ΔΝΤ Εντυπωσιακή η δημοσιονομική απόδοση, τονίζει

ΤΟ ΔΝΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα στην Κύπρο ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση

του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετουμένων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε χθες το πρωί και ενέκρινε την έκθεση για την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, αποφασίζοντας και την εκταμίευση των αντιστοίχων δόσεων που ανέρχονται σε περίπου 278,4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 742,4 εκ. ευρώ.

Του Συμβουλίου προήδρευσε ο πρώτος βοηθός διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη. Το ΔΣ ενέκρινε επίσης ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών εκταμιεύσεων και αξιολογήσεων, δεδομένης της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων. «Η ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης αναμένεται πλέον να λάβει χώραν κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2015 και θα ακολουθήσουν ακόμη δύο σε τρίμηνη βάση», γράφει ανακοίνωση του ΔΝΤ. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η επόμενη επίσκεψη στην Κύπρο της αποστολής της Τρόικας, στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 14-24 Ιουλίου.

Εύσημα και προειδοποιήσεις

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βοηθός Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, είπε πως το υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου συνεχίζει να παράγει θετικά αποτελέσματα.

«Τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει θετικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και τα δημόσια οικονομικά να υπερβαίνουν τους στόχους. Η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας την εξάλειψη των εξωτερικών περιορισμών πληρωμών. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος».

Διεμήνυσε, ταυτόχρονα, πως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τόνισε, ακόμη, πως απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών και την ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος για την αναδιάρθρωση των δανείων με βιώσιμο τρόπο. Χαρακτηρίζοντας δε «εντυπωσιακή» τη δημοσιονομική απόδοση, προειδοποιεί παρόλα αυτά ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις, δικαιολογούν τη συνέχιση της σύνεσης και τις προσπάθειες για να επιμένουν στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από τις καλύτερες των αναμενομένων μακροοικονομικές εξελίξεις.

Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος πρόνοιας είναι σημαντική για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ οι χορηγήσεις των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να εκτελούνται για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη», συνέχισε και κάλεσε τις κυπριακές Αρχές να συνεχίσουν να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα