Επιμένουν σε όλα, το λένε ξεκάθαρα

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο προστατεύει την ειρήνη, ισχυρίζεται ο Τσελίκ
Μέσα σε έκρυθμο πολιτικό κλίμα συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τους επόμενους χειρισμούς

Αταλάντευτο σταθεροποιείται το τοπίο των τουρκικών… προθέσεων, όσον αφορά τις υπό συζήτηση κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Οι συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων -επισήμως και σε όλα τα επίπεδα- αλλά και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, «επικυρώνουν»

τις πάγιες τουρκικές θέσεις, αλλά και τις εσχάτως προταχθείσες αξιώσεις της Άγκυρας, μη αφήνοντας περιθώρια για ευσεβοποθισμούς ως προς το ενδεχόμενο «θεαματικής αλλαγής» της τουρκικής στάσης.

Μετά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, γι' ακόμη μια φορά, σε κοινή συνέντευξή του χθες στον «Πολίτη» και στη «Γενί Ντουζέν», εμφανίστηκε πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή Ερντογάν-Τσαβούσογλου στα θέματα της ασφάλειας/εγγυήσεων, της παραμονής τουρκικού στρατού, των 4ρων βασικών ελευθεριών και της ενέργειας, και ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, σε χθεσινή συνέντευξή του στη γαλλική «Le Monde», ενέμεινε στη θέση για εσαεί παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε μόνο να συζητηθεί ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς αυτή, όπως υποστήριξε, προστατεύει την ειρήνη.

«Εμείς στην Κύπρο στηρίζουμε μια λύση, η οποία να βασίζεται σε δύο ισότιμες πολιτείες. Αν παρατηρήσει κανείς τις συνθήκες εκεί, είναι σημαντική η διατήρηση της ειρήνης. Η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν απειλεί την ειρήνη. Αντίθετα, προστατεύει την ειρήνη. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης. Μπορεί να συζητηθεί ο αριθμός τους, αλλά κατά κάποιον τρόπο τουρκικός στρατός θα υπάρξει εκεί», τόνισε.

Κρίσιμη σύνοδος του ΕΣ
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών δυνάμεων να φθάνουν στο ζενίθ, συνέρχεται, σήμερα, σε μια κρίσιμη συνεδρία, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τους επόμενους χειρισμούς, υπό το φως και της απαίτησης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό και της πρόσκλησης του ΠτΔ να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς την κατεύθυνση αυτή και τους παραπέρα χειρισμούς.

Έχουν ακόμα το ίδιο όραμα;
Οι δηλώσεις Μουσταφά και Τσελίκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέκριναν ταυτόχρονα την Κυβέρνηση και τον ΠτΔ για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει: «Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Ακιντζί, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» και τα όσα κατ' επανάληψιν έχει πει το τελευταίο διάστημα, επαναφέρουμε για πολλοστή φορά το ερώτημά μας, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι όσοι μοιράζονταν με τον κ. Ακιντζί το ίδιο όραμα, εξακολουθούν να το μοιράζονται;».

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η απόδοση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους θα τουρκοποιήσει την Κύπρο, λόγω της σκόπιμης μαζικής μετακίνησης που θα ακολουθήσει. «Αυτό που θα γίνει δεν θα είναι τίποτα άλλο από μία επανάληψη της περίπτωσης της Αλεξανδρέττας», επισημαίνει η ΕΔΕΚ, καλώντας την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί κατάργηση της συνθήκης εγγύησης και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης.

Ακατανόητη στάση
Σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρεται στο θέμα των 4ων ελευθεριών, επισημαίνοντας ότι η επιμονή της Τουρκίας στην απαράδεκτη απαίτησή της, όπως οι Τούρκοι πολίτες απολάβουν των 4ων ελευθεριών της ΕΕ, είναι κατανοητή. Αντίθετα, προσθέτει, ακατανόητη είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος, ενώ δηλώνει πως την απορρίπτει, αναμένει από την Κομισιόν να τοποθετηθεί, και ο ίδιος με την ομάδα του τη μελετά.

«Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αν εμείς αποδεχθούμε την τουρκική απαίτηση, η Κομισιόν θα τετραγωνίσει τον κύκλο. Θα αποδεχθεί την απόφασή μας, αλλά θα θέσει την Κύπρο υπό ειδικό καθεστώς, με περιορισμό των δικών μας ελευθεριών. Η Κομισιόν θέλει να ξεφορτωθεί τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό και δεν θα συγκρουστεί με την Τουρκία για κάτι που θα έχει δεχθεί η Κύπρος», σημειώνει η «Συμμαχία».

Στο Εθνικό Συμβούλιο
Οι δηλώσεις Ακιντζί και Τσελίκ και η εν γένει στάση της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, αντί άσκοπων και γενικόλογων συζητήσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, προσθέτοντας πως με τη συνέντευξή του ο Μ. Ακιντζί επέμεινε στις ίδιες ακραίες και προκλητικές του θέσεις.

«Ο κ. Ακιντζί επιμένει στο θέμα των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών. Προβάλλει μάλιστα το επιχείρημα ότι, οι τρεις από τις τέσσερεις ισχύουν σήμερα, λόγω της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί επιμένουν οι Τούρκοι να το θέτουν ως πρόταση στις συνομιλίες και εμποδίζουν μάλιστα τη συνέχισή τους, με το να προβάλλουν συνεχώς αυτή την απαίτησή τους», διερωτώνται οι Οικολόγοι, σημειώνοντας περαιτέρω πως, αν υποκύψουμε στην απαίτηση αυτή, η Κύπρος θα παραμείνει διά παντός εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσελίκ, ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί στοιχείο ασφάλειας και ειρήνης για το νησί, οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι ο ισχυρισμός αυτός θυμίζει, με τον πιο προκλητικό τρόπο, τον χαρακτηρισμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 εκ μέρους των Τούρκων, ως «ειρηνευτικής επιχείρησης». «Να μας λείπει τέτοια ειρήνη, κ. Τσελίκ», διαμήνυσε το Κίνημα.

«Ξεκάθαρος» ο Μ. Ακιντζί
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.ΛΑ.Μ. Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι η συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη επιβεβαιώνει πλήρως «Μέτωπο» για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ακιντζί ήταν ξεκάθαρος όσο ποτέ άλλοτε, τόσο ως προς το θέμα των εγγυήσεων, όσο και ως προς το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, όπου, αν ισχύσουν οι τουρκικές αξιώσεις, η Τουρκία θα επεμβαίνει στην Κύπρο όποτε θα το θεωρήσει σωστό και θα μπει στην ΕΕ από την «κύρια είσοδο», αφού θα ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια που είναι κλειστά, λόγω Κυπριακού.

Το ΕΛΑΜ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, «όμως, κάποιοι εκ της Κυβερνήσεως, ακόμα και του ενδιάμεσου χώρου, θεωρούσαν ανεδαφικά τα όσα λέγαμε. Σήμερα έρχονται να επιβεβαιωθούν με τον χειρότερο τρόπο και όλοι τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», κατέληξε.

Νέα πρόσκληση Οζγκιουργκιούν
Εν τω μεταξύ, συζητήσεις όχι μόνο στο εσωτερικό δημιούργησε η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και αφορά την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, αλλά και στα κατεχόμενα.

Σε tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σε μια προκλητική κίνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ερωτώ την ε/κ Βουλή, η οποία συνεχίζει το όραμα της Ένωσης: Μήπως χρειάζεται ακόμα μια 20ή Ιουλίου;». Retweet στην εν λόγω ανάρτηση έκανε ο Νίκος Μούδουρος στον προσωπικό του λογαριασμό, επίσης.

«Πολεμοχαρείς και αιμοδιψείς»
Απαντώντας στο σχόλιο του ψευδοπρωθυπουργού η «Αλληλεγγύη» αναφέρει ότι «αιμοδιψείς πολεμοχαρείς κανίβαλοι, οι οποίοι γιορτάζουν επετείους νικών σε επεκτατικούς πολέμους, όπως την 29η Μαΐου και της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, δεν δικαιούνται να παραδίδουν τέτοια μαθήματα συμπεριφοράς στον κυπριακό Ελληνισμό», ούτε «να επικρίνουν τη διδαχή αγώνων για την Ελευθερία προς τα ελληνικά νιάτα της πατρίδας μας, πόσω μάλλον να απειλούν την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας για νέα εισβολή».

Αυτά, προσθέτει η «Αλληλεγγύη», «είναι τα αποτελέσματα της τακτικής του καλού παιδιού που εφαρμόζουμε πιστά για 9 χρόνια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Εμείς έχουμε μια περήφανη Ιστορία, που δεν μπορούν ούτε να τη διαγράψουν ούτε να την παραγράψουν».

Επιβάλλεται εθνική συναίνεση
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του σε εθνικό μνημόσυνο για τον αγώνα του ’55 -’59, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί το μείζον και κρισιμότερο θέμα για τον κυπριακό λαό, ωστόσο, η επίλυσή του δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά.

«Η πίστη και η προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας είναι το εχέγγυό μας για τη διατήρηση του Ελληνισμού. Αυτός ήταν και ο σκοπός του αγώνα της ΕΟΚΑ: η επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο», σημείωσε.

Σε πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης μάς καλεί η κρισιμότητα των στιγμών στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι η αξίωση της Τουρκίας για αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, θα έχει ολέθριες συνέπειες στον αγώνα της επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε ομιλία του σε εθνικό μνημόσυνο, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε, στις συνομιλίες για λύση του εθνικού μας προβλήματος, να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού.

Στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση Αρχιεπισκόπου ο Κοτζιάς
Στην Κύπρο έρχεται τον Μάρτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας έπειτα από Συλλείτουργο, εκθείασε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, τονίζοντας τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποκάλυψε δε ότι ο ίδιος έχει αποστείλει πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, την οποία, όπως είπε, έχει αποδεχτεί και τον Μάρτιο θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Εκδήλωση Οικολόγων για ασφάλεια και εγγυήσεις
Πραγματοποιείται σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, στις 18.00, η εξαγγελθείσα εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και από τις δύο κοινότητες.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Ασφάλεια». Θα δώσουν το παρών τους, μεταξύ άλλων, πρέσβεις ξένων χωρών και εξέχουσες προσωπικότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: Δρ Αλέξανδρος Λόρδος, Διευθυντής Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης, Δρ Ilke Dagli, Ανώτερη Ερευνήτρια στο SeeD, Δρ Γιώργος Κέντας, Ανώτερος Ερευνητής στο SeeD.
Θα τοποθετηθούν, επίσης, και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και ερευνητές.

Keywords
le monde, το φως, το νησι, εν λόγω, κυπρος, monde, λύση, στρατος, φως, εδεκ, προβάλλει, ελαμ, νέα, βουλη, δημοψηφισμα 2015, tweet, μαΐου, εοκα, σθεναρή, ελλαδα, συμμετοχή, seed, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, μνημοσυνο, νησι, φως, ωρα, αφορμη, βρισκεται, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δικη, εδεκ, ειπε, ειρηνη, ελαμ, ελευθερια, εν λόγω, εοκα, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, εσαει, εστια, εφημεριδα, ζενιθ, ιδια, ιδιο, θυμιζει, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λευκωσια, λειπει, λύση, μαΐου, μειζον, νιατα, προβάλλει, ομαδα, οραμα, πιστη, σενγκεν, συζητηση, σθεναρή, συμμετοχή, τουρκια, το φως, φορα, ψευδαισθησεις, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, εθνικο, μια φορα, tweet, seed, σωστο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα