δημοσιευμάτων που φέρουν το κόμμα του να έχει ήδη αποφασίσει τα ονόματα των νέων “υπουργών” αλλά και οι προειδοποιήσεις των γεωργών ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις

διαμαρτυρόμενοι για την μη οικονομική στήριξη από το “κράτος” είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Μας πήραν και τη θάλασσα” αναφέρεται σε αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Κερύνεια να επιβάλλει είσοδο σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την παραλία, που το ίδιο έχει οικειοποιηθεί για τους πελάτες του. Γράφει ακόμα ότι διέψευσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δημοσιεύματα που φέρουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να έχει ήδη αποφασίσει για τους νέους “υπουργούς” και δήλωσε ότι ακόμα το θέμα δεν έχει συζητηθεί με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” σχετικά με πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις και τις θέσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αρχίζει την αναζήτηση η `κυβέρνηση” αναφέρεται στις επαφές που αρχίζει από σήμερα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για το σχηματισμό της νέας “κυβέρνησης” ενώ ο ηγέτης του κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διέψευσε δημοσιεύματα για συμφωνία για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλού γράφει ότι οι διαφημιστικές πινακίδες σε κύριους δρόμους στα κατεχόμενα εμποδίζουν τους οδηγούς να έχουν πλήρη εικόνα του δρόμου και η εφημερίδα διερωτάται πότε οι “αρμόδιες” υπηρεσίες θα προβούν σε απαραίτητες ενέργειες για να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό. Γίνεται ακόμα αναδημοσίευση δημοσιεύματος σε ε/κ εφημερίδα σχετικά με τη σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας των ελεύθερων περιοχών με τις κατεχόμενες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Το ΚΕΕ είναι έτοιμο για συνεργασία με το ΡΤΚ” αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιουν, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του για συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για τη σύνθεση μιας νέας “κυβέρνησης”, για την οποία ήδη άρχισαν οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις. Γράφει ακόμα ότι σε απελπιστική οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι γεωργοί στα κατεχόμενα λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης των σιτηρών, ενώ έχουν αποφασίσει όπως από αύριο προσέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Αναφορά γίνεται και στο χθεσινό συνέδριο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, όπου ψηφίστηκαν καταστατικές αλλαγές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Σε συναγερμό ο “νότος” γράφει ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω της οικονομίας έχει σημάνει συναγερμό στη “νότια Κύπρο” και αναδημοσιεύει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για προστασία της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι συναντώνται σήμερα εν νέου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν ουσιώδη ζητήματα. Ακόμα, αναφέρεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι γεωργοί στα κατεχόμενα, οι οποίοι αύριο αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Πάλι κρίση” αναφέρεται στην κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και γράφει ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχίες και στη “νότια Κύπρο” και αναφέρεται στην απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Αναφορά γίνεται ακόμα και σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος και διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν το κόμμα του, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να έχει ήδη αποφασίσει για τα ονόματα των “υπουργών”. Ακόμα, γράφει ότι σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να κατέβουν οι γεωργοί στα κατεχόμενα διαμαρτυρόμενοι για την μη οικονομική στήριξη της “κυβέρνησης”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα