Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό

Γεωπολιτικό φλερτ Αθήνας - Μόσχας ενόψει κρίσιμων οικονομικών διαπραγματεύσεων

Δύσκολο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο με τον τρόπο που το έχει στο μυαλό του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ η χθεσινή συνάντηση», σύμφωνα

με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας

Μνημόνιο συναντίληψης για την κατασκευή νέου αγωγού που θα φέρει τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, στη σκιά του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης και ενόψει της κρίσιμης έκτακτης συνόδου κορυφής με αφορμή το ελληνικό χρέος τη Δευτέρα.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν θα κατέχει το ελληνικό τμήμα του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish stream», εντούτοις η Μόσχα θα βοηθήσει την Αθήνα στη χρηματοδότηση του έργου, δήλωσε χθες ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, ο κ. Νόβακ είπε ότι η ιδιοκτησία του αγωγού θα χωριστεί σε ίσα μέρη μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας, Vnesheconombank, ή VEB, θα συνδράμει στην προσπάθεια χρηματοδότησης του έργου προς όφελος της Ελλάδας.

Ιστορική συνάντηση

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια ιστορική συνάντηση. Το μνημόνιο εκφράζει την ετοιμότητα των δύο πλευρών να υλοποιήσουν τη νότια κατεύθυνση του αγωγού», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι το έργο θα ενώσει όλους τους λαούς της Ευρώπης που θα συμμετάσχουν σε αυτό. «Ο αγωγός θα συνδέει όχι μόνον την Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα σταθερότητας και φιλίας. Ο αγωγός δεν στρέφεται εναντίον κανενός στην Ευρώπη ή οποιουδήποτε άλλου.

Είναι ένας αγωγός για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Sputnik», ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως η ενέργεια θα διαδραματίσει ενωτικό ρόλο για την αντιμετώπιση του Ψυχρού Πολέμου. Μόσχα και Αθήνα ανοίγουν μια νέα παραγωγική πορεία προς την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας: «Εμείς πάμε στο επόμενο βήμα, το δεύτερο στάδιο. Ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη δεύτερη μάχη, όπως κερδίσαμε την πρώτη».

Σύσταση μεικτής εταιρείας

Οι δύο υπουργοί χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του αγωγού, με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών) της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλων έργων υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν, επιπλέον, ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι η ιδιοκτήτρια του έργου και θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρησή του, που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης, καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι: «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα, με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του».

Αντιπερισπασμός Αθήνας

Κληθείς από τη «Σημερινή» να ερμηνεύσει από γεωπολιτικής σκοπιάς την κίνηση αυτή, ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής &Οικονομικών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης δήλωσε πως είναι ένα σχέδιο που είναι ακόμη στον αέρα, εξηγώντας: «Η Ελλάδα προσπαθεί να περάσει την εικόνα στους Ευρωπαίους ότι έχει εναλλακτικές επιλογές, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αντί να δει κατά πόσο το έργο είναι υλοποιήσιμο από το δικό του βάρος, μέσα από διάφορες τεχνικο-οικονομικές αναλύσεις», προσθέτοντας:

«Δεδομένης της κατάστασης με το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει με τον τρόπο που έχει στο μυαλό του ο Έλληνας Υπουργός, κ. Λαφαζάνης. Είναι κάτι τεχνικά πολύ περίπλοκο, και κάτι το οποίο ούτε καν η Ρωσία, λόγω των εμποδίων που της δημιουργεί το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, θα χρηματοδοτήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα