Ναι στο ΓεΣΥ, υπό προϋποθέσεις

Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ εφαρμογής του ΓεΣΥ ύστερα από διήμερη συνεδρία του Συμβουλίου του
Σε κατάσταση αναμονής για συνέχιση του διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται και οι κυβερνητικοί γιατροί

Υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός τού συστήματος θα δομείται σε όσο το δυνατόν πιο στέρεες και ανθεκτικές βάσεις, έτσι που να διασφαλίζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη βιωσιμότητα,

την ποιότητα και τη λειτουργικότητά του, τάσσεται ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο του ΠΙΣ σε διήμερη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα πολυσύνθετα και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης και η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΓεΣΥ.

«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση του ο ΠΙΣ, «αφορά όλον τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, ανεξαρτήτως ηλικίας, προϋπαρχουσών ασθενειών, κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής κατάστασης. Συνεπώς, σημειώνει, σε αυτό το κοινωνικό σύνολο ανήκει και ο ιατρικός κόσμος που μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει μέλος των ασθενών και θα συνεισφέρει εξίσου στο σύστημα για τη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, πέραν του ρόλου του ως παρόχου υγείας».

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει, «απορρίπτεται ο εσφαλμένος ίσως και σκόπιμος διαχωρισμός των ασθενών από τους ιατρούς, κάτι που τελευταίως έχει παρατηρηθεί, με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα πλασματικό κλίμα ανεπίτρεπτης αντιπαράθεσης».
Θεσμικός συμβουλευτικός φορέας

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη Νομοθεσία της πολιτείας, ο ΠΙΣ αποτελεί τον θεσμικό συμβουλευτικό φορέα τόσο προς την Εκτελεστική Εξουσία όσο και προς τη Νομοθετική Εξουσία αναφορικά με τα ιατρικά δρώμενα και όλα όσα αφορούν τον τομέα της υγείας στην πατρίδα μας.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, κατέχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο στο να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή του πιο ανθρωπιστικού, του πιο κοινωνικού, του πιο αλτρουιστικού, του πιο μεγαλεπήβολου και του πιο πολυέξοδου σχεδίου που θα τολμήσει επιτέλους η πολιτεία να εφαρμόσει.

Τονίζεται με έμφαση ότι, σε περίπτωση αποτυχίας και κατάρρευσης του σχεδίου από πλημμελή και βεβιασμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές και ίσως μη αναστρέψιμες, τόσο για τα πολυτιμότερα αγαθά, τη ζωή και την υγεία των συμπολιτών μας, όσο και για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της πατρίδας μας.
Ενημερώνουν τα μέλη τους

Με τη λήξη της διήμερης Συνεδρίας το Συμβούλιο Ιατρών του συλλόγου αποφάσισε να συνεχίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την έγκυρη ενημέρωση των μελών του αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, με στόχο μέσα από έναν ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο να δημιουργηθούν και να αναζητηθούν γέφυρες συνεννόησης και συνεργειών, ώστε όλοι θετικά να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προσδοκίες του Κύπριου ασθενούς.

Αναζητούν διάλογο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε αναμονή για την έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας, που στόχο θα έχει την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια, βρίσκονται οι Κυβερνητικοί Ιατροί, οι οποίοι «σηκώνουν πλέον ψηλά τα χέρια» στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους ασθενείς.

Σε δηλώσεις του χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας στη φωνή απόγνωσης των ιατρών του Δημοσίου για τα προβλήματα υποστελέχωσης/αποδιοργάνωσης, παροχής αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να μας καλέσει σε διάλογο για την επίλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν», σημείωσε.

Ο κ. Κούμας δήλωσε πως η υποστελέχωση, οι κακοί διοικητικοί και οργανωτικοί σχεδιασμοί, οι συνεχείς παλινωδίες και καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του συστήματος έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες παροχής ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης υπό τις συνθήκες που παρέχονται από την αρμόδια Αρχή, από την οποία ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προβεί σε διορθωτικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα