Θέλουν να αποφύγουν το «blame game»

Ο ΟΗΕ ελπίζει να κρατήσει τη διαδικασία ανοικτή
Φόρμουλα για έναρξη διαλόγου μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τέτοιας ή των δύο Κοινοτήτων επιδιώκει ο ΟΗΕ

Κύρια και βασική επιδίωξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη είναι ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών και των δυσκολιών που αναμφίβολα θα προκύψουν στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οι διαπραγματεύσεις να διατηρηθούν ζωντανές.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της «Σημερινής» στις Βρυξέλλες

Γιάννου Χαραλαμπίδη, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αποφύγουν το ναυάγιο, να κρατήσουν τη διαδικασία ανοικτή και να λειτουργήσουν με επιτροπές τεχνοκρατών και συνέχιση διαδικασίας με παράλληλη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το μήνυμα από τα Ηνωμένα Έθνη εστάλη:

Η δική τους επιδίωξη είναι πως η διαδικασία στη Γενεύη δεν μπορεί να καταρρεύσει, αλλά ότι θα πρέπει να μείνει ανοικτή (Open Ended). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδια διαλλακτικής στάσης, εξετάζεται η φόρμουλα όπως ξεκινήσει στη Γενεύη ένας διάλογος μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τέτοιας ή των δυο Κοινοτήτων, που θα μπορεί να εμπλακεί ή να εμπλακούν στη συνέχεια.

Τα Ηνωμένη Έθνη ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί το πρόβλημα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ενοχλεί την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Δρα Χαραλαμπίδη, υπάρχει και μια άλλη επιλογή: Να μην υπάρχουν κονκάρδες μπροστά από τους συμμετέχοντες, όταν θα συζητηθεί, κυρίως το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού.

Εμπλοκή τεχνοκρατών
Όπως αναφέρεται, εφόσον η διαδικασία θα είναι ανοικτή, ανοικτών δηλαδή χρονοδιαγραμμάτων, μια από τις εναλλακτικές επιλογές είναι η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας σε επίπεδο τεχνοκρατών, με τη δυνατότητα να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις επί της ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η διευθέτηση σειράς εκκρεμούντων ζητημάτων, όπως η εναρμόνιση των κατεχομένων με το κεκτημένο και η εφαρμογή του ευρώ και στα δυο συνιστώντα κράτη από την πρώτη μέρα (Day One).

Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να τερματιστεί στην παρούσα φάση η διαδικασία με ένα ναυάγιο και να αρχίσει η λογική του «blame game», που θα οδηγήσει την κατάσταση σε όξυνση του κλίματος στην Κύπρο και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Συνέχεια με κάθε αποτέλεσμα
Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς τις προηγούμενες μέρες, για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, επικαλέστηκε την ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι η διάσκεψη για την Κύπρο ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια εάν οι τουρκικές θέσεις που θα υποβληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν καθιστούν εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, μετά την συνάντηση που με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη βδομάδα, ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Η άκαρπη συνάντηση με Τσαβούσογλου
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη υπήρξε άκαρπη, αφού δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν κατέστη δυνατόν οι δύο υπουργοί να φτάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Αρχίζει η ενημέρωση στην Αθήνα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκινούν σήμερα το πρωί στην Αθήνα οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, για το Κυπριακό. Στις 10 το πρωί, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Η ενημέρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει εκτενώς τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις πτυχές του Κυπριακού με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι δεν νοείται λύση του προβλήματος με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται:
1. να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό
2. να επισημάνει ότι η χώρα μας καταβάλλει ενεργή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης
3. να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια, θέμα ως προς το οποίο η χώρα μας έχει βαρύνοντα ρόλο, ενώ
4. θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Άκυρη η συνάντηση με Ερντογάν
Εντωμεταξύ, παρά τη φημολογία περί συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι δυο άντρες τελικά δεν θα συναντηθούν πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Εκτιμάται πως ο λόγος για τον οποίο αποκλείστηκε το ενδεχόμενο συνάντησης ήταν οι δυσάρεστες εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα