ΕΛΛΑΔΑ Αποδοχή πρότασης ή χρεοκοπία

Τελεσίγραφο Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Το έκτακτο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα ακολουθήσει, θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

ΑΥΣΤΗΡΑ τα μηνύματα προς την Αθήνα, ενώ ο Α. Τσίπρας δηλώνει πως η χώρα ξέρει από φουρτούνες

Καυτό αναμένεται πως θα είναι το τριήμερο για την Ελλάδα, αφού

η κλεψύδρα σιγά-σιγά αδειάζει εντελώς, ενώ πλέον οι προειδοποιήσεις για χρεοκοπία της χώρας είναι έντονες. Όπως διεμήνυσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας για την Ελλάδα «δεν θα δώσει μαγική λύση», θέτοντας το δίλημμα στην Αθήνα «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

Σε μήνυμά του σχετικά με τη Σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχία του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος. «Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ' όλα για τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ξεκαθάρισε:

«Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεών μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση». Σημείωσε, ωστόσο, πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση. Στο τέλος, αυτό μπορεί να είναι μόνον ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε σωστά», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρός της, Επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για αποφάσεις, διότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου».

Γιούνκερ: «Να μη βασίζεται σε μένα ο Τσίπρας»

Εξάλλου, χθες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, υποδεικνύει πως «έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται σε μένα, ότι θα μπορέσω να αποτρέψω μια κατάρρευση των συνομιλιών σε κάθε περίπτωση». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει, προφανώς, παρεξηγήσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμβιβασμού.

«Οι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί στο τέλος να βγάλει λαγό από το καπέλο. Αλλά δεν είναι έτσι», δηλώνει, και σημειώνει: «Δεν καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλα δεν ανταποδόθηκε ισότιμα». Συνεχίζει, δε, λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντί να διαμαρτύρεται για τις προτάσεις συμβιβασμού των δανειστών, θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού προσέφερε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Θα το πουλούσα αυτό ως επιτυχία», τονίζει, και αναφέρει ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε από χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο κ. Γιούνκερ έχει ήδη μιλήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επί τάπητος και η διαχείριση της χρεοκοπίας

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters διεμήνυσαν πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά το έκτακτο Γιούρογκρουπ, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής, θα συζητήσουν τον τρόπο διαχείρισης μίας ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Αθήνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις τέσσερις το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης αργότερα την ίδια ημέρα.

«Προκειμένου το Γιούρογκρουπ ή η Σύνοδος Κορυφής να εξετάσουν μια συμβιβαστική λύση, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υποβάλει νέες προτάσεις για τα επίμαχα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το ΦΠΑ», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Εάν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα για να συζητηθούν, οι Υπουργοί είναι πιθανό αντί γι' αυτό να συζητήσουν το πώς θα χειριστούν μία χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Δύο άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που συμμετέχουν στις συνομιλίες, επιβεβαίωσαν ότι αυτή ήταν η επιλογή που αντιμετωπίζουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι ηγέτες τη Δευτέρα.

Μελετάται εξάμηνη παράταση

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανολογούσαν χθες από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση μελετάται να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αναφερθεί την Πέμπτη και η γερμανική εφημερίδα Zeit επικαλούμενη πληροφορίες από τους πιστωτές, σύμφωνα με τις οποίες στην Αθήνα θα γίνει μία «τελευταία προσφορά» για επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ως αντάλλαγμα αναμένεται η τήρηση των μεταρρυθμίσεων της πρότασης των θεσμών στη «Σύνοδο των Πέντε» στην Καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές προτείνουν επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο, με τη χρηματοδότηση των περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων δύο δις ευρώ μέσω της ΕΚΤ. Τα χρήματα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ τους ερχόμενους μήνες. Στο τέλος, προβλέπεται τρίτο πρόγραμμα, το ύψος του οποίου θα κινείται «σε χαμηλό έως μέτριο διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων». Σε εκείνο το πρόγραμμα, αναφέρεται, θα συμμετάσχει το ΔΝΤ μόνον εάν η ευρωπαϊκή πλευρά συμφωνήσει σε κούρεμα.

Νέα αύξηση ELA προς ελληνικές τράπεζες

Κι ενώ η κατάσταση φαίνεται πολύ κρίσιμη, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του ορίου χορήγησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το ακριβές ποσό, πάντως, δεν ανακοινώθηκε, με το πρακτορείο ΜΝΙ και το Reuters να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αύξηση του ELA και πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

«Η αύξηση του ELA εγκρίθηκε. Όλοι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ περιμένουν μία θετική έκβαση στη Σύνοδο της Δευτέρας», δήλωσαν τραπεζικές πηγές. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, που μίλησαν στο in.gr, η μέση εκτίμηση τοποθετεί την αύξηση του ELA στα 3,3 - 3,5 δις ευρώ. Συνεπώς το όριο χορήγησης ρευστότητας αυξάνεται από τα 84,1 δις ευρώ στα 87,6 δις ευρώ κατά μέγιστο. Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μόνο την Παρασκευή οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έφτασαν το ένα δις ευρώ.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ξανά τη Δευτέρα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, είπαν στο Reuters αξιωματούχοι την Παρασκευή, την ώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσον οι τράπεζες της χώρας θα ανοίξουν από βδομάδας.

Ξέρουμε από φουρτούνες

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και αναφερόμενος στη συγκυρία για την Ελλάδα, είπε: «Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια».

Keywords
ελλαδα, χρεοκοπια, der spiegel, αλέξης τσίπρας, αθηνα, τσιπρας, λύση, δίλημμα, προσφορες, πτώχευση, ιουνίου, spiegel, μερκελ, γαλλια, reuters, υπουργοι, βρυξέλλες, ΦΠΑ, zeit, επιμηκυνση, συμμετοχή, ΔΝΤ, τραπεζες, δις, ΕΚΤ, κουρεμα, νέα, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, πτώχευση, βημα, δουλεια, πλαισιο, προγραμμα, υψος, ωρα, reuters, αυξηση, αξιζει, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερα, δίλημμα, δις, δοθει, δωσει, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκτιμηση, εβδομαδα, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κλεψυδρα, λύση, ληξη, λουξεμβουργο, λογο, μηνυματα, μηνες, πεμπτη, σειρα, συμμετοχή, τμημα, τριημερο, χρονος, ψευδαισθησεις, der spiegel, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, spiegel, τραπεζα, θαλασσες, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, zeit
Τυχαία Θέματα