Άρχισαν οι συζητήσεις Ελλάδας-Ρωσίας για αγωγό ΦΑ

Η ελληνική Κυβέρνηση εισήλθε σε συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τη μεταφορά στην Ελλάδα φυσικού αερίου μέσω του Τουρκικού Αγωγού (Turkish Stream) και, όπως ειπώθηκε και κατά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, περνώντας στη συνέχεια αυτός ο αγωγός μέσω Ελλάδος να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από δήλωση του Υπουργού Παραγωγικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ),

ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου, από κοινού με τον Πρωθυπουργό, συνομίλησαν με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού στον τομέα της ενέργειας Αλεξέϊ Μίλερ, που ήρθε στην Αθήνα επί τούτου.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Και βεβαίως σημαντικά οφέλη για τη συνεργασία στην περιοχή και όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Η ελληνική πλευρά, όπως ανακοινώθηκε και μετά από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου, προσβλέπει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσία για την επέκταση και κατασκευή ελληνικού τμήματος του αγωγού (που μάλιστα ο Πρωθυπουργός ονόμασε ήδη ως Greek Stream), και φέρεται να έχει προσυμφωνηθεί – όχι γραπτώς, ούτε επισήμως – ότι η Μόσχα θα είναι διατεθειμένη, ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ένας τέτοιος αγωγός, να προκαταβάλει στην Ελλάδα μέρος των κερδών που αναμένεται να αποκομίσει από τη διοχέτευση φυσικού αερίου και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Λαφαζάνης πάντως, υπογράμμισε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι «δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα», αλλά επανέλαβε ότι συζητήσεις «βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία».

Ακόμα, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ είπε πως πιστεύει ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, «γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο».

«Επομένως – πρόσθεσε - δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου».

Όπως επισημαίνουν ειδικοί σε ενεργειακά θέματα, η πιθανότητα να περνάει από την Ελλάδα, ερχόμενος από την Ρωσία, ένας αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ΕΕ, «επί του παρόντος φαντάζει μακρινή και μηδαμινή» καθώς, για να γίνει, λένε, αυτό, πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες από τις οποίες θα διέλθει, αλλά και η ΕΕ συνολικά.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Ρώσος επικεφαλής της εταιρείας Gazprom, μετά τη συνάντηση με τους κ. Τσίπρα-Λαφαζάνη, εκτίμησε ότι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη «μπορεί να υλοποιηθεί από μία ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία».

Παραδέχτηκε ακόμα ο κ. Μίλερ ότι με τον Πρωθυπουργό «έγιναν διαπραγματεύσεις», και αποκάλυψε ότι «υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο».

Υπογράμμισε όμως με ιδιαίτερη έμφαση ότι «το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά».

Μάλιστα η Gazprom κατά τον κ. Μϊλερ εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

«Χωρίς αμφιβολία», είπε ο κ. Μίλερ, «αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα