Κράτη αντι-Τραμπ: Ποιοι κερδίζουν ποιοι χάνουν

Κοινή πολιτική κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζουν ευρωπαϊκές χώρες με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία.

Ήδη λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου Πλανητάρχη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επιβολής κοινής γραμμής απέναντι στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, χαρακτήρισε ανησυχητικές τις δηλώσεις Τραμπ που είχε κάνει για τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Ας

μην ξεχνάμε ότι θέση πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος είχε πει πως οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία στην Ευρώπη.

Στο πλευρό των Γερμανών βρίσκεται και η Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους Ευρωπαίους σε ενωτική στάση ως «απάντηση» σε δηλώσεις του Τραμπμ ενώ, ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση Τραμπ πως μετά τη Βρετανία θα υπάρξει έξοδος και άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κερδισμένο στην πολιτική σκακιέρα φαίνεται πως θα είναι το Ισραήλ με τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει υποσχεθεί νέα σελίδα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Τελ Αβίβ. Όχι μόνο υποσχέθηκε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, αλλά, με την εκλογή ότι έπεται τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νεντανιάχου και κατ' ιδίαν συνάντηση. Κι όλα αυτά πριν καλά καλά βρεθεί ο Ρεπουμπλικάνος στην εξουσία.

Εδώ μιλάει το συμφέρον

Σε οικονομικό επίπεδο οι ισχυρές χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορούν επωφεληθούν από τις ριζοσπαστικές αλλαγές του Τραμπ.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα ενδυναμώσει το αμερικανικό προϊόν και πως θα σταματήσει την έξοδο εταιρειών από τις ΗΠΑ κάνοντας δυναμικές τροποποιήσεις αλλά κυρίως καταργήσεις.

Ωστόσο, η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον ίδιο για απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για την εμπορική Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP) εάν και εφόσον εγκριθεί από το Κογκρέσο δεν αποκλείεται να ωφελέσει τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς παίχτες.

Σύμφωνα και με αναλυτικό ρεπορτάζ στο SigmaLive, η απόσυρση από την TPP ενισχύει την Γερμανία (αλλά και την Κίνα).

Ειδικότερα, η Γερμανία αναμένεται να επιχειρήσει την είσοδό της στο παιχνίδι και να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει αποχώρηση των ΗΠΑ.

Πάντως, τα σχέδια Τραμπ δεν θα είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθούν δεδομένου ότι και οι δύο χώρες συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άρα δεν θα ήταν εύκολο για τον Τραμπ να κηρύξει εμπορικό πόλεμο στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα