Μπλοκάρει την κατάργηση βίζας σε Τούρκους ο Μάρτιν Σουλτς

Μπλοκάρει την απελευθέρωση της βίζας για τους Tούρκους υπηκόους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι ο ίδιος αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους πολίτες της Τουρκίας, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Βόλκαν Μποζκίρ.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από 45λεπτη συνάντηση που είχαν κατ’ ιδίαν οι δύο άντρες.

Ο Μάρτιν Σουλτς

εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης, καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός, επέμεινε στην θέση ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ όσον αφορά στις τροποποιήσεις που είχαν απαιτηθεί για την τρομοκρατία, τόνισε ότι, δεδομένης της κατάστασης, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι αυτό εμπίπτει σαφώς στα 72 προαπαιτούμενα.

Όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να βάλλει κατά των επικριτών της, αποδίδοντάς τους τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες». Ωστόσο, η Άγκυρα απαντά ότι, εφόσον υπάρχει έντονη η απειλή του κουρδικού PKK και του Ισλαμικού Κράτους, η νομοθεσία δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

«Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο», είπε ο κ. Μποζκίρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Τέλος, αιχμηρό μήνυμα έστειλε νωρίτερα ο Μπουχράν Κουζού, σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο οποίος προειδοποίησε μέσω Twitter ότι η Τουρκία θα «αποστείλει πρόσφυγες» στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ευρωκοινοβούλιο «λάβει τη λάθος απόφαση» για την απελευθέρωση της βίζας.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται ολοένα η ένταση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την τουρκική πλευρά για το θέμα της βίζας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερτογαν να δηλώνει νωρίτερα ότι αν δεν αρθεί η βίζα "εμείς θα τραβήξουμε τον δρόμο μας". Πρόσθεσε δε, ότι "δε θα σας αφήσουμε να παίζετε με την αξιοπρέπεια του έθνους, εμείς είμαστε ευγενείς, δε σας κοροϊδέψαμε".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Μάρτιν Σουλτς ελήφθη με τη στήριξη των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, κατά τη διάσκεψη των προέδρων, καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, βάσει κανονισμού, υποχρεούται να προωθήσει το σχετικό έγγραφο στην αρμόδια επιτροπή, η οποία με τη σειρά της -κι έπειτα από σχετική συζήτηση- θα το καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τις 24 Μαΐου, που είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της ολομέλειας στο Στρασβούργο, με την ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης να γίνεται στις 25 Μαΐου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι -διαδικαστικά- δεν μπορεί να παρθεί έγκυρη απόφαση σχετικά με το θέμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν δεν έχει πρώτα ληφθεί απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα