Διαμάχη στο Βέλγιο για Πουζδεμόντ στις Βρυξέλλες

Μετά την Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτρέπει την είσοδο του Πουζδεμόντ στις εγκαταστάσεις του, χωρίς ρητή έγκριση από τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με πηγή του ΕΚ που ενημέρωσε την ισπανική εφημερίδα El Mundo στις Βρυξέλλες. Τον Πουζδεμόντ σήμερα θα συναντήσουν στις Βρυξέλλες μέλη πολυπληθούς αντιπροσωπείας δημάρχων της Καταλονίας

που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, τη στιγμή που η βελγική δικαιοσύνη ζητά πρόσθετες πληροφορίες από τις ισπανικές αρχές για τις κατηγορίες εναντίον του.

Την ίδια ώρα, για κλιμάκωση των αντεγκλήσεων και των λεκτικών διαξιφισμών μεταξύ του N-VA και του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος κάνει λόγο η De Standaard, παραπέμποντας στις έντονες αντιδράσεις του ηγέτη του κόμματος B. De Wever με αφορμή τα απαξιωτικά για τους Φλαμανδούς Εθνικιστές σχόλια του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί δεν δίστασαν ‘να σηκώσουν το γάντι’, μιλώντας για μια «ενδοβελγική» στην πραγματικότητα και όχι «ισπανοβελγική» διαμάχη, στον βαθμό που, όπως διατείνονται, οι Φλαμανδοί Εθνικιστές προσβλέπουν σε μια ευνοϊκή κατάληξη του καταλανικού, προκειμένου να στηρίξουν τα δικά τους αποσχιστικά αιτήματα έναντι των Βαλλόνων.

Πληθαίνουν, παράλληλα, οι φωνές στη Φλάνδρα που τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης στο καταλανικό, με την ηγέτιδα των Φλαμανδών Φιλελεύθερων Χ. Ρύττεν να παίρνει τη σκυτάλη, ζητώντας κι αυτή από την ΕΕ να αναλάβει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Την άποψη ότι η παρουσία του Πουζδεμόντ στις Βρυξέλλες ασκεί αυτή τη στιγμή καταλυτική επίδραση στη βελγική πολιτική σκηνή εκφράζει η De Morgen, εξηγώντας ότι τα βελγικά πολιτικά κόμματα υποχρεώνονται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην επιθυμία τους για καταδίκη των ισπανικών υπερβολών από τη μια μεριά και την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη.

Τέλος, η De Tijd, εκτιμά κι αυτή ότι το καταλανικό έχει αρχίσει πλέον να αποσταθεροποιεί και τη βελγική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται διχασμένη, καθώς οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημκράτες (CD&V) εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι με την απροκάλυπτη παροχή στήριξης στους Καταλανούς από την πλευρά του αντιπροέδου της κυβέρνησης Γιαν Γιανμπόν (N-VA), ενώ σημαίνοντα στελέχη των Φιλελεύθερων, όπως ο Γκυ Φέρχοφσταντ και ο πρώην ΥΠΕΞ και Ευρωπαίος Επίτροπος Kάρε Ντε Χύχτ, μιλούν για «δυσανάλογες αντιδράσεις» από την πλευρά των ισπανικών αρχών, εκφράζοντας προβληματισμούς για τις διώξεις σε βάρος της έκπτωτης καταλανικής ηγεσίας και τον εγκλεισμό σε φυλακές μελών της.

Για ένα «νέο επεισόδιο στο σίριαλ του καταλανικού», που αναγκάζει πλέον και τη βελγική κυβέρνηση να πάρει θέση, μιλάει η De Standaard, παραπέμποντας στη σημερινή άφιξη 200 Καταλανών δημάρχων στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον Πουζδεμόντ και να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17.00 στο Bozar.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οργιάζουν οι φήμες ότι στην εν λόγω συνέντευξη θα δηλώσει ‘παρών’ και ο Πουζδεμόντ, καθώς η βελγική Δικαιοσύνη δεν του απαγορεύει να έχει επαφές με τον Τύπο και να μεταβεί όπου επιθυμεί εντός της βελγικής επικράτειας, τουλάχιστον μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, οπότε και το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί επί του σύννομου ή μη του ισπανικού αιτήματος έκδοσής του με βάση τη βελγική νομοθεσία.

Από την πλευρά της η De Morgen, παρατηρεί κι αυτή στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι «οι Βρυξέλλες γίνονται πλέον το ντεκόρ της ισπανο-καταλανικής διαμάχης», καθότι σήμερα το απόγευμα πρόκειται να καταφθάσουν με κάθε μέσο στη βελγική πρωτεύουσα εκατοντάδες Καταλανοί, μεταξύ των οποίων και 200 δήμαρχοι, προκειμένου να διατρανώσουν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία, διεθνοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα αιτήματά τους.

Στον αντίποδα, προσθέτει η εφημερίδα, καταλανικές εργοδοτικές ενώσεις, που εκπροσωπούν 500 επιχειρήσεις, σχεδιάζουν επίσης να παραχωρήσουν συνέντευξη σήμερα στις 12.30 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να ταχθούν εναντίον της απόσχισης, ενώ προγραμματίζεται και πορεία χιλιάδων οπαδών της ανεξαρτησίας στο κέντρο των Βρυξελλών στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα