Αναζητείται «φύλλο συκής»

«Take it or leave it» το τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση από ΔΝΤ και Κομισιόν
Η εκτίμηση αυτή κυριαρχεί στις Βρυξέλλες, αλλά από τις μέχρι στιγμής διαρροές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς πίσω του κρύβονται βαριές δεσμεύσεις (φορολογία-συντάξεις) από την πλευρά της κυβέρνησης

Η παντελώς άτυπη συνάντηση, του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες

είναι ενδεικτική των διεργασιών και των ζυμώσεων που γίνονται άμεσα και έμμεσα στο ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζυμώσεις που στοχεύουν στο «να πεισθεί» η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε μια συζήτηση που αφορά «δεσμεύσεις» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, οι οποίες όμως έχουν να κάνουν με τη μετά το 2018 χρονική περίοδο! Δηλαδή με τη θητεία, έτσι κι αλλιώς, της επόμενης κυβέρνησης...

Το διακύβευμα, αν και φαίνεται να είναι η νομοθέτηση μέτρων για τον δημοσιονομικό έλεγχο μετά το τέλος του προγράμματος, εντούτοις στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό, ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ανεπισήμως να «νομοθετήσει» πρωθύστερα μέτρα (απόφαση τώρα, εφαρμογή ?αν χρειαστεί? μετά το 2018) μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα βάλει στο τραπέζι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρέμβασης για το χρέος.

Το Βερολίνο δεν δέχεται να δρομολογήσει από τώρα τα μέτρα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει αρνηθεί μια συζήτηση η οποία «τεχνικά» θα μπορούσε να αρχίσει τώρα, για να καταλήξει κάποια στιγμή μετά το φθινόπωρο φέτος στη συγκεκριμενοποίησή τους.

Μια τέτοια «κίνηση», η οποία θα γίνει είτε δημόσια είτε εκτός δημοσιότητας, αλλά θα είναι σε γνώση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, θα μπορούσε -σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών στελεχών που εμπλέκονται στις διαδικασίες- να αποτελέσει το πραγματικό «φύλλο συκής» για όλες τις πλευρές:

· Για το ΔΝΤ, επειδή ανοίγει τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, όπως απαιτεί. Τον Νοέμβριο του 2012, σε ανάλογη στιγμή έντασης, το ΔΝΤ είχε αποδεχθεί ως εγγύηση για τη συμμετοχή του τη δέσμευση της Ευρωζώνης ότι θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν χρειαστεί, εφόσον η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν, μάλιστα, τώρα διασφαλιστεί από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ότι θα αποπληρώνονται οι δόσεις του δανείου που έχει συνάψει με την Ελλάδα μέχρι και το 2013, η κατάσταση θα μπορούσε να διευκολυνθεί πολύ στην κατεύθυνση μιας φόρμουλας ανάλογης εκείνης του Νοεμβρίου του 2012.

· Η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται αρμοδίως, αναμένει επίσης μια διαβεβαίωση από το Eurogroup για τη συνέχεια της λήψης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για να κινηθεί αμέσως προκειμένου να διευκολύνει την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

· H κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται πάση θυσία ένα τέτοιο «φύλλο συκής», δηλαδή την ένταξη των ομολόγων στο QE για την ομαλοποίηση της κατάστασης στον τομέα της χρηματοδότησης, προκειμένου να δικαιολογήσει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, όπως απαιτούν από κοινού τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ.

Μέρκελ-Ντράγκι
Η σημασία διασφάλισης αυτού του «φύλλου συκής» για όλες τις πλευρές συζητήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, και στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνδέονται με τη συνάντηση αυτή, «υπήρξε ταυτότητα απόψεων ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πεισθεί να νομοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα και ο ESM, με την υποστήριξη της Κομισιόν, θα εξετάσει πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του Μαΐου του 2016 για την πρόβλεψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων...».

Αυτή η ισορροπία του τρόμου μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης δεν είχε γείρει ακόμη προς καμία πλευρά. Το επίδικο, δηλαδή η κατάλληλη φόρμουλα για τη δρομολόγηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί.

Ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, όπως παρατηρούσαν χθες κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά «υπάρχει εμπειρία από όλες τις πλευρές τέτοια που να δικαιολογεί αισιοδοξία...».

Η δυσκολία της κυβέρνησης, βέβαια, να εισαγάγει ένα τέτοιο πακέτο μελλοντικών, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητων, μέτρων (φορολογία-συντάξεις) στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι επαρκής λόγος για... καθυστερήσεις.

Οι πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης
Το μεγάλο πρόβλημα του διαπραγματευτικού επιτελείου, για το οποίο υπάρχει σε έναν βαθμό και «κατανόηση» από την πλευρά των δανειστών, είναι οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης. Οι αντοχές συνδέονται με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και με τις -πολλές- διαφορετικές φωνές εντός του σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε από τη Βουλή ότι «δεν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αυτά που μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου». Πρόσθεσε ότι, «λόγω όσων εισπράττουμε, έχουμε τη δυνατότητα να μην πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια], υπονοώντας την υπέρβαση στόχου εσόδων.

Ωστόσο, η άποψη της επάρκειας χρόνου, που καθρεφτίζεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, φέρεται να μην αντανακλά πλήρως τη θέση του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης, που επιχειρεί και επιθυμεί μια συμφωνία... τώρα, γνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το σχέδιο «Β» που προτάσσεται από κυβερνητικές πηγές για κομμάτιασμα της αξιολόγησης, αλλά και όσοι αντιδρούν σε οποιοδήποτε νέο μέτρο, οι οποίοι θα πρέπει είτε να κατευναστούν είτε να θυσιαστούν, για να γίνει και πολιτικά εφικτή μια συμφωνία.

Το ΔΝΤ αναγνώρισε τις θυσίες
Την εκτίμηση, ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα κλείσει η διαπραγμάτευση, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στη συνέντευξή του στο CNN Greece, χαρακτηρίζοντας επίσης ως μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι οι δείκτες της είναι περισσότερο θετικοί απ' ό,τι είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της, γεγονός που ώθησε ακόμη και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει επικριτικά γι' αυτή.

Αναφερόμενος στα σενάρια Grexit τα οποία επανέφερε στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στοχεύουν στο εσωτερικό ακροατήριο της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας την εναντίωση σ' αυτά των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και την επικριτική τους ανακοίνωση.

«Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή»
«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή», είπε o Γκι Φερχόφστατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt».

«Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία», πρόσθεσε ο Βέλγος πολιτικός και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου).

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας, εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit απάντησε: «Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Με 11 μονάδες προηγείται η ΝΔ
Με ποσοστό 11,6% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στο «poll of polls», δηλαδή σε εκλογική πρόβλεψη που προκύπτει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των πέντε μεγαλύτερων δημοσκοπικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ποσοστά της «δημοσκόπησης» (τα ποσοστά προκύπτουν από τον μέσο όρο εκτίμησης ψήφου των πέντε εταιρειών) η ΝΔ παίρνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, η ΧΑ 8%, το ΚΚΕ 6,7%, η ΔΗΣΥ 6,5%, η ΕΚΕ 2,9%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, Το Ποτάμι 2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,6%, η ΛΑΕ 1,2% 5,5% ψηφίζουν άλλο κόμμα, ενώ 13,9% των εκλογέων είναι αναποφάσιστοι.

Παράλληλα, από τα δημοσκοπικά ευρήματα διαφαίνεται ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη διεκδικεί με αξιώσεις την αυτοδυναμία όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς του αρκεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη έστω του 1/3 των αναποφάσιστων (4,6% του 13,9% το οποίο θα προστεθεί στο 29,9%).

Σημειώνεται ότι έγινε ανάλυση πέντε δημοσκοπήσεων των εταιρειών Alco, Kapa Research, Metron Analysis, ΜRB και ΠΑΜΑΚ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, και σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις των ίδιων εταιρειών την ίδια περίοδο πέρυσι.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, die welt, ΔΝΤ, βρυξέλλες, ελλαδα, χρεος, ΕΚΤ, συμμετοχή, αθηνα, esm, μαΐου, βουλη, θεατρο, cnn, σόιμπλε, γκι, λύση, συριζα, ΚΚΕ, εκε, εκλογες, alco, παμακ, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, μερκελ, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, exit poll, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, κοινωνια, αποτελεσματα, βερολινο, γνωση, εξοδος, θητεια, οικονομια, cnn, αισιοδοξια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γκι, δυνατοτητα, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, εγινε, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, εκε, εκθεση, εκτιμηση, εμμεσα, επιτυχια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υποθεση, υφυπουργος, θυσια, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαΐου, νοοτροπια, παμακ, πεμπτη, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδιο, ταυτοτητα, φθινοπωρο, φορμουλα, φορα, alco, εφαρμογη, esm, χωρα, κυριακου, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σωστο
Τυχαία Θέματα