Εκατομμύρια απο ΕΕ για τις πυρκαγιές και την ξηρασία

Την ενίσχυση της Κύπρου με 7,3 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ πρότεινε σήμερα η Κομισιόν για την ανακούφιση από τις συνέπειες της έντονης ξηρασίας, που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές και η λειψυδρία για τον πληθυσμό.

Η Κύπρος θα λάβει περίπου 7,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την ανακούφιση του οικονομικού βάρους

της καταστροφής, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης η πορτογαλική νήσος Μαδέρα, που επίσης επλήγη από πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2016, θα λάβει περίπου 4 εκατ. ευρώ. Η δέσμη χρηματοδοτικής ενίσχυσης αναμένει πλέον την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2016, η Κύπρος και η Πορτογαλία έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης, ύψους 730 000 και 392 500 ευρώ αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Corina Crețu, δήλωσε ότι «οι σκέψεις μας εξακολουθούν να είναι με τους κατοίκους της Κύπρου και της Μαδέρας· οι τραγωδίες αυτές κατέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε ώρες ανάγκης. Σήμερα περνάμε από τα λόγια στην πράξη με την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις πληγείσες κοινότητες, την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την υποστήριξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ συστάθηκε με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, προσφέροντας χρηματοδοτική ενίσχυση έπειτα από φυσικές καταστροφές. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα