Εκτιμήσεις για νέα άνοδο του ΑΕΠ

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών προβλέπει ανάπτυξη 3,1% της κυπριακής οικονομίας το 2017
Την άνοδο αναμένεται να ευνοήσουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η απάμβλυνση της ύφεσης στη Ρωσία

Kατά 3,1% θα αναπτυχθεί το 2017 η κυπριακή οικονομία εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές

Ιανουαρίου 2017, που δημοσίευσε χθες το ΚΟΕ, καταγράφονται αναλυτικά οι προβλέψεις για τους άξονες που καθορίζουν το ΑΕΠ, οι οποίοι για φέτος φαίνεται ότι θα κινηθούν σε ανοδικά επίπεδα.

Το ΚΟΕ επισημαίνει ότι η αύξηση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2017 με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς που είχαν καταγραφεί το 2016. Όσον αφορά το 2016, το ΑΕΠ προβλέπεται ότι έχει σημειώσει αύξηση ύψους 2,9%.

Ρυθμοί ανάπτυξης
Αναλύοντας τις προβλέψεις του το ΚΟΕ αναφέρει ότι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ είναι οι εξής: Η συνέχιση των ικανοποιητικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2016 και η περαιτέρω βελτίωση εγχώριων προπορευόμενων δεικτών για την οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Επίσης την άνοδο αναμένεται να ευνοήσουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο (παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.) και η απάμβλυνση της ύφεσης στη Ρωσία.

Ο ρόλος των αγορών
Άλλοι παράγοντες που έχουν τη σημασία τους είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και την Ε.Ε. αλλά και οι βελτιωμένες αποδόσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που υποδηλώνει λιγότερο δυσμενείς εξωτερικές οικονομικές συνθήκες τώρα συγκριτικά με αυτές που επικρατούσαν κατά το πρώτο μισό του 2016.

Πετρέλαιο και αγαθά
Επιπρόσθετα στη βελτίωση του ΑΕΠ, πάντα κατά το ΚΟΕ, θα βοηθήσει η παρατεταμένη περίοδος μειώσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου (παρά τις πρόσφατες αυξήσεις) και οι υποτονικές τιμές μη ενεργειακών αγαθών. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη ομαλοποίηση των συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από αύξηση των καταθέσεων, απομόχλευση και μειωμένα επιτόκια δανεισμού, η βελτίωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης και του πρωτογενούς πλεονάσματος την περίοδο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2016 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2015, όπως και τα χαμηλά επίπεδα ευρωπαϊκών επιτοκίων συνεχίζουν να υποβοηθούν την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και συνεπώς ευνοούν την άνοδο του ΑΕΠ.

Συνθήκες αβεβαιότητας
Αντίθετα, όπως επισημαίνει το ΚΟΕ, η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων αντανακλά συνθήκες αβεβαιότητας για τη δυναμική της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με πιθανές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα. Όσον αφορά τους κινδύνους για χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, σχετίζονται με σειρά παραγόντων.

Πρώτα η σημαντική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας και περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ (λόγω αβεβαιότητας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε.) αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις κυπριακές εξαγωγές, κυρίως τον τουρισμό.

Παράλληλα, οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τους προσδοκώμενους στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, λόγω (α) του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και (β) επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης σε οικονομίες αναδυόμενων αγορών, επηρεάζουν τη δραστηριότητα μέσω του εμπορίου και της οικονομικής εμπιστοσύνης.

Κίνδυνοι τα ΜΕΔ
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το ΚΟΕ, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού, που έχουν οδηγήσει σε απομόχλευση αλλά και σε αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την ανάπτυξη, ειδικότερα μέσω αρνητικών εξελίξεων στις τιμές ακινήτων.

Επίσης το υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, που καθιστά την Κύπρο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις και, ως εκ τούτου, καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά, την αξιοπιστία και το κόστος δανεισμού της Κύπρου.

Υψηλή ανεργία
Τέλος, η παρατεταμένη περίοδος υψηλής ανεργίας ενδεχομένως να επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ειδικότερα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως επισημαίνει το ΚΟΕ. Όσον αφορά τους παράγοντες για καλύτερες οικονομικές προοπτικές από τις προβλεπόμενες, αυτοί σχετίζονται με βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία, αφού οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, και νέες επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και σε δημόσιες υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα