Η Τουρκία θέλει λύση…

Είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα από το Κυπριακό τόσο για τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και για την Τουρκία, η οποία, εφόσον δεν έχει κόστος από την κατοχή, δεν μας υπολογίζει. Συνεπώς, κατά τις συναντήσεις του κ. Αντόνιο Γκουτέρες στην Κωνσταντινούπολη, το Κυπριακό, αν συζητήθηκε, δεν ήταν υψηλά στην ατζέντα.

Και αν ήταν, αυτό συνέβη για εθυμοτυπικούς λόγους. Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι θέλει λύση. Και υπάρχουν ημέτεροι που έχουν κάνει

τη θέση του σημαία. Κυρίως, οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, τις οποίες ακούσαμε πολλάκις να επαναλαμβάνουν την επωδό του Τούρκου Προέδρου. Χωρίς, όμως, να την ερμηνεύουν. Εκεί βρίσκεται ο κόμπος.

Όταν η Τουρκία αναφέρεται σε λύση εννοεί:
1.Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί ως εκλιπούσα από τώρα.

2.Την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, δηλαδή μέσω της λύσης.

3.Την εισβολή εταιρειών και Τούρκων πολιτών που θα απολαμβάνουν νομικό καθεστώς ίδιο με εκείνο των λοιπών πολιτών και των εταιρειών της Ένωσης.

4.Την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιστώντως κράτους.

5.Τη νομιμοποίηση των εποίκων, τους οποίους οι εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης από τους Κουκό και Λαάκσο θεωρούν ως ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της λύσης, αφού είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Άγκυρας.

6.Τον πλήρη γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, αφού με την αποστρατιωτικοποίηση η ασφάλειά μας θα περάσει στα χέρια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

7.Την τριχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ των δυο συνιστώντων κρατών και της ίδιας της Άγκυρας. Λόγω δε ισχύος, η Τουρκία θα έχει τον πραγματικό έλεγχο και θα καθορίζει ακόμη και τον τρόπο εκμετάλλευσης, ειδικώς εάν περάσει αγωγός προς τα παράλιά της.

8.Τον έλεγχο του νέου ομόσπονδου πολιτειακού συστήματος μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Ακόμη και ο Ακιντζί, στον οποίο πολλά είχε επενδύσει το κομματικό κατεστημένο, είναι πλέον πρόδηλο ότι δεν μπορεί τα κορδόνια του να δέσει εάν δεν ρωτήσει τον Ερντογάν.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι μετά τη λύση θα συμβεί κάτι διαφορετικό; Αυτή είναι η λύση που θέλει ο Ερντογάν. Συν τις εγγυήσεις, την παραμονή τουρκικού στρατού και άλλα, που ξεπερνούν τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και παραπέμπουν στη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκική επαρχία, όπως η γνωστή αναθεωρητική πολιτική του βαθέος κράτους καθορίζει.

Η πολιτική του εξευμενισμού και των ψευδαισθήσεων απέτυχε. Όχι μόνο βιώσιμη λύση δεν μπορεί να φέρει, αλλά ούτε την τουρκική επιθετικότητα μπορεί να χαλιναγωγήσει. Από τις στήλες αυτές πολλάκις είχαμε επισημάνει ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής με συνδυασμό δικαίου, συμμαχιών και ισχύος. Ποτέ δεν είναι αργά, φτάνει να υπάρχει πολιτική πρόθεση και αποδοχή από το κομματικό κατεστημένο ότι, προσπάθησε μεν, απέτυχε δε.

Keywords
Τυχαία Θέματα