Κυβερνητική σύσκεψη για ΕΣΡ & κανάλια έλαβε χώρα στην Ελλάδα

Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα κατά την οποία εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παπά, στη βάση του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την Δευτέρα. Στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής από τον οποίο ζήτησε να επισπεύσει τη σύνοδο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για συγκρότηση νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και να την συγκαλέσει επίσης την Δευτέρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό, η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο γνωμοδότησε ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου Παπά, κρίνει το ΕΣΡ με βάση το ελληνικό Σύνταγμα είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να δώσει μόνιμες άδειες λειτουργίας σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων πριν την παρουσίαση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, και φαίνεται ότι η Διάσκεψη θα συγκληθεί τελικά νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι με αυτές. Και προσέθεσε ότι γι αυτό ακριβώς σπεύδει για μια ακόμα φορά «στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».

Και συμπλήρωσε ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, επανέλαβε δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου ότι πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα επιτευχθεί συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Την απομάκρυνση του κ. Παππά έθεσαν ως προϋπόθεση συναίνεσης Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ζήτησε να δει μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δρομολόγησε η απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα