Άντρος: Μόνο για επικοινωνιακούς λόγους στην Ελβετία ο Μπαν

Όλες οι ενδείξεις κινούνται προς το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραστεί στις συζητήσεις στο Mont Pelerin, μόνο για το επικοινωνιακό κομμάτι της συνάντησης και όχι για να λάβει μέρος, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για την παρουσία του Μπαν Κι-μουν, καθώς σκοπός της είναι να τονιστεί η σημαντικότητα της και το ενδιαφέρον του ιδίου για

επιτυχία των συνομιλιών.

«Η επιτυχία της συνάντησης είναι και δική μας επιτυχία, αρκεί να βασίζεται σε συμφωνημένες αρχές», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις Μπουρτζιού, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι είναι εύκολο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, ενώ σχολίασε πως παραδοσιακή όταν οι συζητήσεις για το Κυπριακό κλιμακώνονται, η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τη ρητορική της, λόγω στρατηγικής στη διαδικασία των υποχωρήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αν ο κ. Μπουρτζιού και ο Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να βρεθεί μια συμφωνία, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ανησυχίες δεν έχουν μόνο οι ίδιοι, αλλά και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είτε θα λάβουν αυτές τις ανησυχίες σοβαρά υπόψη τους και θα συνεργαστούν, είτε θα αποτύχουμε –κι εμείς κι εκείνοι- με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τις δύο κοινότητες», επισήμανε.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις καθώς, όπως είπε, δεν επιθυμεί να προκαταβάλει την επόμενη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Είμαστε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν εκείνος κρίνει ότι θα πρέπει να πάμε στην Ελβετία, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μεταβούμε. Αν όχι και πάλι είμαστε στη διάθεσή του. Σημασία έχει ο Πρόεδρος να επιμείνει στις συμφωνημένες αρχές», είπε.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη αναβολή των δημοτικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού τοποθετήθηκε εκ νέου κατά της αναβολής των εκλογών για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πέραν του Κυπριακού. Όπως είπε, θα μπορούσαν να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, «μόνο αν υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις στο Κυπριακό που θα μας φέρουν ένα βήμα πριν τη λύση.

«Είχα παρακαλέσει τον Υπουργό Εσωτερικών να αναμένουμε τις εξελίξεις στην Ελβετία κι έπειτα να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το θέμα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει μονομερώς. Αναλαμβάνει λοιπόν την ευθύνη», πρόσθεσε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα