Για πρώτη φορά η Κύπρος στο Παγκόσμιο Παρατηρητήρια Ακτών

Με την ευκαιρία την 30 Επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού Ακτών, το Παγκόσμιο Παρατηρητήρια ΑΚΤΩΝ (Ocean Conservancy) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του για την κατάσταση των θαλασσών του κόσμου, ως προς τα σκουπίδια της θάλασσας.

Σύμφωνα με την Ξένια Λοϊζίδου, Ακτομηχανικό και Διευθύντρια του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, για πρώτη φορά στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία από τις ακτές της Κύπρου και έτσι μπαίνει και η Κύπρος

στο διεθνή χάρτη των χωρών που έχουν συνειδητοποιήσει το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας και συμμετέχει και επίσημα στην παγκόσμια έρευνα, με μετρήσεις πεδίου και αναλύσεις.

Περιφερειακός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου ΑΚΤΩΝ στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου, είναι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το οποίο αναπτύσσει εθελοντικά, με ειδικούς επιστήμονες, δομημένες μετρήσεις πεδίου και ερευνητική δραστηριότητα για τις ακτές της Κύπρου.

Ανέφερε περαιτέρω πως η Τοπική Βάση Δεδομένων για τα σκουπίδια της θάλασσας που έχει αναπτύξει η ΑΚΤΗ, έχει ανακηρυχθεί ως «σημαντικό επίτευγμα» από το Μεσογειακό Δίκτυο «MARENOSTRUM” και μετά από 2 χρόνων δοκιμασία, τροφοδοτεί πλέον το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο με στοιχεία από την Κύπρο, υλοποιώντας στο πεδίο το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τη συλλογή, διαλογή, καταγραφή και αναγνώριση της πηγής των σκουπιδιών καθώς και την τροφοδότηση της Βάσης Δεδομένων.

Την όλη επιστημονική ευθύνη έχει, συμπλήρωσε, η βιοχημικός Δήμητρα Ορθοδόξου.

Φέτος το καλοκαίρι, η δράση αυτή της ΑΚΤΗΣ υποστηρίζεται από την CYMEPA, τον οργανισμό που συντονίζει τη Γαλάζια Σημαία στην Κύπρο.

Η διενέργεια καθαρισμών ακτής με βάση τη διαδικασία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου, έχει καθοριστεί ως μια από τις υποχρεωτικές περιβαλλοντικές δράσεις που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Γαλάζιας Σημαίας, σημείωσε η κ. Λοϊζίδου.

Η ΑΚΤΗ με την επιστημονική της ομάδα θα υποστηρίξει εθελοντικά όλες τις τοπικές αρχές που θα το ζητήσουν, είπε, προσθέτοντας πως ήδη πολλές παραλιακές τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν ανταποκριθεί και έχουν καθοριστεί ημερομηνίες που θα γίνει αυτός ο εξειδικευμένος καθαρισμός ακτής σε κάθε περιοχή.

Η υποστήριξη και η συμμετοχή του κοινού είναι πολύ σημαντική, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα