Όλα δείχνουν Ελβετία

Τρόπους εφαρμογής των βασικών ελευθεριών και ζητήματα ιθαγένειας συζήτησαν Αναστασιάδης -Ακιντζί
Ένα βήμα μπροστά η Τουρκία, δήλωσε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, εκτοξεύοντας νέες απειλές για «τέλος του παιχνιδιού», αν δεν βρεθεί λύση

Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με αντικείμενο τις λεπτομέρειες και τους τρόπους εφαρμογής πάνω σε θέματα ελευθεριών και ιθαγένειας. Ερωτηθείς, επιστρέφοντας χθες το βράδυ στο Προεδρικό, αν κατέληξαν τελικά στην τοποθεσία

όπου θα συζητηθεί το εδαφικό, ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε στη συνάντηση της Τετάρτης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», για τη συζήτηση του εδαφικού μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου στο εξωτερικό όλα δείχνουν την Ελβετία, ενώ ως προς την ακριβή τοποθεσία υπάρχουν τρεις επιλογές. Πρόκειται αρχικά για ένα θέρετρο σε προάστιο της Γενεύης, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι χώροι είναι κάπου στη Ζυρίχη, όπου παρέχεται η δυνατότητα να φιλοξενηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει ακόμη μια συνάντηση αύριο Τετάρτη, την ίδια ώρα (6:30 μ.μ.), κατά την οποία αναμένεται να γίνουν και οι τελικές ανακοινώσεις. Αν και η τελευταία συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να πραγματοποιηθούν ακόμη δύο, μεταξύ 1ης και 4ης Νοεμβρίου, πριν αναχωρήσουν ουσιαστικά οι δύο ηγέτες για το εξωτερικό.

Απειλές Σινιρλίογλου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2016 εμφανίστηκε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι σε αντίθετη περίπτωση, μετά το τέλος του χρόνου, ένα νέο παιχνίδι θα έρθει στην ατζέντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της «Χουριέτ», ο κ. Σινιρλίογλου είπε συγκεκριμένα ότι στο Κυπριακό είμαστε σε μια σημαντική και ιστορική στροφή, προσθέτοντας ότι, όπως είχε δηλώσει το 2004 ο Ταγίπ Ερντογάν, και εξακολουθεί να ισχύει από τότε, «στη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά.

Μόνο που αυτή η διαδικασία δεν είναι χωρίς τέλος». Πρέπει, συνέχισε, «όλοι να ξέρουν ότι εάν στο τέλος αυτού του χρόνου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα υπάρξει κατάληξη στη δημιουργία ενός κοινού κράτους, στη βάση της ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών στο νησί, τότε πλέον αυτό το παιχνίδι τελειώνει εδώ».

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δηλώσει ότι πλέον αυτό το παιχνίδι ήρθε στο τέλος του. Ερωτηθείς πάντως για τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου αξιωματούχου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει, αφού δεν γνωρίζει το περιεχόμενο όσων έχουν λεχθεί, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσον ο κ. Σινιρλίογλου θα συνοδεύσει τον κ. Ακιντζί στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το αν οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

Διπλωματικός αναβρασμός
Οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται, γεγονός που επιβεβαιώνει και η σημερινή άφιξη του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Κύπρο Jean-Marc Ayrault. Ο κ. Αyrault είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, ενώ σήμερα πριν επισκεφθεί την Κύπρο θα μεταβεί στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ayrault στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο θα υπογράψει σειρά συμφωνιών με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ θα συζητήσει και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό, «τις οποίες η Γαλλία υποστηρίζει».

Μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συναντήσει επίσης τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η τριμερής περιοδεία του Γάλλου υπουργού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Λευκωσία για ενεργότερη εμπλοκή μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κάθοδος ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο τεχνοκρατών του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει στο νησί μας στα μέσα Οκτωβρίου, με στόχο την κατάθεση εισηγήσεων για την αύξηση της φοροεισπρακτικής δυνατότητας στα κατεχόμενα. Αγκάθι ωστόσο στην όλη διαδικασία παραμένει η άρνηση των κατοχικών αρχών για έλεγχο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα. Χθες ο κ. Ακιντζί είχε επίσης συνάντηση με τους Πρέσβεις της Αυστρίας και της Γερμανίας στην Κύπρο, Nikolai Von-Schoepff` και Karl Mueller αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα