Διαφορά ποιότητας και ευστοχίας

Ο Σωτηρίου λύτρωσε τον ΑΠΟΕΛ, που είδε πριν τον Εθνικό να χάνει σωρεία ευκαιριών

ΑΠΟΕΛ 2
57΄, 75’ Σωτηρίου
ΕΘΝΙΚΟΣ 0

Το μοναδικό πράγμα που δεν ήθελε ο ΑΠΟΕΛ πριν από το μεγάλο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν να έχει απώλεια. Κέρδισε τον Εθνικό με 2-0 και θα πάει στη Λάρνακα για διπλό και κορυφή. Αλλά σίγουρα, έχει να

αναλύσει πολλά πράγματα από τη χθεσινή του απόδοση. Γιατί για σχεδόν μία ώρα αγώνα, όχι μόνο φλέρταρε με απώλεια, αλλά και μ' αυτήν ακόμη την ήττα.

Είχε καλή επιθετική λειτουργία η ομάδα του Κρίστιανσεν, αλλά ήταν ο Εθνικός που έχανε τη μία κλασική ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Κατσιαράβα να προκαλεί πανικό στην άμυνα των πρωταθλητών, αλλά να αδυνατεί να σκοράρει. Κάπου εκεί μέτρησε η ποιότητα του ΑΠΟΕΛ και το δολοφονικό ένστικτο του Σωτηρίου.

Που άνοιξε το σκορ στο 57΄, έδιωξε τα… μαύρα σύννεφα πάνω από το ΓΣΠ και φρόντισε στο 75’ (μετά από πάσα πάρε βάλε του εξαιρετικού Αλωνεύτη) να επιφέρει απόλυτη ξαστεριά. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε τον στόχο του, αλλά η αμυντική του συμπεριφορά ήταν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα προβληματική.

Ο Εθνικός έπαιξε ορθόδοξη μπάλα, έδειξε πάρα πολύ θετικά στοιχεία και με τέτοια εικόνα λογικά θα έχει καλύτερη συνέχεια. Φτάνει φυσικά την επόμενη φορά να βρίσκει δίχτυα.

Το 90λεπτο
Εντύπωση φυσικά προκάλεσε η εντεκάδα του ΑΠΟΕΛ, με τον Κρίστιανσεν να κάνει έξι αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι στη Βέρνη. Βάτερμαν, Λάγο, Καρλάο, Μοράις, Εφραίμ και Βάντερ έμειναν έξω. Ο Πάρντο έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα. Η πρόθεση του Εθνικού να πιέσει ψηλά και να μην κλειστεί πίσω, απέφερε ανοικτούς χώρους και γρήγορο τέμπο.

Πριν καλά-καλά περάσουν τέσσερα λεπτά, οι δύο ομάδες είχαν από μία μεγάλη φάση για να σκοράρουν. Και όπως ξεκίνησε ο αγώνας έτσι συνεχίστηκε μέχρι τα 45’. Με πολλές φάσεις, αλλά όχι γκολ. Μετά το δεκάλεπτο, ο ΑΠΟΕΛ έδειξε να παίρνει τον έλεγχο, είχε ένα καλό διάστημα με φάσεις, που δεν είχαν όμως καλά τελειώματα.

Ο Εθνικός, από την άλλη, είχε τις κραυγαλέες ευκαιρίες από το 30΄και μετά. Τρεις φορές έφτασε μία ανάσα από το γκολ, βγάζοντας αντεπιθέσεις στην πλάτη της άμυνας του ΑΠΟΕΛ και με επικίνδυνες στημένες μπάλες. Ο Αλεξάνδρου στη γραμμή, το δοκάρι και ο Πάρντο απέτρεψαν το γκολ. Αν κάποιος έπρεπε να αλλάξει κάτι στην επανάληψη ήταν ο Κρίστιανσεν. Η επίθεσή του, με τον Αλωνεύτη να έχει πολλά κέφια και να δημιουργεί ήταν λειτουργική.

Το πρόβλημα ήταν οι επιστροφές και η ανασταλτική δουλειά, που προκαλούσε δυσλειτουργία. Ο Δανός τεχνικός δεν επέλεξε πάντως να αλλάξει πρόσωπα. Την ίδια ώρα όμως ο Ιβανάουσκας έκανε ακόμη πιο επιθετικό το σχήμα του με Χατζηβασίλη αντί Πιντσέλι. Πάλι ήταν τρελό το ξεκίνημα. Στα επτά λεπτά ο Εθνικός έκανε τρεις μεγάλες φάσεις, ενδιάμεσα είχε ευκαιρία ο ΑΠΟΕΛ.

Ο Κρίστιανσεν έβλεπε ξεκάθαρα πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ετοίμασε δύο αλλαγές. Τις έκανε μεν (Εφραίμ αντί Γιαννιώτα και Μπρεσάν αντί Μπερτόλιο), αλλά με ολιγόλεπτη καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί είδε την ομάδα του στο 57΄ ν’ ανοίγει το σκορ με τον Σωτηρίου. Το γκολ άλλαξε άρδην την εικόνα του αγώνα. Ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε πλέον την πίεση και μπορούσε να συντηρήσει τη κατάσταση.

Ο Εθνικός είχε κάποια αποθέματα, βγήκε ακόμη πιο ψηλά, αλλά πλέον αντιμετώπιζε πιο οργανωμένη άμυνα και δύσκολα μπορούσε να απειλήσει. Ο ΑΠΟΕΛ από την άλλη έβρισκε ακόμη περισσότερους χώρους και με την ποιότητά του έφτασε στο 2-0 πάλι με τον Σωτηρίου, ενώ έχασε άλλες δύο τεράστιες ευκαιρίες προς το τέλος για μεγαλύτερο σκορ.

ΤΟ ΦΙΛΜ
3' Ο Ζελάγια μόνος στην περιοχή, αλλά ο Αστίθ τον προλαβαίνει και στέλνει την μπάλα σε κόρνερ.
4' Τετ-α-τετ του Σωτηρίου, διώχνει με τα πόδια ο Πρότσεκ.
17΄ Παράλληλη μπαλιά του Γιαννιώτα, εναέριο σουτ του Αλωνεύτη, λίγο έξω η μπάλα.
19’ Αντεπίθεση του ΑΠΟΕΛ, ο Γιαννιώτας σουτάρει στην αγκαλιά του Πρότσεκ.
21' Σέντρα σουτ του Αλωνεύτη, με δυσκολία διώχνει την μπάλα ο Πρότσεκ.
30’ Βολέ του Ζελάγια, απόκρουση πάνω στη γραμμή από τον Αλεξάνδρου.
36΄ Κατεβάζει ο Σωτηρίου στη περιοχή, αλλά σουτάρει στα ύψη.
37’ Ο Γιαννιώτας μετά από πάσα του Αλωνεύτη.
39’ Από κοντά ο Πιντσέλι (κατέβασε την μπάλα με το χέρι) σημαδεύει το δοκάρι.
41’ Φάουλ του Μπερτόλιο, ο Κατσιαράβα παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.
43’ Ο Κατσαράβα αποφεύγει τον Μερκή, πλασάρει τον Πάρντο, αλλά η μπάλα κτυπά στο πόδι του Ισπανού τερματοφύλακα και φεύγει κόρνερ.
47’ Ο Ζελάγια περνά και τον Πάρντο, πλασάρει υπό πίεση χλιαρά, προλαβαίνει ο Μερκής προ της γραμμής.
48’ Ο Κατσιαράβα κλέβει από τον Αλεξάνδρου, αλλά ο Πάρντο διώχνει σε κόρνερ το βολέ του Γεωργιανού.
51’ Σουτ του Γιαννιώτα, σε κόρνερ ο Πρότσεκ.
52’ Πλασέ το Βινίσιους, ωραία επέμβαση του τερματοφύλακα του Εθνικού.
53΄Ο Κατσαράβα φεύγει μόνος, περνά τον Πάρντο, αλλά δεν στέκεται καλά και πλασάρει πάνω στον Αστίθ.
57΄ Σέντρα του Γιαννιώτα, ο Σωτηρίου με κοντινό πλασέ κάνει το 1-0.
66' Σουτ του Εφράιμ πάνω στον τερματοφύλακα.
75’ Αντεπίθεση του ΑΠΟΕΛ, έξοχη μπαλιά του Αλωνεύτη και 2-0 με πλασέ του Σωτηρίου.
84΄ Αντεπίθεση του ΑΠΟΕΛ, ο Μπρεσάν αποφεύγει και τον τερματοφύλακα, αλλά αστοχεί.
90’+1’ Από πολύ κοντά ο Εφραίμ στέλνει την μπάλα άουτ.

Συμφώνησαν για την ποιότητα Ιβανάουσκας και Κρίστιανσεν
Η ποιότητα των παικτών του ΑΠΟΕΛ να τελειώσουν τις φάσεις ήταν το σημείο αναφοράς για τους δύο προπονητές στη συνέντευξη Τύπου.

Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και όχι από την παρουσία της ομάδας του ειδικά στο α’ μέρος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, Τόμας Κρίστιανσεν. «Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, αλλά όχι από την παρουσία μας.

Ήταν το χειρότερο πρώτο μας ημίχρονο. Στο β’ μέρος προσπαθήσαμε και ουσιαστικά η ποιότητα έκανε τη διαφορά. Δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε αυτό που σχεδιάσαμε στον αγωνιστικό χώρο και πάνω σ’ αυτό αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης. Είναι θετικό να βλέπεις παίκτες που δεν έχουν αρκετά λεπτά στην βασική ενδεκάδα που αγωνίστηκαν σήμερα και μπορείς να βγάλεις θετικά αποτελέσματα», σχολίασε ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ, που δεν θέλησε να μιλήσει για το επερχόμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Είπε πως πρώτα θέλει να αναλύσει τον αγώνα με τον Εθνικό και μετά να δει τον επόμενο αγώνα.
Στην ποιότητα του ΑΠΟΕΛ και στις χαμένες ευκαιρίες που βρήκε ο Εθνικός στάθηκε ο τεχνικός της ομάδας Βάλδας Ιβανάουσκας. «Νομίζω ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι για εμάς. Ικανοποίησε όλους όσοι το παρακολούθησαν. Είχαμε πολλές ευκαιρίες αλλά δεν σκοράραμε. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα ποιότητας και στην πρώτη τους ευκαιρία σκοράραν. Είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου, αφού κατάλαβαν τι θέλω από αυτούς. Ετοιμαζόμαστε για το επόμενο παιχνίδι».

Στάθης σε μεγάλη βραδιά
Στην πρώτη του εμφάνιση στην ενδεκάδα, ο Αλωνεύτης ήταν ο κορυφαίος του ΑΠΟΕΛ. Έκανε τεράστια δουλειά στην αριστερή πλευρά, ετοίμασε φάσεις με αποκορύφωμα το δεύτερο γκολ. Επανέρχεται δριμύτερος και αφήνει πίσω τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν. «Δεν έχω να αποδείξω κάτι στο γήπεδο», σχολίασε ορθότατα μετά τον αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα