Α.Σοζέν: Το πραξικόπημα στην Τουρκία ωφέλησε το Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ωφέλησε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Τ/κ Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και και Διεθνών Σχέσεων Αχμέτ Σοζέν, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την εποχή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τη συζήτηση διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Ο κ. Σοζέν στην ομιλία

του για τις επιδράσεις της απόπειρας πραξικοπήματος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε στη νέα ισχυροποιημένη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν και τι σημαίνει αυτή η θέση στη διαδικασία καθώς και στην επίδραση που είχε στους Τ/κ και Ε/κ η απόπειρα αυτή του πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο και να αντισταθεί έχει καταστεί ο αδιαμφισβήτητος λήπτης αποφάσεων στην Τουρκία βλέποντας την δημοτικότητα του να αυξάνεται. Συγκεκριμένα, η αποδοχή του ανάμεσα στους Τούρκους πολίτες έχει ανέβει στο 60%, ενώ το κόμμα του βρίσκεται στο 53%, ενώ σε θέματα τρομοκρατίας η στήριξη που τυγχάνει φτάνει το 80%.

“Τώρα ο Ερντογάν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να χρειάζεται την συγκατάθεση από κανένα άλλο παίκτη. Συνεπώς, ένας ακόμη πιο ισχυρός Τούρκος Πρόεδρος και αποδεσμευμένος από την επιρροή του στρατού, θα μπορεί να είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, από τη μια και να προβεί στους απαραίτητους συμβιβασμούς στο θέμα της ασφάλειας που είναι το τελευταίο και πιο δύσκολο βήμα. Την ίδια ώρα όμως είναι ικανός να ανατρέψει το τραπέζι των συνομιλιών εν μια νυκτί, όπως ακριβώς έκανε και στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους”, είπε.

Οπως είπε ο Καθηγητής Σοζέν, ο Ερντογάν μέχρι αυτή τη στιγμή στηρίζει τη διαδικασία ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος με κάποιο τρόπο είναι δεσμευμένος με αυτή. Αυτή η δέσμευση, όπως εξήγησε, μπορεί να προέρχεται από τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου ή ακόμη και από μια υπόσχεση που έχει δώσει στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οπως είπε ο κ. Σοζέν, κατά τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, ο κ. Ακιντζί ήταν στην τηλεόραση και είχε δηλώσει πως οι Τ/κ στηρίζουν μόνο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, κάτι που έβαλε ψηλά τον Τ/κ ηγέτη στα μάτια του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος σε μια επιστολή του χαρακτηρίζει τον Ακιντζί ως “φίλο σε μια δύσκολη ημέρα”.

Συνεχίζοντας, είπε πως τώρα που ο Ερντογάν είναι απασχολημένος με τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, θα έχει λιγότερο παρεμβατικό ρόλο στο Κυπριακό καθώς εμπιστεύεται τον Ακιντζί για χειρισμούς, κάτι που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Μον Πελεράν 1.

Συνεπώς, ανέφερε, η απάντηση στο ποια είναι η επίδραση του πραξικοπήματος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού βραχυπρόθεσμα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, εκτός από το θέμα των διαπραγματεύσεων, υπάρχει και το θέμα των δημοψηφισμάτων.

Οπως είπε ο Τ/κ καθηγητής, μετά το πραξικόπημα οι Τ/κ είναι πιο υποστηρικτικοί στη λύση του προβλήματος, κάτι που δεν ισχύει και για τους Ε/κ οι οποίοι είναι λιγότερο υποστηρικτικοί μετά τον Ιούλιο.

Παραθέτοντας κάποια στατιστικά στοιχεία, ο κ. Σοζέν είπε πως το 56% των Τ/κ έχουν την εντύπωση ότι η Τουρκία αυξάνει την παρεμβατικότητα της στα κατεχόμενα και μόλις το 21% διαφωνεί με αυτό. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το 60% αυτών που θεωρούν ότι η Τουρκία παρεμβαίνει όλο και περισσότερο, διαφωνεί με την εξέλιξη αυτή.

Στη συζήτηση, παρέμβαση έκανε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο οποίος μίλησε για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Συμφωνία έχει επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα καθώς από τα 1740 άτομα που περνούσαν το Αιγαίο πριν την εφαρμογή, από τον Μάρτιο και μετά ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 94 άτομα. Επίσης από τους 270 νεκρούς στο Αιγαίο το 2015, από την εφαρμογή της Συμφωνίας ο αριθμός των νεκρών έπεσε στους 11. Ωστόσο, σημείωσε πως το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας σε Τούρκους υπηκόους δεν θα υλοποιηθεί αν δεν εκπληρώσει η Άγκυρα όλες τις προϋποθέσεις της.

Τη συζήτηση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό ο Μιχάλης Ατταλίδης Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο λέκτορας στο κλάδο Ασφάλειας και Διπλωματίας του UCLan University Ζήνωνας Τζιάρρας μίλησε για την επιτάχυνση των κοινωνικο - πολιτικού μετασχηματισμού της Τουρκίας.

Ο Καθηγητής πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Σάμι Ζουμπάιντα μίλησε για την άνοδο και την πτώση του τουρκικού μοντέλου της ισλαμικής δημοκρατίας. Τέλος, ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Αγκυρας Ιωάννης Γρηγοριάδης μίλησε για τις επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα