Δίχασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει σύντομα στη Βουλή εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα κυπριακά πανεπιστήμια
Η ΟΕΛΜΕΚ κατηγόρησε ευθέως τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα

Πολύ σύντομα το Υπουργείο Παιδείας

και Πολιτισμού θα φέρει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας μία εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα κυπριακά πανεπιστήμια, η οποία θα διέπεται από τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων, είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών σχολείων, και θα διευκολύνει αυτή η διαδικασία και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων να έχουν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου τους, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδής.

Δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων
Σε δηλώσεις του χθες, μετά το πέρας της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση με την παρακολούθηση μαθημάτων που προσφέρονται το Εαρινό Εξάμηνο 2016/17 σε άρρενες υποψηφίους που απολύονται από την Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο 2017, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ωστόσο θεωρεί θετικό το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε στρατιώτες που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους μέχρι το καλοκαίρι, για να αποκτήσουν προσόντα τα οποία θα τους είναι χρήσιμα στη συνέχεια, είτε θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είτε θα φοιτήσουν σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Κάτι ανάλογο», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, «έχει γίνει και με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου με μια συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Παιδείας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου δόθηκε η δυνατότητα σε στρατιώτες εν υπηρεσία να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως συγκεκριμένα μαθήματα και αυτά τα μαθήματα στη συνέχεια να τα αναγνωρίσουν και να τα πιστωθούν σε όποιο Πανεπιστήμιο εξασφάλισαν θέση. Άρα, μέχρι εδώ θεωρούμε θετική την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία
Όπως είπε, εκεί που πιστεύουν ότι έγινε μια ατυχής διαχείριση εκ μέρους του Πανεπιστημίου ήταν η αναφορά σε μια νομοθεσία η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει. «Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι μπορούν οι φοιτητές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα, έχοντας ως προσόντα διεθνείς εξετάσεις, να εγγραφούν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσα από μία διαδικασία η οποία ακόμη δεν έχει περάσει από τη Βουλή.

Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι με αυτό το σημείο που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαφωνεί. Ως προς το ευρύτερο πλαίσιο και ως προς την κίνηση του Πανεπιστημίου Κύπρου να κάνει αυτή την κοινωνική προσφορά, θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι δημιουργούνται προσδοκίες αλλά και πίεση είτε προς την πολιτεία είτε προς τη Βουλή, με την εισαγωγή φοιτητών με αυτή τη διαδικασία, γεγονός που μπορούσε να αποφευχθεί. «Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζουμε την ανάγκη να διευκολύνουμε τα παιδιά και των ιδιωτικών σχολείων να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια της χώρας τους», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

«Ως εκ τούτου», συμπλήρωσε, «σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια πολύ σύντομα το Υπουργείο θα θέσει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μια εναλλακτική διαδικασία, η οποία θα διέπεται από τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων, είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών σχολείων, και θα διευκολύνει αυτή η διαδικασία και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων να έχουν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου τους», σημείωσε.

Συζητείται από παλιά
Ο κ. Καδής, ανέφερε, επίσης, ότι γι' αυτό το θέμα είχαν ξεκινήσει συζητήσεις από πολύ παλιά. «Το Υπουργείο έλαβε υπ' όψιν του τις απόψεις που ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας τις προηγούμενες συζητήσεις και στη βάση αυτών των απόψεων θα παρουσιάσει τη νέα του εισήγηση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται οριστικά και αυτό το θέμα που συζητείται για πάρα-πάρα πολλά χρόνια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση, αν θα καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών από ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Καδής είπε ότι θα είναι μια εναλλακτική διαδικασία, θα είναι ανοικτή για όλους τους αποφοίτους και δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, και θα θέτει κάποια κριτήρια που θα είναι τα ίδια για όλους.

«Είναι μια εναλλακτική διαδικασία που θα τρέχει παράλληλα με τις Παγκύπριες Εξετάσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα και ευελπιστούμε ότι αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει τη στήριξη και της Βουλής, για να λυθεί οριστικά και αυτό το ζήτημα. Στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει πρόνοια για εισαγωγή μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία σε ποσοστό 3% με διεθνείς εξετάσεις και λείπουν οι κανονισμοί για να υλοποιηθεί αυτή η πρόνοια. Πάνω σε αυτό θα απαντήσει και το Υπουργείο για να ρυθμίσει οριστικά το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Μέσω Παγκύπριων Εξετάσεων
Ο κ. Καδής ανέφερε, παράλληλα, ότι όλοι οι απόφοιτοι δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων μπορούν μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων να εξασφαλίσουν πρόσβαση, όμως επειδή είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία των Παγκυπρίων Εξετάσεων με αυτά που διδάσκονται οι μαθητές σε κάποια ιδιωτικά σχολεία, είπαν ότι θα ήταν σωστό με ένα πλαίσιο το οποίο θα συμφωνηθεί να διευκολυνθούν, και όλοι οι απόφοιτοι να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια της χώρας τους.

Διχασμένοι οι βουλευτές
Από πλευράς βουλευτών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του, είπε ότι δεν τίθεται θέμα ότι από την πίσω πόρτα μπορεί να γίνει εισδοχή φοιτητών. Ανέφερε, επίσης, ότι ορθώς το Πανεπιστήμιο μερίμνησε να δώσει δυνατότητες σε όλους τους φαντάρους οι οποίοι απολύθηκαν ένα χρόνο πιο πριν να παρακολουθήσουν μαθήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει και δέσμευση για εγγραφή στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο ή να τους αναγνωριστούν οι οποιεσδήποτε επιτυχίες. Σημείωσε ότι πηγάζει η υποχρέωση για ρύθμιση των εκκρεμούντων κανονισμών για την εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρανομεί εκ νέου. «Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, το 2015, να εισαγάγει, από την πίσω πόρτα, με τη διαδικασία των μετεγγραφών, απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων, μια ενέργεια που κρίθηκε παράνομη από τον Γενικό Εισαγγελέα, τώρα επανέρχεται.

«Με απόφαση της Συγκλήτου», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, «επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα μέσα από έναν πρωθύστερο εκβιασμό της Βουλής. Υπόσχεται με ένα αυτόματο τρόπο εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου των αποφοίτων των ιδιωτικών σχολείων, που θα παρακολουθήσουν το εαρινό εξάμηνο, προσδοκώντας στην έγκριση σχετικών κανονισμών, οι οποίοι ακόμη να κατατεθούν στη Βουλή και που ουδείς γνωρίζει ακόμη το περιεχόμενό τους, καλώντας παράλληλα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου να σεβαστεί τους θεσμούς.

Ειδικό εξάμηνο
Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι το Πανεπιστήμιο τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για 14μηνη στρατιωτική θητεία, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό εξάμηνο, για να φοιτήσουν αυτά τα παιδιά. «Τα έξοδα αυτής της απόφασης αφορούν 100% το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δηλαδή από ίδια έσοδα.

Αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά από την Εθνική Φρουρά που θα απολύονταν, όπως παιδιά που έχουν τελειώσει τα ιδιωτικά σχολεία να φοιτήσουν, να πάρουν μαθήματα χωρίς εγγραφή στο Πανεπιστήμιο. Θα πάρουν τα μαθήματά τους, τις πιστωτικές μονάδες για να μπορέσουν ουσιαστικά μετά, αν αλλάξει η νομοθεσία και τα καλύψει, να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο για να τελειώσουν τις σπουδές τους, εάν όχι, να πάρουν τα συγκεκριμένα μαθήματα και να πάνε στο εξωτερικό στα πανεπιστήμια που θέλουν να φοιτήσουν», πρόσθεσε. Όπως είπε, είναι μια κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι αυτόνομο και κάνει τη δουλειά του.

Πυροβολούμαστε από συνδικαλιστές
Ο Πρύτανης επεσήμανε, παράλληλα, ότι το πανεπιστήμιο πυροβολείται από κάποιους συνδικαλιστές, γιατί βγαίνει έξω από το γνωστό πλαίσιο της μετριότητας και του χαμηλού πήχη, προσθέτοντας ότι οι μικρόψυχες λογικές πρέπει να μείνουν στο περιθώριο», συμπλήρωσε.

Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, σε δηλώσεις του, είπε ότι η ουσία της προσπάθειας του Πανεπιστημίου δεν ήταν να εξυπηρετήσει τους αποστρατευθέντες από την Εθνική Φρουρά, ήταν να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

«Η Κύπρος μετατρέπεται ακόμα μία φορά σε μπανανία. Κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να δικαιούνται, χωρίς κανονισμούς, χωρίς θεσμοθετημένες διαδικασίες και αιχμαλωτίζονται ή εγκλωβίζονται παιδιά. Η απόφαση του Πανεπιστημίου είναι εντελώς αίολη και η μόνη στόχευση είναι για να εγκλωβίσει Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα στις δικές του επιδιώξεις. Είναι κρίμα διότι χρησιμοποιεί πάλι ως ενέχυρο και ως ομήρους νέους, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία τους να σπουδάσουν στον τόπο τους. Η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ έχουν 10 χρόνια που αγωνίζονται να υπερασπιστούν την ισότιμη διαδικασία πρόσβασης των αποφοίτων είτε των δημοσίων είτε των ιδιωτικών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων Νίκος Σιαλής, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την πρωτοβουλία που πήρε το Πανεπιστήμιο για να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους μαθητές άτυπα να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα.

«Υπάρχει μια στενόκαρδη αντιμετώπιση και ίσως και μια υπερβολική ευαισθησία που δείχνουν κάποιοι στο ζήτημα των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Εμείς σαν γονιοί παρακαλούμε, επιτέλους, να βοηθήσουμε όλοι να λυθεί αυτό το θέμα, το οποίο ταλανίζει εδώ και δέκα χρόνια τον χώρο της εκπαίδευσης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα