Οξύ το κλίμα στις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας

Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η στάση της Κύπρου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών, η οποία συνοδεύεται και από οικονομικές αιτιάσεις εις βάρος της Ελλάδας, που υπολογίζονται στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράφει στην Κυριακάτική έκδοσή της η Real news, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα,

η κρατικά ελεγχόμενη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου ζητά αποζημίωση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Από τον Ιούλιο του 2014, η Λαϊκή Τράπεζα, που έχει περάσει υπό τον έλεγχο του κυπριακού κράτους, έχει καταθέσει προσφυγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνές δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, το 2012, όσο και για τη μη χρηματοδότηση των υποκαταστημάτων της κυπριακής τράπεζας που λειτουργούσαν σε ελληνικό έδαφος από τον Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον γνωστό ΕLA.

Δεν είναι η ΚΔ που κινείται νομικά κατά της Ελλάδας

Η κυπριακή κυβέρνηση στην οποία απευθύνθηκε η Realnews ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, "Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κινήθηκε νομικά κατά της Ελλάδας αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία της Λαϊκης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρώην μετόχων και καταθετών. Είναι ιδιωτική πρωτοβουλία".

Η προσφυγή έχει κατατεθεί στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτιον και το οποίο αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία για την ακρόαση της υπόθεσης μέσα στο 2015.

Η Ελλάδα είχε ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία της απο την περίοδο κατάθεσης της προσφυγής. Τότε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε λάβει και πάλι τη διαβεβαίωση απο το γραφείο του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η προσφυγή είχε γίνει δίχως να υπάρξει καμία εμπλοκή απο την κυπριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο στην Αθήνα ο ισχυρισμός περί μή εμπλοκής της Λευκωσίας στην κατάθεση της προσφυγής θεωρείται πλέον ουσιαστικά ψευδής. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε συνεδρία της Επ.Θεσμών ένας απο τους δικηγόρους που είχε συμβάλει στην κατάθεση της προσφυγής είχε αναφέρει ότι το θέμα οδηγήθηκε σε διεθνή διαιτησία μετά και το πράσινο φως που έλαβε απο τον Υπουργό Οικονομικών της Κϋπρου, Χάρη Γεωργιάδη.

Η Αθήνα σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ενοχλημένη απο τη στάση της Λευκωσίας απο τις πρώτες συνεδριάσεις του Eurogroup μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Δυσφορία όμως προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Κύπριοι υπουργού την περασμένη Τρίτη σε τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου τονίζοντας ότι μια αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων Εταίρων θα επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη επισημαίνοντας ότι δεν θα ήταν καταστροφική για την κυπριακή οικονομία.

Η Αθήνα πάντως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε απο τις πρόσφατες δηλώσεις αλλά ούτε απο την ελλειψη στήριξης στη διαπραγμάτευση απο την Κύπρό αλλά φοβάται ότι ενδεχόμενη δικαίωση της Λαϊκης Τράπεζας, ίσως ανοίξει την όρεξη και σε άλλα ξένα τραπεζικά ιδρύματα για την κατάθεση αντίστοιχών προσφυγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα