Διεθνές Φεστιβάλ και Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 201

Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης, αποτελεί πυξίδα ζωής, μας βοηθά να γίνουμε πιο δυνατοί και να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, δήλωσε την Τρίτη η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αίγλη Παντελάκη.

Η κ. Παντελάκη, μιλούσε σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το Διεθνές Φεστιβάλ και Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που πραγατοποιείται από τις 3 μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2016 και παρουσιάζει πέντε θεατρικά

σχήματα από Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα που θα δώσουν παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ, η κ. Παντελάκη, είπε ότι “κατάφερε να καταστήσει τον πολιτισμό μία ζωντανή εμπειρία με πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, να ικανοποιήσει μεγαλύτερο φάσμα καλλιτεχνικών αναγκών έκφρασης και δημιουργίας, χωρίς να κάνει έκπτωση στα ποιοτικά του κριτήρια”.

Πρόσθεσε ότι “έχει αγκαλιάσει στους κόλπους του αξιόλογες θεατρικές ομάδες από πάρα πολλές χώρες του κόσμου, καταδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας”.

Η κ. Παντελάκη, καταλήγοντας ανέφερε, ότι “οι ζυμώσεις αυτές προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και την κατανόηση της κουλτούρας λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και παραδόσεις.

Ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, καθώς και το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις και η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Νάντια Στυλιανού, απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να προωθήσουν και φέτος τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Μηνάς Τίγκιλης, δήλωσε ότι ετοιμάστηκε για τη φετινή διοργάνωση, “ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας”.

Εξήγησε ότι “για συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ υποβλήθηκαν 28 προτάσεις από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου και Ελλάδος (18 χώρες), εκ των οποίων επιλέγηκαν οι δύο, οκτώ προτάσεις από ελλαδικά θεατρικά σχήματα, εκ των οποίων επιλέχθηκε μία και πέντε προτάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα, εκ των οποίων επιλέγηκαν οι δύο”.

Ο κ. Τίγκιλης είπε ότι τα τελευταία χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση “EFFE Label 2015-2016”, ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύει την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια”.

Ανέφερε ότι “διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, αφού αυτές προσφέρουν κάθε χρόνο την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές από διάφορες χώρες του κόσμου, σε χαμηλές τιμές εισιτηρίου”.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Χρίστος Γεωργίου, ανέλυσε το πρόγραμμα των παραστάσεων και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, το προσωπικό και τους συνεργάτες του ΚΚΔΙΘ, καθώς και τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ.

Η Αννίτα Δημητριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ, δήλωσε σε χαιρετισμό της, είπε ότι “το αρχαίο ελληνικό δράμα αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά ανθρώπινα δημιουργήματα”.

Πρόσθεσε ότι “εχει τόσο δυνατή πολυσημία και εκφράζει τόσο βαθιά την ανθρώπινη ψυχή, έτσι που ο λόγος για αυτό δεν εξαντλείται ποτέ ενώ παρά τις αλλαγές στις προσεγγίσεις του, κάθε γενιά ανακαλύπτει και ανακαλύπτεται εκ νέου μέσα από αυτό”.

Επιπλέον, είπε η κ. Δημητριάδου, “ο έμφυτος πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του αρχαίου δράματος, το καθιστά ως δημιουργία που υπερβαίνει τα τοπικά όρια και είναι ανοικτό σε άπειρες ερμηνείες από θεατρικά σχήματα ανά τον κόσμο”.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι “η στήριξη αξιόλογων και ποιοτικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες αποτελεί προτεραιότητα για τον ΚΟΤ, και ως εκ τούτου, στηρίζει διαχρονικά το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ανελλιπώς από την έναρξη του πριν 20 χρόνια μέχρι και σήμερα”.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, όλες οι παραστάσεις του “Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος” εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017” και σε χαιρετισμό του ο φιλόλογος και ποιητής Ανδρέας Χατζηθωμάς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Πάφος 2017” είπε ότι “το αρχαίο ελληνικό δράμα είναι η πεμπτουσία του πολιτισμού μας”.

Τα πέντε θεατρικά σχήματα θα παρουσιάσουν τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, Αγαμέμνων και Χοηφόροι του Αισχύλου, Πλούτος του Αριστοφάνη, Ορέστεια του Αισχύλου και Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Αναφορικά με το 14ο Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, όπως λέχθηκε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο “Κωνσταντίνος Λεβέντης”, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Θέμα της διοργάνωσης για το 2016 είναι “Ο θρήνος στο αρχαίο ελληνικό δράμα” και σκοπός του συμποσίου είναι να εξετάσει τη δομή, τη θεματολογία, τις εκφραστικές συμβάσεις και τις κορυφαίες εκφάνσεις του θρήνου στο αρχαιοελληνικό δράμα, τόσο στα δραματικά κείμενα καθεαυτά, όσο και στις σκηνικές αναπαραστάσεις του στην αρχαιότητα και στους νεότερους χρόνους”.

Δεκαπέντε διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί και πρακτικοί του θεάτρου θα προσεγγίσουν το θέμα, μέσα από τη δραματολογική ανάλυση, τη σημειολογία του θεάτρου, την ανθρωπολογία ως τις επιστήμες της πρόσληψης και την προσωπική τους εμπλοκή στην επί σκηνής παρουσίαση αρχαίου δράματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα