Συνεχίζουν τον αμανέ των «εγγυήσεων»

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, λέει ο Ακιντζί
Με επιμονή της ε/κ πλευράς για «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό» δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση, διαμήνυσε γι’ ακόμα μια φορά ο Τ/κ ηγέτης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου

Την έντονη αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε προχθές βράδυ στο τουρκικό κανάλι NTV.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός

δεν θα αποχωρήσει πλήρως μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, ωστόσο επισήμανε ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι «κλειστή» σε μια πρόταση, η οποία προβλέπει ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια.

Ο Μ. Ακιντζί είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι με επιμονή της ε/κ πλευράς για «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό» δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση.

Για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε ότι υπέβαλαν πρόταση στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming, ωστόσο, επειδή δεν είδαν το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά, δεν προχώρησαν. Όπως είπε, η δική τους πρόταση είναι, στην περίπτωση που απειληθεί η συνταγματική τάξη και αφού εξαντληθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, οι Τ/κ να μπορούν να καλέσουν την Τουρκία με απόφαση της βουλής τους. «Εάν θέλουμε λύση, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα», τόνισε.

Ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε εγγυήσεις της Ε.Ε. λέγοντας ότι στο Μον Πελεράν αποδείχθηκε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέχει την ασφάλεια που επιθυμούν οι Τ/κ και πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός της Ε.Ε. Για τον χάρτη ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη έπειτα από στενή διαβούλευση με την Τουρκία.

«Απορριπτέες» οι εγγυήσεις της Ε.Ε.
Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν είναι ευαισθησία μόνον της Άγκυρας, αλλά και των Τ/κ. «Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η ασφάλεια και το άλλο η διατήρηση του καθεστώτος, και οι Τ/κ δεν θέλουν να αναθέσουν την ασφάλεια και τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης σε ξένες δυνάμεις», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως και πως ένας ορισμένος αριθμός στρατευμάτων θα μείνει.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, να υπάρξει και μια συμφωνία. η οποία μάλιστα να αποκληθεί Σύμφωνο Φιλίας, όπως πρότεινε η Ελλάδα. «Μπορείς να το πεις Σύμφωνο Φιλίας, αλλά εκεί αναφέρομαι σε μια συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για να εμποδίσει την εξωτερική απειλή. Εγώ, όμως, αναφέρομαι σε εγγυήσεις. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό», διευκρίνισε.

Εδαφικό και εκ περιτροπής
Για τον χάρτη που υπέβαλε η τ/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δούλεψαν με τους ειδικούς του πάνω σε 25 διαφορετικές εκδοχές. «Αυτός ο χάρτης υποβλήθηκε στα Η.Ε. μετά από στενές διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Με το τουρκικό ΥΠΕΞ ειδικά, είμαστε συνεχώς σε διαβουλεύσεις, επειδή η στήριξη της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική. Η μοίρα μας είναι κοινή και σε περίπτωση λύσης εκτιμώ ότι θα ωφεληθεί πολύ και η Τουρκία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε πως, εάν θα λυθεί το Κυπριακό, θα είναι θετική η θέση των Ε/κ σε αυτό το θέμα. «Η εκ περιτροπής είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ για μας. Ένα σχέδιο που δεν το περιέχει αυτό, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα το πάει σε δημοψήφισμα», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι το άλλο σημαντικό είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. «Για παράδειγμα πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο; Οπωσδήποτε θα συμμετέχουν και οι Τ/κ», επισήμανε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να δεχτεί μεγάλο αριθμό επιστροφής Ε/κ και πως αυτό θα χαλάσει την πληθυσμιακή ισορροπία στον βορρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ένας Ε/κ θα μπορεί να εγκατασταθεί στον βορρά και το ίδιο ένας Τ/κ στην Πάφο. «Αυτοί που θα πάνε, δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα; Όχι. Μόνον το 20% θα μπορούν να έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και θα έχουν δικαιώματα συμμετοχής μόνο στις τοπικές εκλογές».

Εξάλλου, σε δηλώσεις για το Κυπριακό προέβη ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, υποστηρίζοντας ότι χωρίς διεθνείς εγγυήσεις είναι αδύνατη η δημιουργία μιας διζωνικής δομής στην Κύπρο.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι χάρτες που έθεσαν οι Ε/κ δεν είναι χάρτες που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Και στο εσωτερικό… αντιπαραθέσεις
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και οι δηλώσεις των κ. Ακιντζί και Έιντε (ίδε σελ. 5) ήταν στην «πρώτη γραμμή» της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό σκηνικό, με βολές εκατέρωθεν ανάμεσα στα αντιπολιτευόμενα και τα «συμπολιτευόμενα» στο εθνικό πρόβλημα κόμματα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από την Τουρκία, με το να έχουμε την αντίληψη ότι και μετά τη λύση, την ενωμένη Κύπρο θα τη διοικούμε αποκλειστικά εμείς οι Ελληνοκύπριοι», οι οποίοι, όπως είπε, εάν θέλουμε την Κύπρο ολόκληρη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «αυτό προϋποθέτει τη φυσική και πολιτική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε «σε κάποιους οι οποίοι», όπως ανέφερε, «υποστηρίζουν ότι "μια χαρά είμαστε σήμερα και γιατί να ψάχνουμε αλλαγές ή να διακινδυνεύσουμε"», λέγοντας ότι «αυτή η προσέγγιση ξεχνά την κατοχή, συμβιβάζεται με την ιδέα να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία και αποδέχεται το status quo με 40.000 Τούρκους στρατιώτες».

Παραλήρημα Ακιντζί και «ΔΗΣΑΚΕΛ»
Το καταδικαστέο παραλήρημα αδιαλλαξίας του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αξιώνει και διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, δυστυχώς επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της λανθασμένης πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, διερωτώμενο «τι άλλο πρέπει να ακούσει από τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης, για να αποφασίσει ότι πρέπει να εισακούσει την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης και τη χάραξη νέας στρατηγικής».

Απάντηση ΑΚΕΛ
Στην «επίθεση» του ΔΗΚΟ κατά του ΑΚΕΛ απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου. «Δεν μας προκαλούν πλέον εντύπωση οι επιθέσεις της ηγεσίας του ΔΗΚΟ σε βάρος του ΑΚΕΛ. Το ΔΗΚΟ στήριξε και εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος τη μνημονιακή, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων και ύστερα κατηγορεί το ΑΚΕΛ για συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ», ανέφερε, διαμηνύοντας πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με υπεύθυνες και σοβαρές πολιτικές. «Έγνοια μας είναι οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές», τόνισε.

Επιβεβαίωση αδιαλλαξίας
Η τελευταία συνέντευξη του κ. Ακιντζί επιβεβαίωσε και πάλι την αδιαλλαξία του, τις προκλητικές διεκδικήσεις του και ταυτόχρονα ορισμένες από τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί η πλευρά μας, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, σημειώνοντας μίαν από αυτές, το γεγονός ότι μόνον το 20% των Ελληνοκυπρίων θα έχει δικαίωμα μόνιμης παραμονής και συμμετοχής σε κάποιες από τις εκλογικές διαδικασίες, το οποίο αντίκειται στις βασικές ελευθερίες που προκύπτουν από την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης από το Σ.Α. ΟΗΕ
Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζήτησε η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διάσκεψη θα θέσει τα πέντε μόνιμα μέλη προ των ευθυνών τους, για να μπορεί να κρίνει και η κυπριακή Κυβέρνηση ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρέσβη στη Λευκωσία, Ρενέ Τροκάζ, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση την οποία τηρεί, και αυτή η αδιαλλαξία δεν θα εκφράζεται μόνο στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

Επικίνδυνες οι δηλώσεις Έιντε
Επικίνδυνες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης και κάλεσε τον κ. Έιντε να εξηγήσει πώς, από τη στιγμή που ο ίδιος θεωρεί πως δεν είθισται τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ να συμμετέχουν σε διεθνή διάσκεψη, προσκαλεί ηγέτη παράνομου καθεστώτος να προσέλθει ενώπιον του Σ.Α. για ενημέρωση.

«Γιατί μας έβγαλε και αυτόν τον λαγό από το καπέλο του ο κ. Έιντε, λέγοντάς μας ότι μπορούν να προσκληθούν οι δύο ηγέτες στο Σ.Α. για να το ενημερώσουν», είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως θέση του Κινήματος Οικολόγων είναι ότι «είναι ευθύνη, επιδίωξη και στόχος της ε/κ πλευράς και της κυπριακής Κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της Διάσκεψης της Γενεύης τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, η Ε.Ε. ως ενεργό μέλος και η Κυπριακή Δημοκρατία».

Επιστολή Θεοχάρους προς Ταγιάνι
Επιστολή για το Κυπριακό προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, διαβίβασε η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Στην επιστολή η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία τηρούν απαράδεκτη στάση, επιμένοντας στη διατήρηση εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί. Οι θέσεις αυτές, τονίζει η κ. Θεοχάρους, δεν συνάδουν ούτε με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. ούτε με την ιδιότητα της Τουρκίας ως υποψήφιου κράτους-μέλους.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι η υπό συζήτηση ομοσπονδιακή λύση πάσχει από δημοκρατικά ελλείμματα, διχοτομεί την Κύπρο σε δύο ισότιμου καθεστώτος κράτη, όπως ήταν ο στόχος της εισβολής, καθώς και ότι θα συνιστά ντροπή για την Ε.Ε., και καλεί τον Πρόεδρο του ΕΚ να συμβάλει προς την επίτευξη μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής λύσης στην Κύπρο.

Ξεπούλημα εδαφών
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, έκανε λόγο «για ξεπούλημα εδαφών, παραμονή εποίκων και τώρα παραμονή τουρκικού στρατού», σημειώνοντας πως «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για παραμονή όλων των εποίκων, έχουμε και την εκ νέου κατάθεση των θέσεων της τουρκικής πλευράς, διά στόματος Μουσταφά, για την παραμονή εγγυήσεων και τουρκικού στρατού επ’ αόριστον».

Keywords
Τυχαία Θέματα