Αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ,λέει ο Νοβότνι

Η νομισματική πολιτική έχει φθάσει σε κάποια όρια της, αλλά είναι αποτελεσματική, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στη Λευκωσία.

Μιλώντας με θέμα “Προκλήσεις για τις Κεντρικές Τράπεζες

– Μια ευρωπαϊκή άποψη”,,ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, είπε ότι ακόμη και εάν η νομισματική πολιτική παραμείνει εδώ που έχει φθάσει σήμερα θα “είναι ένα θετικό αδιέξοδο”.

Ο κ. Νοβότνι τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν προς τα κάτω και σχετίζονται κυρίως με το εξωτερικό περιβάλλον και αναφέρθηκε και στις μακροοικονομικές προβλέψεις Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 1,7% το 2016 και 1,6% το 2017 και 2018.

Σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Νοβότνι είπε ότι για αρκετές χώρες της Ευρωζώνης η δημοσιονομική πολιτική είναι περιορισμένη λόγω των περιορισμών που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη και ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αν κανείς κοιτάξει τους αριθμούς θα διαπιστώσει ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα υψηλά επίπεδα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που διαθέτουν τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Νοβότνι είπε ότι θα υπάρξει ειδική μελέτη και σχέδιο δράσης το 2017 για τις τράπεζες που διαθέτουν υψηλό δείκτη ΜΕΧ και θα υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε το επόμενο έτος, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο κ. Νοβότνι είπε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρία της ΕΚΤ τον ερχόμενο Δεκέμβριο όπου θα υπάρξουν νέες εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, περιλαμβανομένου και των προοπτικών του πληθωρισμού.

Νομίζω είναι αρκετά φανερό πως θα υπάρξει αύξηση στον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει πως κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση, ανέφερε.

Σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο βλέπει μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που είναι σύμφωνα με το στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πολλούς εποπτικούς κανονισμούς που έχουν τεθεί στις τράπεζες, ο κ. Νοβότνι είπε ότι υπήρχε συζήτηση στην Ευρώπη για το θέμα κι είχε αναφέρει πως “πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην το παρακάνουμε”.

Νομίζω ότι μια πλευρά από την μεγάλη δομική αλλαγή της κρίσης είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διακράτηση ρευστότητας σε όλους τους τομείς, εταιρείες, τράπεζες και κράτη, ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν μάθει από την κρίση ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τις τράπεζες, καθώς όταν τα προβλήματα αυξάνονται οι τράπεζες κόβουν την πίστωση, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν μάθει ότι η ρευστότητα είναι “γραμμή ζωής”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα